A Momentum képviselői is leteszik az esküt az alakuló ülésen, de aztán kivonulnak a teremből

2022. április 29. – 05:49

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a korábban megfogalmazott feltételeik nem teljesülnek, a Momentum képviselői is részt vesznek a parlament hétfői alakuló ülésén. A párt közleménye szerint csak azért mennek be, hogy letegyék az esküt, az ülés érdemi részét azonban bojkottálják.

Döntésüket azzal indokolják, hogy az április 3-i választást nem ismerik el tisztességesnek. „1,9 millió változást akaró honfitársunktól azt a felhatalmazást kaptuk, hogy a parlamentben és a parlamenten kívül is a hangjuk legyünk. Míg az eskütétel az előbbi, az utcára kivonulás az utóbbi célt szolgálja” – írják. A Momentum képviselői nem vállalnak parlamenti pozíciókat (parlamenti alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciók).

„Hiába fenyegetőzik Kövér László azzal, hogy a Momentum elbukhatja ezeket a pozíciókat, mi nem leszünk a Fidesz díszellenzéke.”

A párt korábban öt feltételt szabott annak, hogy részt vegyen az alakuló ülésen, ahol a megválasztott képviselők leteszik az esküt:

  • A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.
  • A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését.
  • Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat.
  • Kezdődjön meg egy a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása.
  • Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek.

„A Momentum megválasztott frakcióvezetőjeként az a határozott álláspontom, hogy az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen, nem szentesítheti szimbolikusan sem a választások tiszta és demokratikus voltát” – írta Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője Kocsis Máténak hétfőn.

A Fidesz frakcióvezetője erre úgy reagált: a parlamenti eskütétel időpontja fix. „Aki ebben nem vesz részt, az vállalja, hogy a következő eskü időpontját nem ő választja meg” – erre a házelnök tehet majd javaslatot. Márpedig „aki nem teszi le az esküt, az nem is választható meg semminek sem, hiszen nem képviselő”.

Mindez pedig azt jelentette volna, ha a Momentum képviselői nem teszik le az esküt, nem kapnak fizetést, és nem élhetnek a képviselői jogosítványokkal is, mint ahogy a frakciójuk sem kap állami támogatást.

„Nem árulunk zsákbamacskát: Aki nem tesz a parlament alakuló ülésén esküt, nem viselhet semmilyen tisztséget sem majd”

– erősítette meg később Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is a Facebook-oldalán.

Az ellenzéki képviselők igen megosztottak azzal kapcsolatban, mit kezdjenek a parlamenti munkával: a Momentum-frakcióba beülő Hadházy Ákos szerint erkölcsösebb lenne, ha egyszerűen át sem vennék a mandátumot, több más ellenzéki párt szerint viszont minden erőforrásra szükségük van.

A többi párt már korábban jelezte, hogy részt vesznek az alakuló ülésen, és leteszik az esküt. „Mi végig fogunk ülni minden protokolláris eseményt is, a Himnusztól a Szózatig, mint akinek volt gyerekszobája” – mondta például Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a Telexnek.

A bizottsági helyek elosztásáról nem sikerült megegyezni az Országgyűlés megalakulását előkészítő tárgyalásokon, így azokra Kövér László, az Országgyűlés elnöke tesz majd javaslatot, és a fideszes többségű parlament fogja elfogadni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!