Nem tudtak megegyezni a bizottságokról a pártok, a hatpárti ellenzék most sem állt ki az újságírók elé

2022. április 27. – 13:38

Nem tudtak megegyezni a bizottságokról a pártok, a hatpárti ellenzék most sem állt ki az újságírók elé
Az előkészítő tárgyalás hétfői ülése – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sem született megegyezés a bizottsági helyek elosztásáról az Országgyűlés megalakulását előkészítő tárgyaláson. A szerdai volt a második ilyen tárgyalás a parlamentbe jutott pártok között, a Fidesz és a Mi Hazánk a közös listán induló ellenzéki pártokat okolja azért, hogy nem született megegyezés, szerintük a „balliberális” pártoktól még csak javaslat sem hangzott el a bizottsági helyekre vonatkozóan.

A vita lényegében arról szól, hogy az ellenzéket hat pártként, hat frakcióként kell-e kezelni, vagy egy nagy listaként. A hatpárti ellenzék hétfőn időt kért, így a megbeszélések szerdán folytatódtak, de ahogy hétfőn, úgy szerdán is csak a Fidesz és a Mi Hazánk tartott sajtótájékoztatót a tárgyalás után, a közös listán induló hat ellenzéki párt most sem állt ki az újságírók elé. Egy közleményt viszont kiadtak, eszerint „a Fidesz a mai megbeszélésen világossá tette, hogy továbbra is elutasítja a parlamenti tisztségek és bizottsági tisztségek 30 éves szokásjogának megfelelő, a frakciók létszámarányát kifejező elosztását.”

A hatpárti ellenzék pártjai „elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a Fidesz hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát, és a szélsőséges Mi Hazánkat kívánja messze parlamenti létszámarányát meghaladó mértékben parlamenti tisztségekkel jutalmazni a demokratikus ellenzéki pártok rovására. Ez az egységes ellenzékre szavazó 1 millió 900 ezer szavazó akaratának tűrhetetlen semmibevétele” – írták.

A szerdai tárgyalások után Toroczkai László arról beszélt, hogy az egyeztetések a balliberális pártok miatt ma is félbeszakadtak. A baloldaliak nem tettek javaslatot a bizottsági tisztségekre vonatkozóan, de a Mi Hazánk elnöke szerint a tárgyalás végén a baloldali pártok képviselői azt mondták a fideszes képviselőknek, hogy majd elküldik a javaslataikat. A pártelnök szerint ez azt jelzi, hogy a „színfalak mögött, füstös szobákban” akarják eldönteni a bizottsági helyek sorsát. A tárgyaláson Toroczkai szerint a bizottsági helyekre vonatkozóan „konkrétumokról nem esett szó”, csak a baloldal és a Fidesz közti „megszokott üzengetések” voltak. Úgy véli, „ez a cirkusz elsősorban a médiának szól.”

A pártelnök megismételte azt, amit már a hétfői tárgyalás utáni sajtótájékoztatón is mondtak, hogy a Mi Hazánk a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné, és igényt tartanak a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztjára is, de ezt nem tudták bent elmondani, mert a baloldali pártok kivonultak az egyeztetésről.

Toroczkai azt is mondta, hogy ha jól értették, a Momentum nem vesz részt az alakuló ülésen, nem teszik le a képviselőik az esküjüket, ezért semmilyen bizottsági struktúrában nem tudnak majd részt venni. A nemzeti radikális párt Dúró Dórát jelöli az Országgyűlés egyik alelnöki posztjára.

Kocsis: A közös listán induló ellenzéki pártok hat frakcióvezetőjéből öt nem volt jelen a tárgyaláson

A Fidesz frakcióvezetője is arról beszélt, hogy a közös listán induló ellenzékiek miatt nem sikerült megállapodni a bizottsági helyekről. Szerinte egy színjátékról van szó. A hatpárti ellenzék azt közölte, hogy nem elfogadható a kormánypárt ajánlata, mondta Kocsis Máté. Megismételte, hogy a bizottsági helyekre a mandátumok eloszlásának megfelelően, kétharmad-egyharmad arányban tettek javaslatot, a jegyzői helyeknek pedig a felét adná oda az ellenzéknek a Fidesz-KDNP. Négy évvel ezelőtt ezeket a baloldali pártok elfogadták, most nem fogadják el, tette hozzá.

Azt mondta, a közös listán induló ellenzéki pártok hat frakcióvezetőjéből öt nem volt jelen a tárgyaláson, de aki jelen volt, az is csak azt közölte, hogy „eszük ágában sincs megegyezni”. De Kocsis szerint a kormánypártiak számítottak erre, szerinte valószínűleg erről a stratégiáról döntött Gyurcsány Ferenc. „Megy a marakodás a hatpárti ellenzékben, amit Gyurcsány próbál egyben tartani” – mondta. A kormánypárt frakcióvezetője úgy véli, a hatpárti ellenzék most majd Kövér László házelnököt fogja szidni a bizottsági helyekkel kapcsolatban.

15 bizottság alakulhat

Mivel az előkészítő tárgyalásokon a pártok nem tudtak megegyezni, javaslataikat írásban kell elküldeniük a parlament korelnökének, aki továbbítja azokat Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, ő tesz majd javaslatot például a bizottsági helyek kiosztásáról, javaslatáról a parlament alakuló ülésén szavaznak majd a képviselők, a fideszes többség várhatóan megszavazza majd ezt.

A parlamenti bizottsági elnöki, alelnöki posztok, parlamenti tisztségviselők megválasztásában a választások után a negyedik kétharmadot maga mögött tudó Fidesz van könnyebb helyzetben: többségénél fogva az előző ciklushoz hasonlóan a bizottsági helyek, valamint a bizottságok elnöki és alelnöki pozícióinak kétharmadával számol. A maradékon osztozkodók dolga nehezebb, mert ott a hat pártból álló ellenzéki összefogásnak egymás között is egyezkednie kell, ráadásul számolnia kell a parlamentbe először bejutott Mi Hazánkkal is.

A hétfői tárgyalásról szóló tudósításunkban arról írtunk, hogy a Fidesz javaslata alapján az előző négyéves ciklussal azonos bizottsági struktúra áll fel, 15 bizottsággal. Ebből tíz vezetésére tart igényt a Fidesz. A nemzetbiztonsági bizottság a törvény szerint is az ellenzéknek jár, ahogyan a szokásjog szerint a költségvetési bizottság is. Emellett a népjóléti bizottságra, a fenntartható fejlődés bizottságra, valamint a vállalkozásfejlesztési bizottságra tarthat igényt az ellenzék a Fidesz–KDNP javaslata szerint. (A mentelmi bizottság paritásos alapú.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!