ATV: Május 2-án választhatják meg újra Orbán Viktort miniszterelnöknek

2022. április 12. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament alakuló ülését Áder János leköszönő államfő hívja össze, minden bizonnyal május 2-ra, ekkor választhatják meg ismét Orbán Viktort miniszterelnöknek – írja az Atv.hu.

Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek. Azaz, a parlamentnek az április 3-ai választások után legkésőbb május 3-ig kell megtartania az alakuló ülését. Az Atv.hu kormányzati oldalról származó információi szerint Áder János leköszönő államfő az előzetes konzultációk alapján bizonyosan május 2-ra hívja össze az alakuló ülést.

A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a kormányfő személyére – akit az Országgyűlés választ meg a képviselők több mint felének szavazatával – így Orbán Viktort május 2-án ötödszörre is miniszterelnöknek választhatják.

Az alakuló ülésről az már kiderült, azon az ellenzék egy része nem lesz ott. Fekete-Győr András és Hadházy Ákos már bejelentette, hogy a Momentum 11 képviselője bojkottálja a parlament alakuló ülését – garanciális feltételeket szabtak. Hadházy megfogalmazása szerint „elcsalták a választást”, és aki ellenzékiként részt vesz az alakuló ülésen, „annak ki lehet írni a homlokára, hogy kollaboráns”, ők viszont nem akarnak „díszellenzék” lenni. Hadházy felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy parlamenti alelnöki, jegyzői posztot, tisztségeket se vállaljanak, írja az Atv.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!