Mégis részt venne a Momentum az Országgyűlés alakuló ülésén, de csak öt feltétellel

2022. április 25. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyos feltételek mellett mégis részt vennének a Momentum képviselői az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén, erről a párt leendő parlamenti frakcióvezetője, Fekete-Győr András küldött nyílt levelet Kocsis Máténak.

Bár korábban az ellenzéki párt képviselői arról beszéltek, hogy nem vesznek részt az alakuló ülésen, és „nem vesznek fel parlamenti díszpozíciókat” sem, Fekete-Győr a Fidesz frakcióvezetőjének küldött levelében öt feltételt említett, amelyek teljesülése esetén ezeket mégis megtennék:

  • A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;
  • Az állami média élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, hogy így biztosítsák annak „valóban független és pártatlan működését”;
  • Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat;
  • Kezdődjön meg egy, a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása;
  • Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, és induljanak háromoldalú tárgyalások a kormányoldal, az ellenzék és a reprezentatív szakszervezetek között a sztrájkjogról.

Frissítés 15:16-kor: Olvasónk jelezte, hogy a párt a fenti öt ponthoz hasonló – de attól az utolsó két pontban eltérő – követelést már egyszer, április 10-én megfogalmazott.

Fekete-Győr András szerint a Fidesz az elmúlt tizenkét évet azzal töltötte, hogy „kiüresítse a magyar parlamentarizmust”, amely mára nagyrészt „Kövér László büntetéseiről és tehetetlen ellenzéki képviselők performanszairól szól”. Sőt, a Momentum politikusa szerint a kormánypártok képviselői tehetnek arról is, hogy „jó ideje nem beszélhetünk tiszta választásokról Magyarországon”.

Fekete-Győr András az ellenzéki összefogás választási eredményváróján – Fotó: Huszti István / Telex
Fekete-Győr András az ellenzéki összefogás választási eredményváróján – Fotó: Huszti István / Telex

Az ellenzéki képviselők egyébként igen megosztottak azzal kapcsolatban, mit kezdjenek a parlamenti munkával: a Momentum-frakcióba beülő Hadházy Ákos szerint erkölcsösebb lenne, ha egyszerűen át sem vennék a mandátumot, több más ellenzéki párt szerint viszont minden erőforrásra szükségük van.

A 11 momentumos képviselő egyébként a második legnagyobb ellenzéki frakciót alkothatja az Országgyűlésben, de meglepő fordulat lenne, ha az öt pont közül bármelyikben is kompromisszumra hajlana a Fidesz, vagy hogy egyáltalán a képviselőknek érdemi hatása lesz a 135 kormánypárti képviselő parlamenti munkájára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!