Gumimatracokkal mutatta meg a Párbeszéd, hogy a Balaton mindenkié

2022. július 17. – 12:33

frissítve

Gumimatracokkal mutatta meg a Párbeszéd, hogy a Balaton mindenkié
Fotó: Párbeszéd Sajtó

Másolás

Vágólapra másolva

Elképesztő ütemben teszi rá a kezét a NER Balatonra, az einstandolás és a környezetrombolás sosem látott méreteket ölt a Párbeszéd két frissen megválasztott társelnöke, Szabó Rebeka és Tordai Bence szerint.

A Párbeszéd fenntarthatósági táborában tiltakozásul gumimatracokból óriásfeliratot raktak ki a tó vizére:

„A Balaton mindenkié”

Az Orbán-kormányhoz közeli befektetők a Párbeszéd társelnökei szerint lassan teljesen kisajátítják és körbeépítik a Balatont, figyelmen kívül hagyva a helyi építési és környezetvédelmi szabályokat is. „A luxusturistákat kiszolgáló szállodák, apartmanok, jachtkikötők szűkítik a Balatonhoz való hozzáférést a magyar családok számára, miközben a szabadstrandok és kempingek száma is egyre csökken” – áll a párt közleményében.

A Balaton több részén is évek óta tiltakoznak civilek és ellenzéki pártok a beépítések ellen, ebben a cikkben a NER tihanyi nyomulásáról, itt pedig a balatonaligai beruházásról írtunk.

Az Alkotmánybíróság nemrég alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését.

„A Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül − a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével − épület nem helyezhető el. Jogszerűen épített épület a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül felújítható” – állt a döntésben, miután az MSZP utólagos normakontrollt kért tavaly a testülettől a természetes vizek védelmében.

Úgy tűnik, a kormányzati kommunikációban is fordulat várható a témában. Legalábbis Lázár János arról beszélt múlt héten a parlamentben, hogy a Balaton mindenkié és „komoly gazdasági és társadalmi érdek, hogy minden magyar honfitársunk eljuthasson a Balatonra”.

Az Építési és Beruházási Minisztérium tárcavezetője azt mondta, a kormány még az ősszel beterjeszti a magyar állam beruházási rendjéről szóló kerettörvényt az Országgyűlésnek, és az állami kiemelt beruházások rendjét is felül fogják vizsgálni.

„A természeti kincsek megóvása és teljes körű használhatósága, hozzáférhetősége garantálható kell, hogy legyen”

fogalmazott hétfőn Csepreghy Nándor államtitkár is. Azt ígérte, az ősszel benyújtott törvénnyel előírják majd, hogy csak olyan beruházások valósulhassanak meg a jövőben, amelyek garantálják, hogy a magyar emberek hozzáérhessenek a tavakhoz és más természeti kincsekhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!