Nem kell megsemmisíteni a tatai luxusszálloda elleni népszavazáshoz gyűjtött aláírásokat

2020. november 10. – 23:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A népszavazási aláírások nem vesznek el! A veszélyhelyzet megszűnésekor folytatódhat az aláírások gyűjtése Tatán – írta meg kedd délután a térség országgyűlési képviselője a Facebookon.

A kormány által kihirdetett különleges jogrendről szóló törvénybe bekerült egy módosítás, amely lehetővé teszi az aláírások megőrzését, illetve az aláírásgyűjtés folytatását a veszélyhelyzet megszűnése után.

Ahogy azt a Telex is megírta: október közepén kezdtek aláírásokat gyűjteni a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítést megakadályozó népszavazás kiírásához, már csak hat nap lett volna hátra a határidőig, és bőven összegyűlt annyi aláírás, amit a törvény előír. A múlt héten bejelentett veszélyhelyzet miatt azonban az összes időközi választást, népszavazást és az azokhoz kapcsolódó folyamatokat, határidőket törölték, és a veszélyhelyzet végéig nem lehet kiírni új szavazást. A tatai civilek is felfüggesztették az aláírásgyűjtést, a Mérce akkori cikke szerint bezárták az irodáikat, leállították a kopogtatást és a pultozást. A Nemzeti Választási Iroda akkori állásfoglalása szerint meg kellett volna semmisíteni az addig összegyűlt aláírásokat.

Mi ellen küzdenének népszavazással Tatán?

A Hell cégcsoporthoz tartozó Avalon májusban jelentette be, hogy a tatai Öreg-tó partján, természetvédelmi és műemlékvédelmi környezetben tervezi felhúzni a következő, 120 szobás luxusszállodáját. A tervek a bejelentéskor érvényes szabályozás szerint nem valósulhatnának meg, több természetvédelmi és műemlékvédelmi szervezet is nyilvánosan ellenezte a beruházást.

Bár a befektető sokáig azt kommunikálta, hogy több település is „versenyben van”, tataiak egy csoportja már hónapokkal korábban tiltakozni kezdett a szállodaépítés ellen. Civilek, ellenzéki pártok és ellenzéki képviselők aláírásgyűjtéssel és népszavazási kezdeményezéssel is megpróbálták megakadályozni a tó körüli nagyberuházásokat.

Tavasszal a koronavírus miatt sokáig nem lehetett tüntetni, közben megakadt az első népszavazási kezdeményezés is, Tata fideszes polgármestere pedig a járványhelyzetet kihasználva egyedül döntött arról, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli a tópart érintett részét.

A szálloda ellen tiltakozók Stop Avalon Tata néven online szerveződtek csoporttá, nyáron több tüntetést és tiltakozási akciót is tartottak. A tiltakozások hatására az Avalon júliusban már az „eredeti terveknél kisebb” szállodát ígért. Augusztusban pedig két olyan népszavazási kérdést is jóváhagyott a Helyi Választási Bizottság, amelyekkel akár ellehetetleníthetnék a helyiek az Öreg-tó partjára tervezett szálloda megépítését.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass