Tragikus rendszerszintű problémák: minden, amit eddig tudunk az aszódi kettős gyilkosságról

2022. május 31. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Öt nappal ezelőtt, múlt csütörtökön egy szomszéd bejelentése alapján vonultak ki a rendőrök ahhoz az aszódi társasházhoz, amelynek egyik lakásában két lány holttestét találták meg. A szomszéd furcsa szagot érzett, ezért hívta a rendőröket. Azt már az első információk alapján lehetett tudni, hogy a 14 és a 16 éves lány gyilkosság áldozata lett, de később az is kiderült, hogy feltételezhetően saját apjuk végzett velük álmukban, egy baltával.

A tragédia három nagyobb rendszerszintű problémára mutat rá, amelyeket az anya folyamatosan jelzett a hatóságoknak. Cikkünkben ezt a három problémát ismertetjük.

Négyszer jelentette fel volt férjét a lányok édesanyja, a férfit háromszor elmarasztalták

A meggyilkolt lányok, Tímea és Júlia évek óta rettegtek apjuktól, a Bors szerint az idősebb lány csak azért volt hajlandó az apjához utazni Vámosgyörkről, hogy húgát megvédje. A lányok édesanyja korábban már négyszer is feljelentette a volt férjét, és kétszer kért ellene távolságtartást. A férfit három ügyben is elmarasztalták.

Jogi okokból az anya nem akadályozhatta meg a kötelező láthatást

Miután a gyilkosság bekerült a hírekbe, a közösségi médiában sokan az anyát támadták, amiért elengedte lányait az apjukhoz. A nőnek azonban nem volt más választása, mert ha a kötelező láthatást akadályozta volna, súlyos pénzbüntetést, sőt akár letöltendő börtönbüntetést is kockáztatott volna – mondta a Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány vezetője az RTL-nek. A magyar rendszer problémáival a Telex is többször foglalkozott, legutóbb például ebben a cikkünkben.

Hiába jelezte édesanyjuk a lányok eltűnését, egy hétig nem derült fény a gyilkosságra

Miután édesanyjuk jelezte, hogy lányai eltűntek, a rendőrök kimentek ugyan az apa aszódi házhoz, de nem mentek be a lakásba, pedig a két gyerek akkor már valószínűleg halott volt. A két holttest egy hétig lehetett a lakásban, ugyanis a lányok május 20-án érkeztek Aszódon élő apjukhoz láthatásra, aki nagy valószínűséggel még aznap éjjel megölte őket, majd a Heves megyei Adács közelében, egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.

A férfit a helyszínről mentőhelikopter vitte életveszélyes állapotban kórházba, a vonat az egyik lábát vágta el, jelenleg is kórházban van. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, szakértők bevonásával folytatja az eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!