Milliárdos megbízást kapott Palkovics minisztériumától a bormarketing-kormánybiztos cége

2022. augusztus 1. – 17:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a napokban közzétette elődje, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2022 első negyedévében kötött szerződéseit. (A minisztériumi struktúrát az áprilisi választási győzelem után alakították át Orbánék.) A kormány kedvenc médiaügynöksége, egy nemrég kinevezett kormánybiztos kommunikációs cége, a Fidesz-közeli think tank és a Budapest Airport visszavásárlásában érdekelt cég is szerepel a listán.

A nemrég nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztossá avanzsált műsorvezető-vendéglátós, Rókusfalvy Pál kommunikációs cége is szerepel az ITM listáján. A Roxer Kommunikációs Kft. rögtön két megbízást is kapott idén februárban (ekkor még nem volt kormánybiztos Rókusfalvy):

  • Átfogó kommunikációs kampány tervezése és megvalósítása, valamint rendezvényszervezési feladatok ellátása: bruttó 1,02 milliárdos keretösszeg.
  • A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz és az EURES Magyarország hálózathoz kapcsolódó komplex kommunikációs feladatok ellátása: bruttó 782 milliós keretösszeg.

Egyébként a kormánybiztos cége is indult azon a 75 milliárdos közbeszerzésen, amit Balásy Gyula cégei nyertek el teljes egészében.

Rókusfalvy Pál – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Rókusfalvy Pál – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és a Század Konjunktúrakutató Zrt. „kiegészítő kormányzati szakpolitikai tanácsadásra” szerződött a minisztériummal. A márciusban között megállapodás alapján a kormányközeli think tank bruttó 2,16 milliárdos keretösszegért végzi a feladatot.

Az Indotek Group alapítójáról és többségi tulajdonosáról, Jellinek Dánielről többször írtunk már, például akkor, amikor cége megvásárolt 14 olasz szupermarketet, vagy amikor Orbán Viktor veje megvette tőle a Diófa Alapkezelőt. A szintén Jellinek érdekeltségébe tartozó Pacific Kft. tavaly szerződött le a technológiai minisztériummal, egy üzleti jelentést vettek meg Palkovicsék a cégtől: a Budapest Airport Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vonatkozó üzleti jelentésért bruttó 47 milliót fizetett a tárca.

Még tavaly röppent fel a hír, miszerint a kormány visszavásárolná a a Budapest Airportot. Később kiderült, hogy a magyar állam hivatalosan is tárgyal a többségi tulajdonossal, az AviAlliance GmbH-val. A kormány állítólag 4,44 milliárd eurót, azaz a tavaly őszi árfolyamon számolva 1600 milliárd forintot kínált a repülőtérért. Ehhez adott volna tanácsot 8,2 milliárd forintért az Oroszország egyik európai lobbistájának tartott Klaus Mangold, de az üzletből végül nem lett semmi.

Valószínűleg nem véletlen, hogy Jellinek egyik cége készített üzleti jelentést a Budapest Airportról. A pletykák szerint a magyar állam mellett két magánbefektető, a Mol Nyrt. és a Jellinek-féle Indotek is benne lett volna a repteret megvásárló konzorciumban.

Balásy Gyula cégei rendre milliárdos megrendeléseket kapnak a kormánytól kommunikációs feladatokra. Palkovics László minisztériuma is a New Land Media Kft.-t és a Lounge Design Kft.-t találta a legalkalmasabbnak a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” kampány lebonyolítására. Bruttó 121 milliós keretösszegre szerződtek, ami szinte aprópénznek tűnik a többi állami megbizatásuk mellett. Az nem teljesen világos, hogy a szerződés miért szerepel a minisztérium listájában, mivel a szerződést tavaly októberben kötötték meg, és a teljesítés határideje 2021. december 5. volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!