Egy kivétellel hozta a kötelezőt a Momentum, a DK után a második legnagyobb ellenzéki frakciót alakíthatják

2022. április 4. – 13:08

Egy kivétellel hozta a kötelezőt a Momentum, a DK után a második legnagyobb ellenzéki frakciót alakíthatják
Donáth Anna felszólal az ellenzék eredményváró rendezvényén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem valószínű, hogy az ellenzéki oldalon bármelyik pártnál is pezsgőt bontottak volna az újabb kétharmados vereség után vasárnap este. A Momentumnál a 2018-as eredmény után azonban egy halk koccintásra volt okuk.

A párt történetében először bejutottak a parlamentbe, és a jelenlegi feldolgozottság szerint a DK után a második legnagyobb ellenzéki frakciót alakíthatják 11 képviselővel.

2018-ban – egy évvel a párttá alakulása után – 3,08 százalékon végzett listán a Momentum, és némi meglepetésre nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Az első átütő sikert a 2019-es EP-választáson érték el, 9,93 százalékos eredménnyel két képviselőjük, Cseh Katalin és Donáth Anna is kijutott Brüsszelbe.

Ősszel az ellenzéki előválasztáson Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölti eredménye jócskán elmaradt a várttól (3,39 százalék), le is mondott utána az elnöki posztjáról. Azt viszont többen is komoly eredményként könyvelték el a pártban, hogy 15 választókerületben nyertek, és így ők adták az ellenzéki összefogás közös jelöltjét Budán, Zuglóban és több billegő vidéki körzetben is.

Az országgyűlési választáson öt választókerületben nyert momentumos jelölt, a közös listáról pedig jelenlegi állás szerint hat mandátumot kapnak.

Hajnal Miklós legyőzte Fürjes Balázst az egyik legizgalmasabb fővárosi körzetben, Hegyvidéken (Budapest 3.), Orosz Anna pedig közel ötezer szavazattal kapott többet Újbudán (Budapest 2.), mint Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a KDNP frakcióvezetője. Szabó Szabolcs harmadszorra is győzni tudott a csepeli választókerületben Németh Szilárd ellen, Hadházy Ákos és Tóth Endre pedig megtartotta Zuglót, illetve Budafokot-Budatétényt az ellenzéknek.

A legfájóbb vereség a momentumosok számára minden bizonnyal Szél Bernadetté, aki Pest megye 2. választókerületében (Budakeszi-Budaörs) egyértelmű esélyesként futott neki a választásnak. Négy éve mindössze 297 szavazattal kapott ki a Fidesz jelöltjétől, Csenger-Zalán Zsolttól, ám akkor a Jobbik jelöltje is majdnem 6 ezer voksot elvitt. Most a Jobbik beállt Szél mögé, de így is jóval nagyobb különbség lett Szél és a fideszes Menczer Tamás között: a szavazatok 98,8 százalékának feldolgozása után a külügyi államtitkár 2398 szavazattal vezet.

A billegő körzetek közül nem jött össze a győzelem Szentendrén (Pest megye 3.) Buzinkay Györgynek, több mint 10 ezer szavazattal kevesebbet kapott, mint Vitályos Eszter. De abban is reménykedtek, hogy Mihálik Edvin behúzza a szegedi (Csongrád-Csanád megye 2.) körzetet, ám közel 4 ezer vokssal lemaradt a fideszes Mihálffy Bélától.

Hajnal Miklós a Fény utcai piac előtt kampányol 2022. februárban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Hajnal Miklós a Fény utcai piac előtt kampányol 2022. februárban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Én rohadt mérges vagyok. És tudom, hogy ti is. És egy csomó olyan dolgot szeretnék most mondani, ami nyomdafestéket nem tűr, de hallom, hogy ti mondjátok” – mondta Donáth Anna, a Momentum ősszel megválasztott elnöke az ellenzék eredményváró rendezvényén vasárnap este. Arról beszélt a közönséghez szólva, hogy

„túlságosan fiatalok vagyunk ahhoz, hogy engedjük, hogy kilopják a jövőnket”.

„Sokkal nagyobb a felelősségünk most, mint akár tegnap vagy egy hónappal ezelőtt!” Azt ígérte, hogy holnap újra neki fog indulni, és bármilyen nehéz időszak is következik, küzdeni fog tovább, „mert előbb-utóbb minden rendszer összeomlik”.

Donáth elnöki mandátuma nyárig szól, novemberi megválasztása után nem zárta ki, hogy ismét elindul a posztért. „Az én célom az, hogy jövő áprilisban ugyanolyan elképesztő élménye legyen a közösségünknek, mint az EP-választás után” – mondta a Telexnek adott interjúban. A pártelnöki szereplése fokmérőjének azt tartotta, hogy „a közösség hat hónap után azt érzi-e: erősebb-e, mint valaha, összetartóbb-e, mint valaha”, és bárhogy is alakul a választás, „úgy érezzük-e mindannyian, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtettünk a változásért”.

A Momentum egyéni mandátumai:

  • Orosz Anna – Budapest 2. (Újbuda)
  • Hajnal Miklós – Budapest 3. (Hegyvidék)
  • Hadházy Ákos – Budapest 8. (Zugló)
  • Szabó Szabolcs – Budapest 17. (Csepel-Soroksár)
  • Tóth Endre – Budapest 18. (Budafok-Budatétény)

A Momentum listás mandátumai jelenlegi állás szerint:

  • Fekete-Győr András, a párt volt elnöke;
  • Tompos Márton, a párt szóvivője;
  • Lőcsei Lajos, a párt roma szakértője;
  • Gelencsér Ferenc, I. kerületi alpolgármester;
  • Sebők Éva, orosházi önkormányzati képviselő és
  • Bedő Dávid, újbudai önkormányzati képviselő is bejuthat a parlamentbe.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!