A Momentum képviselői nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén

2022. április 13. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén a Momentum Mozgalom képviselői, de a mandátumukat felveszik – mondta Hajnal Miklós, a párt képviselője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja, Hegyvidék megválasztott országgyűlési képviselője azt mondta: a mandátumot azért veszik fel, mert a választóktól megbízást kaptak a képviseletükre, de az alakuló ülés bojkottja szimbolikus üzenet.

A bojkott oka, hogy az ellenzéki képviselőknek kevesebb jogkörük van, mint korábban, például nem mehetnek be közintézményekbe, nem alakíthatnak vizsgálóbizottságokat

– mondta Hajnal, aki szerint a képviselők korábbi jogköreit helyre kell állítani. Hozzátette, a képviselők később is felvehetik a mandátumokat, és utólag is tehetnek esküt. A párt száz százalékban felkészült erre a feladatra – tette hozzá.

Hajnal a választási eredményt értékelve azt mondta: a Fidesz úgy alkotta meg egyoldalúan a választási rendszert, hogy nekik lejtsen a pálya, ezért az ellenzéknek akkor volt a legtöbb esélye győzni, ha közösen indul a Fidesz ellen. „Az ellenzéknek azonban önvizsgálatot kell gyakorolnia, mert nemcsak külső tényezők miatt veszített, hanem voltak hibák a kampány alatt, amelyekből tanulni kell” – mondta.

A Momentum elnöksége a volt pártelnököt, Fekete-Győr Andrást jelöli a leendő képviselőcsoport vezetőjének. A Momentumnak lesz a második legnagyobb ellenzéki frakciója a parlamentben, 11 képviselővel: 6 listás mandátum mellett 5 egyénit is szereztek (Hadházy Ákos, Hajnal Miklós, Orosz Anna, Szabó Szabolcs, Tóth Endre).

A parlament alakuló ülését Áder János leköszönő államfő hívja össze, minden bizonnyal május 2-ra.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!