A készülő Auchan-deal mellett Jellinek Dániel az Indotek további terveiről is nyilatkozott

2021. szeptember 2. – 10:30

frissítve

A készülő Auchan-deal mellett Jellinek Dániel az Indotek további terveiről is nyilatkozott
Jellinek Dániel – Fotó: Indotek.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Az Indotek-csoport vezetője a Portfoliónak adott nagyinterjút. A magyar gazdaság szereplőinek azt üzente, ne a politikai kapcsolatait feszegessék, hanem merjenek jobban a külföldi befektetésekben gondolkodni, mert azok mindenki előtt nyitva állnak. Kiderült, ő Spanyolországban lát fantáziát.

Szeptember 1-jén jelentette be a francia Auchan tulajdonosa és a Jellinek Dániel vezette Indotek-csoport, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá, a magyar csoport kisebbségi tulajdont szerezhet a francia lánc magyar cégeiben. Jellinek Dániel most a Portfolio.hu-nak nyilatkozott részletesen az üzletről.

A mi cikkünk itt jelent meg a bejelentésről, ebben a részletesebb anyagban pedig Jellinek Dániel már nekünk is megszólalt.

Erős partneri jogok

Az interjúból több fontos elem is kiderül az Auchan-dealről és a csoport jövőjéről. Jellinek elmondja, hogy bár a tulajdona kisebbségi lesz, de több fontos kérdésben lesz beleszólása, sőt vétójoga is.

Az Auchan szakmai részéért azonban továbbra is a francia cég felel, ugyanakkor, mivel az Indotek jelenleg mintegy negyven bevásárlóközpontot menedzsel portfóliójában, ezek között lesz olyan, ahol az Auchan üzleteket tud nyitni.

„A most alakuló együttműködéstől azt várom, hogy az Auchan öt éven belül a dobogós szereplők közé kerüljön a kereskedelmi forgalom alapján.”

Bár a termékek belistázásával nem az Indotek fog foglalkozni, hanem az Auchan, de Jellinek elmondja: mindent megtesz annak érdekében, hogy a jó minőséget kedvező áron termelő magyarok pozícióba kerüljenek,

További irányok: például Spanyolország

Ami pedig az Indotek további terveit illeti, kiderül, hogy Jellinek csak részben optimista a hazai ingatlanpiac kapcsán:

mivel most rengeteg a szabad befektetést kereső tőke, így Magyarországon a bérbe adott, jövedelemtermelő ingatlanok piacán az Indotek most kevésbé talál olyan lehetőségeket, ahol megfelelő profit érhető el, belföldön az ingatlanfejlesztésben, -átépítésben, -felújításban még inkább van üzlet. Az ingatlanbefektetéseink mostanában ezért elsősorban külföldre irányulnak.

Itt egy konkrét irány is elhangzott: a második gyenge turistaszezon után a hotelbefektetések vételára borzasztóan leesett Spanyolországban. Ezért érdekes befektetési lehetőséget jelenthetnek a vékonyabb pénztárcájú kelet-európai látogatókat kiszolgáló 3 csillagos szállodák, amelyek olyan repterek mellett vannak, ahová fapados gépek közlekednek.

Visszautasítja a politikai kötődést

A lap rákérdezett arra, hogy Jellinek sikerei mennyire kötődnek a politikához, mire Jellinek így válaszolt:

„Én leginkább azzal magyarázom a sikereimet, hogy van egy elkötelezett, profi csapatunk, és 20 éve hajnali 4-kor felkelek, késő estig dolgozom, ha kell, a hétvégén is. Gyakran érzem, hogy sokan mások sikere mögött valami nagy konspirációt szeretnének látni. Zavar, hogy amikor valaki mer nemzetközi szintű üzleteket kötni, akkor nem a kockázatvállalását és az ambícióját dicsérik, hanem a politikai bekötöttségét kritizálják. Most éppen egy francia nemzetközi céggel készülünk üzletet kötni, de a Waberer’s felvásárlása is egy igazi sikersztori.”

Utóbbi, vagyis a Waberer's érdekessége, hogy éppen az Auchan-bejelentés előtt jelent meg a cégről az Equilor elemzése, ami itt olvasható, de ez még nem tartalmazza az Auchan hatását. Ami persze csak egy potenciális hatás, de elképzelhető, hogy az Auchan és a Waberer's majd szinergiát talál a szállítási feladatokban.

Exim-kapcsolat?

Arról már mi is írtunk, hogy Jellinek Dániel érdekeltségei állami forrásokat is kaptak a „kifektetésekhez”, erről az üzletember ezt mondja:

„kötvénykibocsátást tervezünk, és befektetési alapokat is létrehoztunk, amelyekbe rajtunk kívül intézményi magyar és külföldi befektetők tettek tőkét. Több alapot indítottunk, illetve tervezünk indítani, amibe a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank is tesz be forrást, illetve hitelgaranciát nyújt.”

Az Eximbank mint partner új hírnek tűnik. Végül az Indotek befektetési horizontjáról azt mondja Jellinek, hogy

„egyik befektetésünkre sincs kiírva, hogy nem eladó, de alapvetően 15-20 éves időhorizonton gondolkodunk. Azt remélem, hogy tíz éven belül Európa egyik meghatározó tőkebefektetési vállalatává fejlődik az Indotek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!