Márki-Zay a népet kérdezné, legyen-e Hódmezővásárhelyen tűzijáték

2022. július 22. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Márki-Zay Péter csütörtökön nem csatlakozott a vidéki városok hullámához, ahol lemondják az augusztus 20-i tűzijátékot, pénteken már arról posztolt, hogy megkérdezné a hódmezővásárhelyieket arról, hogy megtartsák-e.

„Ki viselné el a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án? Ne mondjuk le!” – írta még csütörtökön.

Márki-Zay a péntek reggeli posztjában azt írta, hogy tudomásul vette a „túlnyomórészt negatív” visszajelzéseket, de úgy döntött, hogy a következő lépéseket hozza:

Megkeresik a legjobb, legegyszerűbb módját, hogy megtudják a helyi lakosok véleményét.

Ha túlnyomórészt negatív lesz, akkor lemondják a tűzijátékot, de kárpótolni kell a vállalkozót másfél millió forinttal, ehhez pedig a lakosság adományára lesz szükség, melyhez „minden felelős polgártársunk anyagi hozzájárulását” előre is köszöni a polgármester.

A másfél millió forintot Márki-Zay Péter „egyrészt a rezsicsökkentés eltörlése és más kormányzati megszorító intézkedések kárvallottjainak megsegítésére, másrészt a fesztiválunk árusainak forgalmának fellendítésére” szeretné fordítani.

Felhívást tesz közzé Hódmezővásárhely épületeinek fényfestésére.

Márki-Zay Péter a posztjában örömmel vette tudomásul, hogy

„a tűzijáték elutasításában a Fidesz támogatói közül is akadt megszólaló – hiszen a kormányzati megszorítások és hazugságok most őket is büntetik”.

A napokban sorra jelentették be a vidéki városok, hogy idén nem tartják meg a szokásos augusztus 20-i tűzijátékot – ezek között volt a Veszprém megyei Sümeg is. A polgármesterek takarékoskodással és a rászorulók támogatásával indokolták döntésüket, de például Pécsen a klímavédelemre is hivatkoztak. Kistarcsán sajátos megoldás született: a város fideszes polgármestere, Juhász István saját zsebből fizeti a tűzijáték költségeit, hogy ne kelljen lemondani azt.

Győrben és Székesfehérváron már évek óta nem rendeznek tűzijátékot az állami ünnepen. Budapesten viszont megtartják a látványosságot, a kormány ráadásul Európa legnagyobb tűzijátékával és négynapos programmal készül augusztus 20-ra. A költségekről annyit lehet tudni, hogy csak a rakéták 1,6 milliárd forintba kerülnek, a további részleteket azonban tíz évre titkosították.

Márki-Zay pénteki posztja:

Kövess minket Facebookon is!