SZTE: átrajzolja a felvételi ponthatárokat az új rendszer, a keresett szakokon ezután is kell az emelt szintű érettségi

2022. október 1. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) döntött a 2023-as és 2024-es felvételi szabályairól. Eltörlik a minimumponthatárt, a felvételi követelményeinél plusz pont jár például a nyelvtudásért és a tanulmányi versenyeken elért eredményért. Az intézmény egyik legfontosabb célja továbbra is a tehetséggondozás marad, de az esélyegyenlőségi szempontok is meghatározók lesznek. Az egyetem oktatási rektorhelyettese lapunknak azt mondta: nem lesz nehezebb bekerülni az egyetemre, a színvonal viszont növekedni fog a változtatásokkal.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) is nyilvánosságra hozták a felvételi átalakításának szabályait. Mint megírtuk, 2024-re több ponton átalakul a felvételi rendszer. Az egyik fontos változás, hogy az összesen megszerezhető 500 felvételi pontból 100-nál maguk az egyetemek dönthetik majd el, mire adják azt a diákoknak.

Az egyetemeknek idén szeptember 30-ig kellett eldönteniük, milyen egyedi feltételeket szabnak ennek a stratégiailag nagyon is fontos 100 pontnak a megszerzéséhez. A feltételek akár szakonként is eltérőek lehetnek.

Két fontos lesz már 2023 szeptemberétől a felvételi eljárásában: megszűnik a jogszabályi minimumponthatár és a kötelező emelt szintű érettségi követelménye. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elfogadható érettségi tárgyak listájából az egyetem határozza meg azt, mely tárgyak esetén tekint el az emelt szintű érettségi vizsgától.

Érdemes továbbra is emelt szintű érettségit tenni, minimumponthatár nem lesz

Az SZTE sajtóközleményében azt írja: bár nem kötelező minden szakon az emelt szintű érettségi, a plusz pontokért mégis érdemes ezzel jelentkezni, 2024-től pedig ez sokkal több pontot fog érni, mint a középszintű vizsga.

Jelenleg a tanulmányi (maximum 200) és az érettségi (maximum 200) pontból, valamint az államilag meghatározott (maximum 100) többletpontból tevődik össze egy felvételiző eredménye.

2023-tól még csak két új szabály lép életbe:

  • eltörlik a 280 pontos minimumponthatárt,
  • nem lesz kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenni, pontosabban az érettségi követelmények esetében adott szakoknál az intézmények a már megjelentekhez képest elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett.

A Szegedi Tudományegyetem képzéseinek jelentős részére elegendő lesz a középszintű érettségi, de például a jogászképzésre egy, az általános orvos, a gyógyszerész és a fogorvos képzésre két emelt szintű érettségi kell majd.

Bár az egyetemek szakonként is felállíthatnak saját minimumponthatárt, a Szegedi Tudományegyetem nem élt ezzel a lehetőséggel. Gellén Klára, oktatási rektorhelyettes a Telexnek azt mondta: ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy alacsonyak lesznek a bekerüléshez szükséges ponthatárok.

Kiválóság, tehetséggondozás, esélyegyenlőség

2024-től lép majd életbe a legtöbb fontos változás, ezek közül az egyik legmeghatározóbb, hogy az érettségi pontok száma az emelt szintű érettségi vizsga esetén egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel. Tehát egy 100 százalékos emelt szintű vizsga 100 pontot ért. Ugyanakkor a középszinten tett érettségi vizsga esetében a 100 százalékos eredményél is legfeljebb 67 pont szerezhető – ezzel próbálják ellensúlyozni a két vizsgatípus közötti nehézségi fokot. Így, ahol plusz pont is jár ezen felül az emelt szintű érettségiért, mint a Szegedi Tudományegyetemen, ott duplán megéri emelt szintű érettségivel jelentkezni. Az oktatási rektorhelyettes azt mondta:

„A 2024-es felvételi eljárástól kezdődően a legtöbb szak esetében bővül a választható, ötödik érettségi tárgyak listája és az érettségi pontot adó tárgyak köre a Szegedi Tudományegyetemen, ezzel is értékeljük a tájékozottságot és a sokoldalúságot”.

A másik fontos változás az egyetem szabadon adható 100 plusz pontja lesz. A legfontosabb kérdés talán, hogy az intézmények pontosan mire is adják ezeket. Az oktatási rektorhelyettes szerint a szakonként meghatározható 100 pont kiváló mozgásteret ad, hogy tervezetten az adott képzésre alakítsák ki az egyetem követelményét.

Az oktatási rektorhelyettes azt mondta: a szegedi egyetem országos beiskolázásra kialakított pontrendszerét a tudományegyetemi kiválóság, a tehetséggondozás, és az esélyegyenlőség elvei mentén határozták meg. Mikor arról kérdeztük, az esélyegyenlőségi szempontok mit jelentenek, Gellén Klára azt mondta: országosan mindenkinek lehetővé akarják tenni a bekerülést, akkor is, ha valaki hátrányos helyzetű, vagy család mellett szeretné végigcsinálni az egyetemet, esetleg fogyatékossággal él.

Az irány az volt, hogy szeretnék mindig a többletet értékelni, azaz minden plusz teljesítményt díjazni, de nem csak a tehetséget ismerik el.

„A cél az, hogy minden jelentkező a legkedvezőbb felvételi pontot szerezhesse meg élethelyzetének, tudásának, korábbi teljesítményének elismeréseként”.

Erre példának Gellén Klára felhozta, hogy több versenyen, például az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) már a részvétel is plusz pontot ér, nem csak az elért helyezés.

Plusz pont jár a nyelvvizsgáért, korábbi szakmai tapasztalatért

A 100 pluszpontnál emellett komplexebben értékelték, így pluszponttal díjazták a nyelvvizsga-teljesítményt, korábbi szakmai tapasztalatokat, a gyermeket nevelő édesanyákat, előkészítő programjaikon pontszámot szerzőket, sportteljesítményt, szakirányú versenyen való részvételt.

Az egyetemeknek ezek mellett lehetőségük van saját szóbelit is szervezniük, és erre adni a pluszpontjaikat. Mikor Gellén Klárát erről kérdeztük, azt mondta: több helyen lesz saját szóbeli vizsga és készségvizsgálat is. Ezeknek az az oka, hogy bizonyos szakoknál, mint például az orvosi, személyesen is szeretnék megismerni a jelentkezőket.

Az oktatási rektorhelyettes szerint a változások miatt az elmúlt évek ponthatárai kevésbé lesznek irányadóak, és az intézménybe való bejutáshoz még fontosabb lesz, hogy a felvételiző ne csak egy szakra, hanem az adott képzési területen és intézményen belüli képzési portfólióra jelentkezzen. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több szakot jelöljön meg, melyek sorrendjét az érettségi eredmény ismeretében még módosíthatja.

A változtatások lehetséges hatásairól is megkérdeztük Gellén Klárát, ő azt mondta:

„egyértelműen arra számítunk, hogy több hallgatót fogunk tudni vonzani, próbáltuk úgy felépíteni a követelményrendszert, hogy mindenki megtalálja a megfelelő szakot. Egyértelműen növekedni fog a színvonal, ez korábban is elsődleges szempont volt, ezzel csak még inkább ráerősítünk erre.”

Azt is elmondta, hogy nem lesz nehezebb bekerülni az egyetemre, mert szakspecifikusan alakították ki az elvárásokat.

Az SZTE képzési területekre és szakokra bontott, részletes felvételi követelményei elérhetőek az SZTE felvételi oldalán. A pontok kiszámításában való eligazodást a www.u-szeged.hu/felveteli oldalon hamarosan elérhető pontszámítási kalkulátor is segíti, melyre már elindult az előzetes regisztráció.




Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!