2024-től az ELTE-n 80 százalék feletti középszintű érettségiért is pluszpont jár

2022. október 6. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2024-től is megéri emelt szintű érettségit tenni, mert pluszpont jár érte. Viszont többletpontot jelent a középszintű érettségi eredmény is, ha 80 százalék feletti vizsgát tesz valaki. A felvételi pontszámítás átalakítása után pluszpont jár a nyelvvizsgáért, a tanulmányi versenyeken elért eredményért, a sportteljesítményért. Az esélyegyenlőség jegyében többletpontot kaphat az, aki fogyatékos, gyereket gondoz vagy hátrányos helyzetű. Emellett az esti és levelező tagozatra jelentkezők esetében a munkatapasztalatot is extra ponttal díjazzák.

ünk2024-től átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert. Talán a legnagyobb változás az lesz, hogy az 500 pontból 100 pont sorsáról az egyetemek saját hatáskörükben dönthetnek. Akár szakonként is más követelményeket szabhatnak meg, ezzel nagyobb autonómiát kapnak a felsőoktatási intézmények a bemeneti szűrésben.

Az egyetemeknek idén szeptember 30-ig kellett eldönteniük, milyen egyedi feltételeket szabnak ennek a stratégiailag nagyon is fontos 100 pontnak a megszerzéséhez.

Két fontos változás már 2023 szeptemberétől életbe lép: megszűnik a jogszabályi minimumponthatár és a kötelező emelt szintű érettségi követelménye. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elfogadható érettségi tárgyak listájából az egyetem határozza meg azt, mely tárgyak esetén tekint el az emelt szintű érettségi vizsgától.

Korábbi cikkeinkben már több egyetem megváltozott pontszámítását vettük végig: a Semmelweis Egyetemen például saját szóbeli vizsga lesz és pluszpont ( 2024-től intézményi pont) fog járni az angol és német nyelvvizsgáért. A Szegedi Tudományegyetemre felvételizőknek ezután is érdemes lesz emelt szintű érettségit tenni, de kiemelt figyelmet kap az esélyegyenlőségi szempontok értékelése is. A Debreceni Egyetem az emelt szintű érettségire, a nyelvtudásra, a sport és a művészeti területen szerzett eredményekre, a középiskolai tanulmányi versenyeken elért sikerekre fekteti a hangsúlyt. A Budapesti Corvinus Egyetem 50 ponttal ismeri el azt, ha valaki két emelt szintű érettségivel rendelkezik, a Miskolci Egyetem pedig a legtöbb szakára 2023-tól nem határoz meg minimumponthatárt.

Most nézzük meg, mi várható az ország legnépszerűbb egyetemén, azaz az Eötvös Loránd Tudományegyetemen!

Fontos marad az emelt szintű érettségi, a tanulmányi versenyen elért eredmény

Azt már más egyetemeknél is láthattuk, hogy az emelt szintű érettségi ugyan nem lesz központi követelmény, de szinte mindenhol pluszpontot fog érni. Viszont a 2024-től érvényes új felvételi rendszerben az ELTE-n egyes szakokon már a középszinten elért 80 százalék feletti teljesítményt is pluszpontokkal értékelik. Viszont érdemes lesz a jövőben is emelt szintű érettségi vizsgát tenni, mert azért több intézményi pont fog járni, mint a középszintű jó eredményért.

2024-től előnyt fog jelenteni a tanulmányi versenyeken elért kiemelt eredmény is. Ahogy az egyetem sajtóközleményében fogalmaz: „ez összhangban van az egyetemnek a tehetséges diákok és hallgatók iránti elkötelezettségével”. Például a népszerű osztatlan jogász szakon aki az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedőn első helyezett lesz, már be is zsebelheti a maximális 100 intézményi pontot. De a 100 ponthoz az is elég, ha a jelentkező a Nemzetközi Tudományos Diákolimpián 1-3. helyezést ér el. Feltéve, ha a versenyeredményt azon tárgyak valamelyikéből érte el, amely az adott szakon érettségi pontot adó érettségi vizsgatárgyként szerepel.

A nyelvismeret, sportteljesítmény is extra pontot ér

Az ELTE-n egységesen minden szakon extra pont fog járni a nyelvvizsgáért. Jellemzően a középfokú nyelvvizsgáért ugyanúgy 28 pontot lehet kapni, mint eddig, viszont a felsőfokú nyelvvizsgáért az eddigi 40 helyett 50 pont jár.

Az ELTE a sportolásra is nagy hangsúlyt helyez: nemcsak azok kapnak többletpontot, akik olimpián 1-8., világbajnokságon 1-3., vagy Európa-bajnokságon 1. helyezést érnek el (ők összhangban a jogszabállyal 500 pontot kapnak), hanem azok is, akik korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, országos bajnokságon vagy Diákolimpián értek el előkelő helyezést.

„Az ELTE értéknek tartja a sokszínűséget, ennek jegyében mindent megtesz az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség elveinek érvényesítéséért”.

Ennek megfelelően valamennyi szaknál egységesen ad pontot a fogyatékosságra, a hátrányos helyzetre és a gyermekgondozásra. Így mindegyikre egyenként 30 pontot lehet megszerezni.

Azokon a képzéseken, amelyeken az ELTE levelező- vagy esti munkarendben is hirdet felvételit, a munkatapasztalatot is extra pontokkal díjazza. Ennek az is az oka, hogy az ilyen képzésekre jelentkező hallgatók jellemzően munka mellett csinálnák az egyetemet.

Az ELTE szakjainak új pontszámítási rendszere itt érhető el.

Ebben a cikkbe a felvételi átalakítását többek között oktatáskutatóval, a nyelviskolák egyesületének elnökével és a hallgatói önkormányzat képviselőjével elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!