Nem kezdik el a sokat vitatott Fertő-tavi építkezéseket, mert nincs rájuk pénz

2022. július 8. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem épül semmi a Fertő tónál, mert a július 7-én délután közzétett tájékoztató szerint a közbeszerzés eredménytelen lett pénzhiány miatt – írja az Átlátszó.

Az elképzelések szerint a Fertő Part nevű állami óriásberuházás keretében négycsillagos szállodát, legalább 800 férőhelyes parkolót, kempinget nagy vitorláskikötőt és látogatóközpontot építenének a Fertő–Hanság Nemzeti Park UNESCO Világörökségi terület magánterületén, Natura 2000 területen.

2021 tavaszára a parton már mindent letaroltak, a vizes élőhelyen munkagépek dolgoztak, kövekkel töltötték fel a partszakaszt. A hatvanas évek óta itt álló cölöpházak többségét a bíróság ítéletét meg sem várva, tűzveszélyre hivatkozva a tulajdonosok saját költségére lebontatták, 20 millió forintos bontási költséget számlázva ki.

A beruházás ellen a környezetvédőkön kívül híres emberek sora (Pumped Gabótól kezdve Udvaros Dorottyáig bezárólag), az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai, nemzetközi szakértői bizottságok, civil szervezetek és több mint 25 000 magánember is tiltakozott már. A tiltakozók szerint ezek a természeti értékek nem áldozhatók fel rövid távú, kevesek érdekeit kiszolgáló turisztikai, vagy gazdasági szempontok miatt.

A beruházásért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN) először novemberben próbált kivitelezőt találni a szállásokhoz és egyéb ingatlanokhoz, az állatok miatt gyorsított eljárásban. Ebből elég nagy botrány lett, az SFTFN vissza is vonta a tendert december elején, de a hónap végén nekifutott másodszorra is. Az SFTFN februárig várta az árajánlatokat, de azóta nagy volt a csend a sokat vitatott építkezés körül, írja az Átlátszó.

Felmerült, hogy ezt a projektet sem kezdik el az elmúlt hónapokban a kormány által bejelentett kiadáscsökkentés részeként. A hivatalos kormányzati álláspont az, hogy folyamatban lévő beruházásokat nem állítanak le, de amit még nem kezdtek el, abba nem is vágnak bele. A Fertő tónál a kikötő és a területrendezés már elkészült, az épületeket még nem kezdték el építeni. A kikötőt Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. építette ki 9,3 milliárd forintért.

A július 7-én délután közzétett tájékoztató szerint az épületek felhúzására kiírt közbeszerzés végül eredménytelen lett. A hivatalos indoklás szerint „a szerződéskötéshez szükséges fedezet nem kerül rendelkezésre bocsátásra”.

Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője pénteki online sajtótájékoztatóján azt mondta: négy évvel ezelőtt lezárták a területet, letarolták a természeti környezetet, most azonban kiderült, hogy a „megalomán luxusberuházásra” nincs kellő fedezet. Az ellenzéki politikus felszólította Farkas Cipriánt, Sopron polgármesterét, Barcza Attilát, a város fideszes országgyűlési képviselőjét és Kárpáti Bélát, a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy tájékoztassák a soproniakat arról, hogy mi fog történni a tó partján. A politikus azonnali válaszokat vár a város vezetőitől arra, hogy a soproniak mikor kapják vissza a területet, miként állítják azt helyre, illetve mi a véleményük az elbontott cölöpházak tulajdonosainak kárpótlásáról?

A témában született cikkeinket itt, a Magyarországon az utóbbi években zajló, heves reakciókat kiváltó vízparti beruházásokkal kapcsolatos, szakértők által jegyzett véleménycikkeket pedig itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!