Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a Balaton-part beépítése miatt

2021. augusztus 12. – 19:59

frissítve

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a Balaton-part beépítése miatt
A tihanyi sétány és a Visszhang-domb – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az MSZP utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a természetes vizek védelmében – mondta a szocialisták pártigazgatója, országgyűlési képviselője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Molnár Zsolt az Alkotmánybíróság épülete előtt felvett videóban azt mondta, hogy leadta saját és 51 ellenzéki képviselőtársa beadványát, amelyben azt kérik a testülettől, hogy utólagos normakontrollal semmisítse meg a Balaton védelméről szóló törvény azon paragrafusait, amelyek kivételeket engednek a törvényi szabályozás alól.

Szerinte a 2018-as törvény formailag a Balaton védelméről szól, valójában kivételeket enged a part menti 30 méteres védősáv szabályozása alól, azaz miniszteri és kormányrendelettel ki lehet játszani a szabályokat.

„Elég most már a Balaton rombolásából, elég a további kikötők, lakóparkok építéséből; nádasok, strandok és kempingek rovására történnek ezek”

– hallható a videóban.

Molnár azt mondta, hogy elszántan küzdenek most már az Alkotmánybíróság testülete előtt is az igazukért, hogy meg tudják őrizni a Balatont és más természetes vizeinket a jövő nemzedékei számára.

„Hogy ne a Fideszhez közeli vállalkozók gazdagodásának eszköze legyen a Balaton, hanem megmaradjon olyannak, amilyennek unokáink és dédunokáink számára elképzeljük ezt a tavat, ahogy a nagyszüleink és a dédszüleink hagyták számunkra örökségként”

– mondta a politikus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!