Megállapodtak az ellenzéki pártok a közös listáról

2022. február 24. – 14:47

Megállapodtak az ellenzéki pártok a közös listáról
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint negyedévnyi tárgyalás után megállapodtak az Egységben Magyarország szövetségben résztvevő ellenzéki pártok a közös listáról – értesült az atv.hu csütörtökön, forrásaink pedig megerősítették a megállapodást tényét. Eszerint az első 45 helyből 14 a Demokratikus Koalícióé, 12 a Jobbiké, 8 a Momentumé, 8 az MSZP-Párbeszédé, 3 pedig az LMP-é lesz, a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd befutó helyei közül 1-1-en roma politikust indítanak.

A Demokratikus Koalíció vállalta, hogyha az LMP-nek két egyéni győzelem helyett csak egy egyéni győzelme lesz, akkor kompenzálják az LMP-t a saját helyeinek egyikével, hogy az frakciót alakíthasson.

Cserébe azért, hogy MSZP-Párbeszéd összesen 8 helyet kapott az első 45-ben, kapnak még további helyeket a 279 fős lista további részeiben, és övék a 46. és 47. hely is. A pártoknak legkésőbb szombat 16 óráig kell leadniuk a közös listát a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Most, hogy a pártok megállapodtak a közös listáról, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt már ismertetheti a programját: ezt szabta meg ugyanis feltételként annak bemutatásához. Eredetileg február 17-én lett volna a programbemutató (erről maga Márki-Zay beszélt), később pedig február 25-ről volt szó. A napokban azt a választ kaptuk, hogy „A programbemutatót halasztjuk, a közös lista bejelentése után esedékes.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!