Húsz éve Medgyessy ügynökmúltja miatt zárták le a hidat jobboldali radikálisok

2022. július 4. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

A 2002. évi országgyűlési választások szavazatait számolják újra, írjanak ki új választást, mert „egy titkosügynök, egy hazaáruló” került a miniszterelnöki székbe – ezt követelte a Lelkiismeret ’88 Csoport nevű radikális jobboldali szervezet, aminek tagjai 20 éve, 2002. július 4-én minden bejelentés nélkül, tiltakozásként lezárták az Erzsébet hidat. Erre az eseményre emlékeztek azok, akik kocsikkal blokkolták a hidat a hétfő reggeli csúcsban.

Most a tüntetés gyorsan és békésen véget ért, 20 éve azonban a demonstráció elfajult: a készenléti rendőrök valóságos közelharcot vívtak a tüntetőkkel, hogy le tudják szorítani őket a hídról. A közvetíteni próbáló Demszky Gábor főpolgármestert úgy kellett kimenekíteni a tömegből.

Budaházy Györgyöt ütik a rendőrök a 2002-es hídfoglaláson – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Budaházy Györgyöt ütik a rendőrök a 2002-es hídfoglaláson – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

A Lelkiismeret ’88 Csoport önmagát az erdélyi falurombolások elleni 1988-as tiltakozások során kialakult szerveződésként jellemzi, amit vezetője, Kocsis Imre 2002 áprilisában szervezett újjá, miután az MSZP megnyerte a 2002-es parlamenti választásokat. A szervezet Medgyessy Péter májusi miniszterelnökké választása után nagyobb fordulatra kapcsolt. Kiderült ugyanis, hogy Medgyessy III/II-es ügynök volt (D-209-es kódszámon) 1977 és 1982 között, amit a politikus azzal ismert el, hogy csak kémelhárító volt a magyar gazdaság védelme területén.

A Lelkiismeret '88 Csoport ezek után júniusban éhségsztrájkot és „vadkempinget” szervezett a Kossuth térre. (A csoport tagjai sátrat vertek a téren.) Miután ezek nem hozták meg a kívánt eredményt, következett a július 4-i hídfoglalás.

A tiltakozók reggel 9 óra körül torlaszolták el az Erzsébet hidat, és tíz, műszaki hibát jelző gépkocsival mindkét útpályát teljesen lezárták. A Rákóczi úton és a Nagykörúton hatalmas torlódások alakultak ki a korabeli tudósítások szerint. A helyszínen tartózkodó Demszky Gábor főpolgármester eredménytelenül próbált meg közvetíteni a tüntetők és a rendőrök között, végül a rendőröknek kellett kimenekíteni.

A rendőrök csatárláncot alkottak, és fél tizenegykor elkezdték leszorítani a tüntetőket a hídról. Több tüntető megsérült, amikor a rohamrendőrök leteperték őket az Erzsébet hídon. A jelentések szerint a pajzsokkal és rendőrkutyákkal megerősített rendőri egységek hét embert őrizetbe vettek. A készenléti rendőrök valóságos közelharcot vívtak a tüntetőkkel, akiket nem sokkal fél tizenegy után sikerült leszorítani a hídról. A tüntetők a Parlament előtt folytatták a tiltakozásukat. A csoport tagjai később, 2006-ban részt vettek a második Gyurcsány-kormány elleni őszi tiltakozásokban is.

A 2002-es blokád vezéralakja volt Budaházy György. Az Erzsébet híd lezárásakor nem volt hajlandó elhagyni a hidat, ezért a rendőrök letartóztatták. Elfogásakor a feje megsérült, és erősen vérzett. A radikális jobboldali aktivista ellen több eljárás is indult, többek között a hídfoglalás ügyében is. Legutóbb, 2022 márciusában Budaházy 17 év fegyházbüntetést kapott. Az első fokú ítélet indoklása szerint bőséges bizonyíték állt rendelkezésre a bűnösségére, terrorcselekményért pedig akár életfogytiglant is lehetne adni, de ebben az ügyben a szerencsének köszönhetően legalább nem halt meg senki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!