Élőlánccal tiltakozik a Fertő tavi szállodaépítés ellen a Greenpeace

2022. február 16. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda hajnal óta ismét Greenpeace-aktivisták tiltakoznak a Fertő tónál az oda tervezett kormányzati beruházás ellen – írja a Greenpeace közleménye.

A tiltakozók között van Udvaros Dorottya színművész, a Greenpeace nagykövete, aki már tavaly is kiállt a Fertő tó védelme mellett. A környezetvédelmi szervezet azt írja, hogy Fertőrákos határában élőlánccal és állványokra felfüggesztett molinókkal követelik a tervezett beruházások leállítását. A Fertő Part nevű állami óriásberuházás négycsillagos szállodát, legalább 800 férőhelyes parkolót, nagy vitorláskikötőt és még látogatóközpontot is tartalmaz.

A Greenpeace szerint elfogadhatatlan, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén az élővilág megóvása helyett „egy szűk csoport gazdasági érdekében épülő luxusberuházás szempontjai érvényesülnek”.

Tiltakozás a Fertő tónál 2022. február 16-án – Fotó: Járdány Bence / Greenpeace
Tiltakozás a Fertő tónál 2022. február 16-án – Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

„Minden, de minden létező jogi utat bejártunk már, hogy megmentsük a Fertő tavat ettől a botrányos építkezéstől. És nem csak mi: az UNESCO-tól az Európai Unión át a Magyar Tudományos Akadémiáig minden valódi hazai és nemzetközi természetvédelmi testület egyetért velünk abban, hogy ezt a beruházást most azonnal le kellene állítani. Végtelenül elkeserítő, hogy a szemünk láttára önös érdekből pusztítják el ennek az egyedülálló nemzeti parknak az értékeit. Ezért jöttünk ma ide. Hogy a saját jelenlétünkkel tiltakozzunk ez ellen a pusztítás ellen” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi szakembere.

A szervezet szerint a beruházás mintegy 53 hektárnyi területet venne el a Fertő tó magyarországi nádasából, partjából és medréből.

A Greenpeace és más helyi szervezetek folyamatosan küzdenek a Fertő tavi beruházás ellen, a témában született cikkeinket itt olvashatja. Januárban Pumped Gabo is részt vett a beruházás elleni soproni tiltakozáson, az erről készült videó a 444 oldalán nézhető meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!