Az LMP kőbányai képviselője kapta meg Dobrev Klára mandátumát

2022. április 20. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Amint az várható volt, nem veszi át parlamenti mandátumát Dobrev Klára, a DK EP-képviselője marad Brüsszelben. Kedd délután írásban jelezte szándékát a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB). Ilyenkor a közös listát állító hat párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közösen dönthet a megüresedett mandátum sorsáról. Mostanra eldőlt, hogy Dobrev helyett nem DK-s jelölt ül be a parlamentbe, hanem

Bakos Bernadett, az LMP kőbányai önkormányzati képviselője kapta meg a mandátumot.

A közös lista összeállításakor úgy állapodtak meg a pártok, hogy a DK biztosít egy helyet az LMP-nek, ha a zöldek csak egy egyéni körzetben tudnak nyerni. Miután ez a forgatókönyv valósult meg, és egyedül Csárdi Antalnak jött össze a győzelem, szükségük van plusz egy mandátumra ahhoz, hogy saját frakciót tudjanak alakítani 5 képviselővel. Az LMP-nek Bakossal együtt jelen állás szerint 5, a DK-nak pedig 15 képviselője lesz a következő Országgyűlésben. Az LMP képviselője a közös ellenzéki listán egyébként az 50. helyen szerepelt.

Az NVB szerdai ülésén arról is döntöttek, hogy Karácsony Gergely mandátuma párttársa, Szabó Rebeka zuglói alpolgármesteré lesz. Ez szintén nem meglepetés, a Párbeszéd társelnöke már a párt decemberi kongresszusa után jelezte, hogy nem ül be a parlamentbe, marad Budapest főpolgármestere.

Szabó nem indult el képviselőjelöltként az előválasztáson, azonban februárban, a kampány közepén ő ugrott be Gér Mihály helyére Pest megye 10. választókerületében (Monor, Albertirsa és környéke), miután napvilágot láttak Gér korábbi vállalhatatlan kommentjei, amit egy autós gázolás után a baleset áldozatairól írt egy zárt Facebook-csoportban. Szabó kikapott Pogácsás Tibortól, de most megkapta Karácsony mandátumát. Lapunknak korábban megerősítette, hogy beül a parlamentbe. Nem lesz számára új a terep, 2010-ben az LMP országos listájáról került be az Országgyűlésbe, majd három évvel később több társával együtt kilépett a frakcióból, és megalapították a Párbeszédet.

Azt továbbra sem tudni, kié lesz Márki-Zay Péter mandátuma. A Párbeszéd szerint jelölő szervezetként őket illeti, a Jobbik azonban azt mondja, Márki-Zay kiesésével csúszik tovább a lista, ami az ő jelöltjük bejutását jelenti. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!