Kompetenciamérés: alig romlottak az eredmények

2022. június 13. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oktatási Hivatal honlapján hétfőtől elérhetők a 2021. évi országos kompetenciamérés iskolai és tanulói adatai, írja az MTI. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján várható volt, hogy a digitális munkarend bevezetése, a világjárvány negatív hatást fog gyakorolni a tanulók eredményeire, kérdéses legfeljebb az lehetett, hogy azok mely évfolyamokon milyen mértékben csökkennek.

Az eredmények azt mutatják, hogy a 10. és a 8. évfolyamon az eredmények a negatív várakozás ellenére sem tértek el érdemben az előző évek átlagától, ezeken az évfolyamokon a tanulók a digitális munkarendben is az előző évekhez hasonlóan teljesítettek. A hatodik évfolyamon matematikából az előző 12 év átlageredményéhez képest 1,7 százalékos, a szövegértés terén pedig 0,7 százalékos a csökkenés mértéke, ami az adott körülmények között jó eredménynek számít.

A korábbi felmérésekhez hasonlóan a 2021. évi kompetenciamérésben is megmutatkozik a településtípusok közötti különbség, melyek azonban a járvány ellenére nem nőttek. Az elmúlt öt kompetenciamérés eredményei azt mutatják, hogy a családi háttér teljesítményre gyakorolt hatása mindkét mérési területen csökken, azaz javult az iskolák hátránykompenzáló képessége – írta közleményében a minisztérium.

A kompetenciaméréseket 2001 óta végzik a 6., 8. és 10. évfolyamon, hogy országos szinten összehasonlíthassák az iskolák és a tanulók teljesítményét. A felmérésen a diákok szövegértési képességét, matematikai eszköztudását, idegennyelv-tudását, illetve mostantól a természettudományos kompetenciáit is vizsgálják. A méréseken leginkább azt nézik meg, hogyan tudják a gyerekek a gyakorlatban is alkalmazni az elsajátított elméleti tudást. A diákok nem kapnak osztályzatot a mérésekre. A mérés a járványhelyzet miatt 2020-ban elmaradt, csak 2021 májusában tartották meg.

Az idei, 2022-es mérés nem volt zökkenőmentes, április 14-én, a tesztüzem idején leállt az iskolai kompetenciamérő informatikai rendszer, az Oktatási Hivatal szerint az üzemzavart az okozta, hogy több túlterheléses támadás is érte a rendszert. Az OH feljelentést is tett az ügyben a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnél, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Egy héttel később, az éles digitális kompetencia ideje alatt is több fennakadás volt a rendszerben, erről a Telexen is beszámoltunk. Több olvasó, diák, tanár és iskolaigazgató jelzése alapján országos szintű volt a probléma, a rendszer többször leállt, nem mentette el a megoldott feladatokat és folyamatosan hibaüzeneteket jelzett ki. Olyan iskola is volt, ahol a folyamatos hibaüzenetek, időtúllépések miatt annyira lelassult a rendszer, hogy a matematikai eszköztudást vizsgáló résznél a diákok a 30-ból csak 6-7 feladatot tudtak megcsinálni. Az Oktatási Hivatal a Telex kérdéseire akkor annyit válaszolt, felülvizsgálják a kompetenciamérésen jelentkezett informatikai problémákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!