Jellinek Dániel: A dalai láma sem mondhatja meg, hogy milyen üzletet kössek

2021. szeptember 9. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyre méretesebb Indotek-csoport legutóbb az Auchannal kötött szándéknyilatkozat miatt hallatott magáról. Vezetőjével, Jellinek Dániellel most a HVG készített interjút.

Az elmúlt napokban többször is írtunk Jellinek Dánielről és cégéről, az Indotek-csoportról. A magyar hátterű társaság ugyanis szándéknyilatkozatot írt alá a francia Auchannal arról, hogy kisebbségi tulajdont szerez a nagy multi mellett annak hazai cégeiben.

Maga a bejelentés itt, annak háttere és Jellinek Dániel Telexszel megosztott információi itt, míg a Portfoliónak adott korábbi interjúja pedig itt olvasható.

Ezen cikkek és megszólalások után óhatatlanul vannak átfedések a már megjelent cikkek és a HVG-ben frissen megjelent legújabb beszélgetés között. Az Auchan-dealről az üzletember már elmondta, amit elmondhatott, a készülő reptérdealről, vagy a tőzsdei Waberer'sről pedig nem árulhat el részleteket.

Ugyanakkor az érdekes beszélgetésben több izgalmas kérdés (politikai kötődés, a csoport finanszírozása, jövőbeli irányok) is felmerült, ezekből válogattunk ki és rendeztünk tematikus sorrendbe mondatokat.

Állami kapcsolatairól

„Nem a kormány vagyok, hanem egy vállalkozó. Nem válogatom meg az üzleti partnereimet nem, bőrszín, vallás, szexuális irányultság vagy politikai nézet alapján. A lényeg, hogy bármit is csinálunk, azt a jogszabályok keretei között tegyük úgy, hogy azon megkeressük az elvárt nyereséget. Amelyik üzlet nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, azt akkor sem kötöm meg, ha a dalai láma kér meg rá.”

Sikereinek politikai hátteréről

Magyarországon az egyik kedvelt népi játék, hogy aki sikeres, arról irigységből vagy rosszindulatból szeretik „biztosan tudni”, hogy mi a sikere oka. „Nem érdekel, miket pletykálnak rólunk vagy másokról, az időt inkább munkára fordítom, és azzal törődöm, hogy megtartsuk az üzleti dinamizmusunkat. Jelenleg 14 országban dolgozunk, ezt nem lehet azzal magyarázni, hogy ott biztosan nekünk kedveznek.”

Eladósodottságról, hitellehetőségekről

„Az Auchan-tranzakció nyilvánosságra kerülésének másnapján négy nyugati bank vezetője hívott fel, hogy szívesen részt vennének az Auchan-tranzakció finanszírozásában.”

Az élelmiszerláncokról

„Ami a német játékosokat (Aldi, Lidl, Spar) illeti, meggyőződésem, hogy nem siránkoznunk kell az esetleges versenyelőnyük miatt, hanem eltanulni tőlük mindazt, amiben ők a legjobbak.”

Magántőkealapokról

„Az alapkezelőnk által kezelt magántőkealapokban az Indotek a befektető. És hadd oszlassak el egy tévhitet: a szabályozásuk pontosan ugyanolyan, mint a többi EU-országban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!