Érvénytelen lett a tatai Öreg-tó mellé tervezett luxusszállodáról kiírt népszavazás

2022. július 31. – 19:53

frissítve

Érvénytelen lett a tatai Öreg-tó mellé tervezett luxusszállodáról kiírt népszavazás
A kimagasló gimnázium épülete előtt középen, a tatai Öreg-tó partján látható az Avalon Center Kft. luxus szállodájának tervezett helyszíne – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Érvénytelen lett a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszállodáról kiírt népszavazás, írja a 24.hu. A Stop Avalon alapítója a lapnak mégis azt mondta, sikerként értékeli az eredményt.

Vasárnap három kérdésben tartottak helyi népszavazást Tatán, a kezdeményezők azt szerették volna megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen a tó partján.

Kevés hiányzott, de végül nem gyűlt össze az elegendő szavazat, így a referendum érvénytelen lett.

Szalay Ildikó, a Stop Avalon alapítója a 24.hu-nak azt mondta, sikernek értékeli, hogy több mint 8 ezren szavaztak, „ha a népszavazás tavasszal vagy ősszel lett volna, 13 ezernél több voksot szerzünk, és simán átmegy a referendum”.

Teljesen még nem zárult lesz a szavazás, pár száz szavazat beérkezhet még, de a szükséges szavazatszám már nem lesz meg. A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a választópolgárok több mint fele részt vesz rajta, ami 10 281 érvényes szavazatot jelentett volna. Ha a referendum érvényes lett volna, a helyi képviselő-testület egy évig nem hozhatott volna a népszavazással ellentétes döntést, azaz egy évvel eltolták volna a luxusszálló ügyét.

Több mint két éve húzódik

Az Öreg-tó partjára, természet- és műemlékvédelmi környezetbe tervezett luxusszálloda több mint két éve borzolja a kedélyeket Tatán, de rögös út vezetett addig, amíg a tiltakozó civileknek sikerült népszavazásig elvinniük az ügyet. A gigaberuházás ellen már azelőtt elkezdtek tiltakozni helyiek, mielőtt az Avalon nyilvánosan is bejelentette az építési szándékát. 2020 tavaszán, amikor a járványügyi korlátozások miatt nem lehetett tüntetni, és az akkori népszavazási kezdeményezés is megakadt, tata fideszes polgármestere, Michl József saját hatáskörben úgy határozott, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli az Avalon kérésére a tópart érintett részét.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon csak ennek a döntésnek a nyilvánosságra kerülése után, tavaly májusban jelentette be hivatalosan, hogy a tatai Öreg tó partján tervezi felhúzni a következő, 120 szobás luxusszállodáját. Bár a polgármester szerette volna titokban tartani, hogy már márciusban titkos megbeszélést szervezett a beruházóval, így is hónapokkal korábban értesültek az emberek a luxusszálloda terveiről.

A tópart jelenlegi állapotát féltő és védő helyi civilek 2020 májusában Stop Avalon! Tata néven online szerveződtek többezer fős közösséggé.

Az ügy országos érdeklődést is kiváltott, a tervezett szálloda ellen műemlékvédelmi és természetvédelmi szervezetek is felszólaltak, és amikor a járványhelyzet épp lehetővé tette, akkor több tüntetést és tiltakozási akciót is megszerveztek a tataiak. A tiltakozások hatására az Avalon előállt egy új, a korábbinál kisebb, 80 szobás épület látványtervével. A Stop Avalon azonban kitartott amellett, hogy a szálloda megépítése és üzemeltetése „indokolatlanul nagy természeti-környezetei terhelést jelentene” az új formában is, ráadásul úgy vélték, továbbra is problémás maradt a tervezett szálloda megközelíthetősége.

A kisebb, 80 szobás luxushotel látványtervét 2020. novemberében mutatta be a beruházó – Forrás: Facebook/Avalon szállodalánc beruházás
A kisebb, 80 szobás luxushotel látványtervét 2020. novemberében mutatta be a beruházó – Forrás: Facebook/Avalon szállodalánc beruházás

Nem volt egyszerű eljutni a népszavazásig

Bár a tópartot védő civilek által kezdeményezett népszavazási kérdések egy részét már 2020 augusztusában jóváhagyták, még innen is nagyon hosszú és rögös út vezetett addig, amíg idén nyáron végül sikerült kiírni a népszavazást:

  • A város polgármestere, aki saját bevallása szerint támogatja, hogy a szálloda ügyében a szükséges szakmai és társadalmi vitákat lefolytassák, bíróságon támadta meg a Helyi Választási Bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdéseket.
  • Sokkal több aláírást össze tudtak gyűjteni a tiltakozók, mint amennyi a népszavazás kiírásához hivatalosan szükséges, de ezeket az aláírásokat majdnem megsemmisíttettek velük a hatóságok a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva.
  • Bár az országos népszavazások megtartását a kormány már 2021 nyarán is engedélyezte, a helyi népszavazásokat elvileg a járvány miatt még csaknem egy teljes évig tiltották.

Végül idén tavasszal lett hivatalos, hogy lesz népszavazás, de a nyár közepére kiírt időpont mellett az sem segítette az érvényességi küszöb elérését, hogy sok tatai nem kapott választási értesítőt a Stop Avalon szerint.

A népszavazásnak Tatán túlmutató üzenete is van, ugyanis az Avalon beruházása ellen tiltakozó civilek a Nagy Tavak Koalíció tagjaiként más magyar tópartok védelmében. Bár a válság miatt a fertő-tavi építkezéseket egyelőre nem kezdik el, a Balatonnál pedig nemrég visszavonták a Club Aliga területére kiadott természetvédelmi engedélyt, tatai luxusszálloda az első olyan vitatott, tóparti giga beruházás, ahol népszavazásig jutott a tiltakozás.

Arról, hogy hogyan kampányoltak a szállodaberuházást ellenző helyiek a sikeres népszavazás érdekében, ebben a riportunkban számoltunk be részletesen, az ügyet korábban több, mint fél éven át követtük videóban is:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!