Új látványtervek készültek a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodáról

2020. november 16. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

>>>Itt találja a Telex legfrissebb híreit<<<

A mérete és a megjelenése is változhat a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodának, jelentette be Tóth Róbert, az Avalon Park Kft. ügyvezetője egy múlt heti online sajtótájékoztatón.

Az új látványtervek szerint a szálloda épületét minden oldalról zölddel borítanák. A hajdani lovarda épületénél továbbra is nagy beépítést terveznek, de a hotel és a wellnessrészleg nagy része lépcsőzetesen illeszkedne a tájba, írja az Építészfórum. A wellnessrészleg kialakításánál is kevesebbet avatkoznak a környezetbe, ezt a parkosított részt pedig mindenki számára nyitva hagynák, így a tó bejárható marad, és az épület tetején látható üvegkupolába is feljuthatnak majd az emberek. Az ügyvezető szerint a Natura 2000 természetvédelmi terület jellege semmiben sem fog sérülni.

Fotó: Avalon szállodalánc beruházás / Facebook

Csökkentették a szálloda magasságát: az új tervek szerint 120 helyett 95 szobát alakítanának ki, és az épület zöldfelületeit igazi fűvel telepítenék be.

Luxusszálloda természetvédelmi környezetben

A Hell cégcsoporthoz tartozó Avalon májusban jelentette be, hogy a tatai Öreg-tó partján, természetvédelmi és műemlékvédelmi környezetben tervezi felhúzni a következő, 120 szobás luxusszállodáját. A tervek a bejelentéskor érvényes szabályozás szerint nem valósulhatnának meg, több természetvédelmi és műemlékvédelmi szervezet is nyilvánosan ellenezte a beruházást.

Bár a befektető sokáig azt kommunikálta, hogy több település is „versenyben van”, tataiak egy csoportja már hónapokkal korábban tiltakozni kezdett a szállodaépítés ellen. Civilek, ellenzéki pártok és ellenzéki képviselők aláírásgyűjtéssel és népszavazási kezdeményezéssel is megpróbálták megakadályozni a tó körüli nagyberuházásokat.

Tavasszal a koronavírus miatt sokáig nem lehetett tüntetni, közben megakadt az első népszavazási kezdeményezés is, Tata fideszes polgármestere pedig a járványhelyzetet kihasználva egyedül döntött arról, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli a tópart érintett részét.

A szálloda ellen tiltakozók Stop Avalon Tata néven online szerveződtek csoporttá, nyáron több tüntetést és tiltakozási akciót is tartottak. A tiltakozások hatására az Avalon júliusban már az „eredeti terveknél kisebb” szállodát ígért. Augusztusban pedig két olyan népszavazási kérdést is jóváhagyott a Helyi Választási Bizottság, amelyekkel akár ellehetetleníthetnék a helyiek az Öreg-tó partjára tervezett szálloda megépítését.

Október közepén kezdtek aláírásokat gyűjteni a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítést megakadályozó népszavazás kiírásához, már csak hat nap lett volna hátra a határidőig, és bőven összegyűlt annyi aláírás, amit a törvény előír. A veszélyhelyzet miatt azonban az összes időközi választást, népszavazást és az azokhoz kapcsolódó folyamatokat, határidőket törölték, és a veszélyhelyzet végéig nem lehet kiírni új szavazást. A tatai civilek is felfüggesztették az aláírásgyűjtést, a Mérce akkori cikke szerint bezárták az irodáikat, leállították a kopogtatást és a pultozást. A Nemzeti Választási Iroda akkori állásfoglalása szerint meg kellett volna semmisíteni az addig összegyűlt aláírásokat, de a kormány által kihirdetett különleges jogrendről szóló törvénybe bekerült egy módosítás, amely lehetővé teszi az aláírások megőrzését, illetve az aláírásgyűjtés folytatását a veszélyhelyzet megszűnése után.

Imitálja a természetet

A Stop Avalon Faceook-oldalán még a múlt héten jelezték, hogy leadták az aláírásgyűjtő íveket, összesen 2014 ívet, és ezzel közel 7000 aláírást gyűjtöttek.

A csoport szerint az új tervekkel egyébként az a legnagyobb baj, hogy úgy akar a környezetbe illeszkedni, hogy imitálja a természetet.

Erre a tervre ugyanúgy igaz, hogy nem veszi figyelembe az érvényes szabályzást, hogy indokolatlanul nagy természeti-környezetei terhelést jelentene a megépítése és az üzemeltetése, hogy ugyanúgy probléma a megközelítése.

De az látható, hogy a sok, a környezetbe illeszkedésre vonatkozó kritika hatására az építész és a megrendelő megpróbáltak egy, a tóparti látképet kevésbé uraló tervet elkészíteni, aminek egyetlen pozitívuma, hogy a szembe oldalról valóban kevésbé érvényesülne. Mármint nyáron. Mert ősszel, meg télen nem tudom, hogyan festene majd. Hogy a lóistálló műemlék épületét megint se lenyelni, se kiköpni nem sikerült, igazán csak hab a tortán, írták.