Aszódi kettős gyilkosság: öt rendőr kapott fegyelmit a mulasztások miatt

2022. június 27. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult az a tényfeltáró vizsgálat, melyet Balogh János országos rendőrfőkapitány rendelt el az aszódi kettős gyilkossággal kapcsolatos rendőri mulasztások miatt – tudta meg a 24.hu.

A lapot arról tájékoztatták, hogy öt rendőrrel szemben indítottak fegyelmi eljárásokat, amelyekben különböző mértékű – jelentős tárgyi súlyú – fenyítéseket szabtak ki.

A vizsgálat megállapította, hogy a bizonyított szakmai mulasztások nem voltak befolyással a bűncselekmény végkifejletére, a gyermekek halálára. Ez azt jelenti, hogy a két kislány már halott lehetett akkor, amikor a rendőrök az első bejelentésre kiérkeztek a lakáshoz.

A két gyerek május 20-án érkezett Aszódon élő apjukhoz láthatásra. Az apa – nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra – álmukban, baltával végzett a lányaival, majd a Heves megyei Adács település közelében, egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg. A helyszínről mentőhelikopter vitte életveszélyes állapotban kórházba.

Miután édesanyjuk jelezte, hogy lányai eltűntek, a rendőrök kimentek ugyan az apa aszódi házhoz, de nem mentek be a lakásba.

A két holttestet csak május 26-án találták meg, miután az egyik szomszéd furcsa szagot érzett kiáramlani a lakásból, és kihívta a rendőrséget.

Az aszódi gyilkosság hátterében húzódó rendszerszintű problémákról a Telexen is írtunk. A meggyilkolt lányok évek óta rettegtek apjuktól, a idősebb lány csak azért volt hajlandó az apjához utazni Vámosgyörkről, hogy húgát megvédje. A lányok édesanyja korábban már négyszer is feljelentette a volt férjét, és kétszer kért ellene távolságtartást. A férfit három ügyben is elmarasztalták, mégis megillette a kötelező láthatás joga. A magyar rendszer problémáival a Telex is többször foglalkozott, legutóbb például ebben a cikkünkben.

Az apát június 20-án tartóztatták le. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság előre kitervelten, aljas indokból, részben különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt folytat ellene büntetőeljárást.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!