A rendőrök a járdára tolták az embereket, igazoltattak, véget ért a tüntetés az Oktogonnál

2022. július 25. – 19:51

frissítve

A rendőrök a járdára tolták az embereket, igazoltattak, véget ért a tüntetés az Oktogonnál
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • „Jobbágyfelkelés!” néven újabb tüntetést szervezett hétfő este hétre a „Futárok a KATA-ért” elnevezésű Facebook-csoport.
  • Az induló helyszín újra a Margit híd pesti hídfője volt. Itt több százan voltak, két sávot zártak le.
  • Ezután a Parlamenthez vonultak, a tömeg ekkor már ezres nagyságrendűre nőtt.
  • Az Országháznál spontán beszédeket tartottak, és egy koporsóba mindenki beledobhatta egy cetlin, hogy milyen álmát vette el a rendszer.
  • A szervezők a katatörvény mellett bírálták Orbán Viktornak a „kevert fajról” szóló eszmefuttatását, a szolidaritás hiányát, a tüntetők lenarkósozását, és azt ígérték: folytatni fogják a demonstrációkat.
  • A tüntetés hivatalos vége után egy 150-200 fős csoport rendőrök kíséretében továbbindult a városban. A Nyugati után az Oktogonnál körbevették, majd egyenként igazoltatták őket.
  • Este 10 óra után újra megindult a forgalom a Nagykörúton.

Mindenkinek köszönjük a figyelmet.

A tüntetők nagy része elment, járnak az autók és a villamosok Budapest egyik legfontosabb közlekedési csomópontjában. A rendőrök is nagyobb csoportokban hagyják el a helyszínt.


Elindult a forgalom az Oktogonon, a rendőrök a járdára tolták a tüntetőket, ott igazoltatják őket. Már csak néhány tucatnyian vannak.

Rendőri erősítés is jött az Oktogonhoz. Akit igazoltattak, azt kikísérik a rendőrsorfalon kívülre. Egy nő harmadik felszólításra volt hajlandó csak kimenni, ellene szabálysértési eljárás indul.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza/Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza/Telex

A tüntetők egy része a villamossíneken áll. Körülöttük rendőrök. A hangosbeszélőn azt kiabálják, hogy „zebrára, zebrára”. A rendőrök mindenkit arra szólítottak fel, hogy menjenek fel a járdásra, ne álljanak az úttesten. A kétszeres rendőrkordonon belül 50-70 ember lehet, köztük sok az újságíró. Akik a kordonon belül vannak, azokat igazoltatják.

Mindjárt az Oktogonra érnek a tüntetők, közben elhangzott hátulról a rendőri felszólítás, miután a bejelentett demonstráció véget ért a Parlamentnél. A tüntetőket arra figyelmeztették, hogy magatartásukkal szabálysértést követnek el, az úttestről a járdára menjenek fel.

Sorfalat álltak az úttesten.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Parlamenttől a tüntetők egy csoportja a Nyugati térhez ment rendőrök kíséretében. Itt lezárták egy időre a forgalmat, aztán továbbindultak az Oktogon felé. Orbán Viktort szidják. A körút belső oldalán halad a tömeg, a villamos és a Jászai felé haladó autóközlekedés folyamatos. Körülbelül 200-an lehetnek.


Az Alkotmány utcán végig körülbelül 150 ember vonul a Nyugati felé a Parlamenttől, ahol véget ért a ma estére meghirdetett demonstráció. Azt kiabálják, hogy „Mocskos Fidesz” és „Orbán takarodj”. Rendőrök kísérik a végén a sort, akik a Nyugati-felüljárót lezárták.

Fotó: Presinszky Judit / Telex.
Fotó: Presinszky Judit / Telex.


Bejelentették a szervezők, hogy véget ért a demonstráció. Lassan szélednek csak szét az emberek, körülbelül még százan lehetnek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


Kolesár András futár megköszönte mindenkinek, aki az elmúlt két hétben tüntetett. Azt mondta:

Nem fogunk eltűnni, vissza fogunk térni, és folytatni fogjuk ezt az egészet.

Martin Niemöller német teológus verse, aki korábban Hitler híve volt, majd Dachauba került

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.
Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag,
Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.
Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.
Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

„450 ezer katás van az országban és 300 ember van itt. Mi a fasz történt? Hol vagytok, emberek? Otthon ültök a kanapén?” – elégedetlenkedik Kolesár András. Orbánt aztán Hitlerhez hasonlította, a fajok keveredéséről szóló gondolatmenete miatt: „volt egy hapsi, volt egy kis bajsza, aztán látjuk, hogy végezte”.

Ez a hatalom csak az erőből ért, mutassuk meg nekik, milyen erősek vagyunk, mondja Kolesár András, ő az a futár, aki megzavarta Palkovics László miniszter vacsoráját a múlt héten a budai Várban. Szerinte a két hete tartó tüntetésekkel azt érték el, hogy átgodolják a katatörvényt, és megemelik a rendőrök és a katonák fizetését. Ő is kikérte magának, hogy narkósnak bélyegezzék őket.

„A katatörvény a bizonytalanságon kívül semmi mást nem adott nekünk”.

Ez áremelést fog okozni, és elviselhetetlen terhet a könyvelőknek, folytatja a szónok.

Kányádi Sándor Kuplé a vörös villamosról c. versét szavalta el az egyik szervező. Nem akarunk fasiszta ország lenni, így reagáltak Orbán Viktornak a „nem kevert fajú” magyarságról szóló gondolatmenetére.

„A fajelmélet olyan fogyatékos, mint az emberek, akik kitalálták őket.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Aki lenarkósoz minket, az előbb nézzen körül a saját soraiban, mondja a hangosbeszélőbe az egyik szervező. A kormánymédia napok óta azt sulykolja, hogy „narkósok” tüntettek Budapesten,és Orbán Viktor is utalt erre Tusnádfürdőn. Tény, hogy amikor korábban őrizetbe vették Kovács Gergelyt, a Kétfarkú Kutya Párt elnökét, akkor nála kis mennyiségű füvet találtak.

Mindenki felírhatja egy papírra azt, hogy milyen álmát vették el, ezt beleteszik a koporsóba, és ott hagyják.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex.hu
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex.hu

A készenléti rendőrök felsorakoztak a Parlament lépcsője előtt. Lerakták a koporsót a Parlament elé, biciklikkel körbekerítették.

Azt írták rá, hogy „ebben fogjuk eltemetni az álmainkat”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Gyertek velünk! Demokráciát! – skandálják. Már legalább ezren lehetnek és, a 2-es villamos sínein vonulnak.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Több száz tüntető foglalt el két sávot a Margit hídnál hétfőn este. A „Jobbágyfelkelés!” néven meghirdetett tüntetést futárok szervezték a katatörvény elleni tiltakozásul. A villamossíneket nem zárták le, ott halad a forgalom. A tüntetők a Parlamenthez indultak.

A katatörvény módosításának benyújtása és elfogadása óta folyamatosak a tüntetések Budapesten. Ezeknek a tematikájához idővel csatlakozott a rezsicsökkentés-csökkentés elleni tiltakozás is.

Múlt csütörtökön a Futárok a katáért elnevezésű csoport néhány tagját teázásra hívta Palkovics László ipari miniszter, miután egy korábbi tüntetésen a Vár egyik éttermének teraszán váratlanul találkoztak. Ezen a megbeszélésen a futárok szerint nem értek el semmit, a légkör is inkább feszült volt. A kormánypárti sajtó közben arról ír, hogy nem értik, miért tüntetnek a futárok, mert a megélhetésük „nem is olyan rossz”: állításuk szerint a teljes állásban dolgozó futárok havi bevétele nyolcszázezertől másfél millió forintig terjedhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!