Nagykanizsa nem adja állami tulajdonba a víziközműcégét

2022. szeptember 20. – 15:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagykanizsa nem adja állami tulajdonba a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.-t, az emelkedő energiaköltségek miatt pedig intézményi takarékossági terveket fogadott el a város közgyűlése a keddi, soron kívüli ülésen – írja az MTI.

A Zala megyei város közgyűlésében egyfős többséggel rendelkező Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciója nem támogatta azt a polgármesteri előterjesztést, amely lehetővé tette volna, hogy az állam tulajdonhoz jusson a több mint száz településen szolgáltató víziközműcégben.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) és a kormánypárti frakció érvelése szerint most is veszteségesen működik a társaság, amelynek az emelkedő energiaárak miatt a jövőben még nagyobb lehet a hiánya. Az ÉVE képviselői ugyanakkor azt mondták – és ezt végül az önkormányzati határozatban is megfogalmazták – hogy a kormány felelőtlen döntései miatt szenvedett el hárommilliárd forintos veszteséget a nagykanizsai vízmű.

Hosszas vita alakult ki az emelkedő energiaárak miatti takarékossági javaslatokról is. Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy 622 millió forintos hiányt kellene valamiképpen pótolni.

A polgármester előterjesztése egyebek mellett a városi televízió és újság, továbbá a városfejlesztő önkormányzati cég megszüntetését, valamint az önkormányzati társaságoknak szánt támogatások visszafogását és cégek összevonását tartalmazta, ezeket azonban az ÉVE frakciójának többségi szavazatával elvetették.

Elfogadták ugyanakkor, hogy szüneteltetik a kulturális intézményi szerepet betöltő Medgyaszay Ház működését, csökkentik az intézmények és a városháza energia- és egyéb költségeit, és jövő évre halasztják a Volánbusznak veszteségfinanszírozás miatt járó több mint 180 millió forint kifizetését.

Az ÉVE frakciójának javaslataként végül a többség azt is megszavazta, hogy csökkentik a városháza álláshelyeinek számát 120-ról 114-re, valamint megszüntetik a polgármesteri kabinetet, a feladatait más szervezeti egységek vennék át. A kormányoldali képviselők törvénysértőnek tartották ezt az előterjesztést, a polgármester pedig a szavazás után vétót emelt a döntés ellen.

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány jelezte a többnyire önkormányzatok által tulajdonolt vízközműcégek felé, hogy a jövőben csak akkor számíthatnak állami támogatására, amennyiben csatlakoznak a Nemzeti Vízközmű Zrt.-hez. Emiatt több település, tartva az elszabadult energiaáraktól, lemondott vízműcégéről, míg mások ellenállnak az ajánlatnak, illetve kivárnak a döntéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!