Bocsánatkérés követelésével folytatódik a Ryanair és Nagy Márton héja-násza

2022. június 18. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Méltánytalan és kisstílű az a gyakorlat, amelyet Európa legprofitéhesebb légitársasága, a Ryanair megenged magának. Mindenki figyelmét szeretném felhívni arra, hogy bárki bármilyen stílust is enged meg magának, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. […] Ha valakinek bocsánatot kell kérnie, az a Ryanair. Bocsánatkérés illeti meg a magyar családokat, akikre olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amelyet Európa más országaiban gond nélkül megfizet. Ez tiszteletlenség a magyar emberekkel szemben!” – írja szombati közleményében Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

A dolog előzményét valószínűleg senkinek sem kell már különösebben bemutatni, de azért nagy vonalakban arról van szó, hogy:

  1. A kormány egy sor cégre visszamenőlegesen adót vetett ki a gazdasági és a háborús helyzetre hivatkozva. Többek között a légitársaságokra is.
  2. A Ryanair a visszamenőlegesen kivetett adót visszamenőlegesen is ráterhelte az utasaira, holott ez a magyar elképzelés szerint elképzelhetetlen húzás.
  3. A kormány fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított, mert nem egyértelmű, hogy a Ryanair egyébként a saját szerződési feltételei értelmében gond nélkül az utasokra háríthatja-e a különadót.
  4. Ezután a Ryanair vezére ostoba idiótának nevezte Nagy Márton magyar gazdaságfejlesztési minisztert.
  5. Nagy Márton válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Ryanair jobban tenné, ha az utaspanaszokat vizsgálná olyan vehemenciával, mint ahogy a profitját védi.
  6. A Magyar Nemzet szerint a magyar utasok 60 százaléka felháborodásában lemondta a Ryanairnél vett jegyét, a cég szerint az utasok mindössze három százaléka mondta vissza a jegyét.

Nagy Márton egyébként azzal zárta a közleményét, hogy a maga részéről lezártnak tekinti ezt a vitát. „Persze értjük, hogy mi a Ryanair provokációjának valódi célja, hiszen a negatív reklám is reklám. A Kormány azonban az üzengetést ezzel lezártnak tekinti, útszéli, kocsmai handabandázásban nem vesz részt” – írta a miniszter.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom