Karácsony vezeti a Párbeszéd listáját, de nem készül a parlamentbe

2021. december 4. – 15:17

Karácsony vezeti a Párbeszéd listáját, de nem készül a parlamentbe
Karácsony Gergely a Párbeszéd kongresszusa utáni sajtótájékoztatón – Fotó: Párbeszéd Magyarországért / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton tartotta éves kongresszusát a Párbeszéd Magyarországért, amely a gyűlés utáni sajtótájékoztatón megnevezte a párt listáját vezető tíz embert – őket ajánlják majd elsőként a közös ellenzéki listára.

A lista első helyére a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester került, aki a kongresszus után egyből közölte is, hogy nem készül a parlamentbe, maradna Budapest élén, így a listát lényegében nem is ő, hanem a második helyen található Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere vezeti.

Megtiszteltetésnek tartja, ha ott lehet a neve a szavazólapon, és az ellenzéki egységet szimbolizálva a miniszterelnök-jelölt társaival közösen vezethetik az ellenzéki pártok közös listáját. „A jelöltségem szimbolikus” – folytatta Karácsony, aki Budapest élén maradna, nem kíván parlamenti képviselő lenni. Minden, ami tőle elvárható a kampányban pártvezetőként és főpolgármesterként, azt meg fogja tenni azért, hogy Márki-Zay Péter legyen az ország következő miniszterelnöke.

Kettejük mögött a megnevezett tízes lista további tagjai: Kocsis-Cake Olivio, Berki Sándor, Jakál Adrienn, Béres András, Szabó Zsolt, Szabó Tímea, V. Naszályi Márta és Barabás Richárd. A sajtótájékoztatón már nem hangzott el, de a sorrend így folytatódik a 15. helyig: Temesvári Szilvia, Erőss Gábor, Varga Attila, Major Petra, Dorosz Dávid.

A sajtótájékoztatón ott volt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, aki egyből igyekezett megnyugtatni mindenkit, aki azon aggódott, hogy repedezik az ellenzéki egység. Márki-Zay szerint ilyesmiről szó sincs, sőt, az ellenzéki egység napról napra erősödik. A közös ellenzéki jelölt kiemelte Berki Sándor helyét a listán – mivel számára is szívügy a roma felzárkóztatás ügye, nagyon dicséretes, hogy Berki ilyen magasan kapott helyet a párt listáján, mondta.

Elismételte, hogy valódi igazságos rezsicsökkentést akar, nem eltörölni kívánja azt – fejlesztés, korszerűsítés, zöld programok a cél, hogy maga a fogyasztás is csökkenjen.

A képviselői ambícióról lemondó Karácsony azzal kezdte, hogy úgy érzi, tudja vezetni ezt a listát, fontos, hogy a 2022-es parlamenti választásokon a szavazók az ellenzék egységét, erejét lássák. Továbbra is tartja azt, amit korábban Márki-Zayval tárgyaltak, vagyis hogy az öt, korábban egymással küzdő ellenzéki miniszterelnök-jelölt vezesse a listát, a szavazók az ő nevüket lássák elsőként azon. Ez látszik a Párbeszéd szombati kongresszusa után kihirdetett listából is Karácsony első helyével.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a párt feladata a következő kormányban az lesz, hogy minél markánsabban megjelenítse a zöld és baloldali értékeket. Szabó szerint az Orbán-kormány fél, mert tudja, hogy itt a kormányzásuk vége. Az a kormány, amely csak félelemkeltéssel tudja megtartani a hatalmat, annak mennie kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!