Hiába volt nyereséges a győri vízmű, ők is csatlakoznak az állami vállalathoz

2022. augusztus 30. – 16:10

frissítve

Hiába volt nyereséges a győri vízmű, ők is csatlakoznak az állami vállalathoz
A győri víztisztító – Fotó / Pannon-Víz
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli ülésen, zárt ajtók mögött döntött a győri képviselő-testület kedden arról, hogy a város a vízművagyonával együtt bejelenti integrációs szándékát a Nemzeti Vízművekhez. A polgármestert és a helyi vízműcég (Pannon-Víz Zrt.) igazgatóját ugyanakkor tárgyalni küldik jobb feltételekért. A Pannon-Víz még tavaly is nyereséggel zárt, Győr vízművagyonát pedig 33 milliárd forintra becsülik, nem kicsi tehát a tét.

Hiába nyereséges a Győr-Moson-Sopron megyei vízműcég, a győri közgyűlés kedden zárt ülésen döntötte el, kezdeményezik a vízközművagyonuk átadását az államnak, azaz a Nemzeti Vízművek Zrt.-nek. A sebtében összehívott közgyűlés kezdetéig még az sem volt egyértelmű, hogy a vízműves integráció lesz a téma (bár a városházi pletykákból lehetett sejteni), a napirend talányosan úgy fogalmazott, hogy „egyes vagyoni elemekről” döntenek. Csak az ülés előtt kapták meg az anyagot a képviselők, akkor lett világos, hogy valóban ez a téma.

Nézik, mit tárgyalnak negyed órán belül – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Nézik, mit tárgyalnak negyed órán belül – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

A rendkívüli ülés végén felolvasta Dézsi Csaba András győri polgármester a meghozott határozatot:

„a közgyűlés kinyilvánítja részvételi szándékát a Nemzeti Vízművek Zrt. által meghirdetett Integrációs Programban azzal, hogy felkéri a polgármestert és a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatóját, hogy szeptember 14-ig tárgyaljon erről. A tárgyaláson különösen a vízközművagyon átadásának feltételeit szükséges tisztázni, és ennek eredményéről haladéktalanul be kell számolni a közgyűlésnek. A cél, hogy a legkedvezőbb feltételek legyenek elérhetőek.”

A Pannon-Víz Zrt. a Kisalföldön és a Bakonyalján megközelítőleg 300 ezer fogyasztónak szolgáltat, 125 Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat a tulajdonosa. A legnagyobb közülük – 61 százalékkal – Győr. A zrt. vagyona két részből adódik össze: maga a társaság nagyjából 2,5 milliárdot ér, az összes vízközmű pedig – a csövek, a kutak, a víztisztítók, a víztornyok – azoké az önkormányzatoké, ahol a berendezések, építmények vannak. Győr nagyjából 33 milliárdos vagyont tudhat magáénak, ennyit vinne az integráció során a közösbe.

Ami viszont érdekes, hogy a Pannon-Víz eddig nem volt veszteséges cég, még a 2021-et is pozitív mérleggel zárta, az egyik képviselő szerint két és fél millió forinttal. Ennek fényében akár érthetetlen is lehet, hogy miért akar Győr – és vele nyilván a többi, jóval kisebb tulajdonrészt szerző település – integrálódni a Nemzeti Vízművekhez. Erről csak találgatni lehet, de sokan mondják, hogy a települések számára a jövő az igazán kétséges, van, aki előremenekül, akár ilyen áron is.

Győr sincs már jó helyzetben, vége a „Dagobert bácsis időknek”, ahogy Dézsi rendre mondja.

Az önkormányzatok minden bizonnyal attól tartanak, hogy az emelkedő energiaárak és bérköltségek miatt egyre drágábban fogják tudni csak működtetni a vízműcéget, miközben a rájuk még vonatkozó rezsicsökkentés miatt több pénzt nem szedhetnek be a szolgáltatásért.

A kormány ráadásul augusztusban jelezte is, hogy azok az önkormányzatok számíthatnak állami mentőövre, amelyek jelzik integrációs szándékukat a Nemzeti Vízműveknek. Piaci várakozások szerint elképzelhető, hogy idén ősszel több más önkormányzat is hasonló döntést hoz, hiszen állami segítség nélkül több vízszolgáltató is fizetésképtelenné válhat.

A győri döntéssel szinte egy időben a kapuvári képviselő-testület is ülésezett (Kapuvár a második legnagyobb tulajdonos a Pannon-Víznél 5 százalékkal); ugyanezt a döntést hozták a politikusok ott is.

A győri képviselők Dézsit hatalmazzák fel, hogy a nevükben tárgyaljon a vagyonátadás feltételeiről. A Pannon-Vízhez tartozó teljes vagyont, amelyen a 125 tulajdonos önkormányzat osztozik, 38-40 milliárd forintra becsülik.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!