Saját szóbeli vizsgát is tart 2024-től a Semmelweis Egyetem, előny lesz az angol és német nyelvvizsga

2022. szeptember 30. – 07:38

frissítve

Saját szóbeli vizsgát is tart 2024-től a Semmelweis Egyetem, előny lesz az angol és német nyelvvizsga
A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja – Fotó: D. Kiss Balázs

Másolás

Vágólapra másolva

A Semmelweis Egyetemre felvételizőknek 2024-től kötelező lesz részt venniük egy szóbeli meghallgatáson is – közölte az egyetem. A két év múlva átalakuló felvételi rendszerben az egyetem több pontot fog adni az angol és német nyelvvizsgáért, mint a más nyelvekből szerzett oklevelekért. 20 pluszpontot kaphat az, aki legalább 1000 órát dolgozott egy egészségügyi, szociális intézményben vagy kutatóhelyen.

A 2024-től tartandó felvételi meghallgatáson „a hallgató felkészültségét, készségeit, általános műveltségét, motivációját, a kiválasztott szak iránti érdeklődését mérik fel”. Több képzés esetében ennek része lesz az adott szakra jellemző készségek felmérése is – közölte az egyetem. A meghallgatáson maximum 50 intézményi pontot szerezhetnek a diákok. Az ezenfelül megszerezhető 50 intézményi pont esetében számít majd a nyelvtudás, a tanulmányi és művészeti versenyeken elért eredmény, a munkatapasztalat, a meglévő szakképesítés vagy a középiskolai évek alatt elért sportteljesítmény is.

Mint megírtuk, 2024-re több ponton átalakul a felvételi rendszer. Az egyik fontos változás, hogy az összesen megszerezhető 500 felvételi pontból 100-nál maguk az egyetemek dönthetik majd el, mire adják azt a diákoknak. Jelenleg a tanulmányi (maximum 200) és az érettségi (maximum 200) pontból, valamint az államilag meghatározott (maximum 100) többletpontból tevődik össze egy felvételiző eredménye. Az új rendszer egyik legnagyobb változása, hogy 2024-től a többletpontokról az intézmények dönthetnek, azok tehát intézményi pontokká alakulnak át.

Az egyetemeknek idén szeptember 30-ig kell meghirdetniük, milyen egyedi feltételeket szabnak ennek a stratégiailag nagyon is fontos 100 pontnak a megszerzéséhez. A feltételek akár szakonként eltérőek lehetnek.

Érdekesség, hogy a Semmelweis Egyetem az angol és német nyelvekből letett nyelvvizsgára valamivel több pontot fog adni a felvételin, mint a többi nyelvért (francia, olasz, spanyol, orosz, portugál, latin). Míg egy angol vagy német középfokú (B2) nyelvvizsga 10, egy felsőfokú (C1) 30 intézményi pontot jelent majd, addig a többi nyelvért csak 8, illetve 20 pont jár. Úgy tudjuk, az angol és német előnyben részesítése mellett az szól, hogy ez a két nyelv használatos leginkább az orvosi tudományokban, publikációkban, továbbképzéseken és konferenciákon. Újdonság, hogy egészségügyi, szociális intézményben vagy természettudományos kutatóhelyen szerzett legalább 1000 órás munkatapasztalatért 20 pontot adhatnak a Semmelweisre felvételiző diákoknak.

Az egyetemeknek lesz beleszólásuk abba is, hogy milyen tantárgyakat vegyenek figyelembe a tanulmányi és az érettségi pontok számításakor. Ebben a Semmelweis esetében nem lesz jelentős változás. Az általános orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi képzésre felvételizőknek 2024 után is a biológia- vagy a kémia- vagy a fizikaeredményeit veszik figyelembe a felvételi pontok összesítésekor.

Szintén egyetemi hatáskör annak megjelölése, hogy 2024-től a különböző szakokon melyik tantárgyat kell emelt vagy középszintű érettségivel teljesíteni. A Semmelweis Egyetemen az ETK valamennyi, a PAK konduktor és a FOK Digitális Fogászati Tervezés alapképzése esetében 2023-ban, az új rendelet értelmében jövőre nem szükséges emelt szintű érettségit tenni.

2024-től változás az is, hogy míg emelt szintű érettségi vizsga esetén az adott tantárgyból elért százalékos eredményt veszik figyelembe a felsőoktatási intézmények (tehát például egy 85 százalékos eredmény 85 pontot ér), addig a középszinten tett érettséginél a vizsgaeredményt csak 67 százalékon számítják be, tehát egy 100 százalékos eredményért csak 67 pont jár. A Semmelweis Egyetem esetében ennek főként az Egészségtudományi (ETK), a Pető András (PAK) és az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK), vagy a Fogorvostudományi Kar (FOK) új képzésénél, a Digitális Fogászati Tervezés alapképzési szak esetében lesz jelentősége, ahol az emelt szintű érettségivel jelentős többletpontokat érhetnek el a felvételizők.

A Semmelweis Egyetemen 2024-től érvényes intézményi pontszámítás részletei itt nézhetők meg. Itt pedig az, hogy a Semmelweis Egyetemen hogyan alakul a 2023-tól, majd 2024-től érvényes tanulmányi és érettségi pontszámítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!