Iványi Gábor: A NAV lefoglalta 10 millió forintunkat

2022. március 24. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartott a NAV által nyomás alatt tartott Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze, ahol elmondta, hogy elmennének Strasbourgba is az igazukért, de ebben megakadályozzák őket az elhúzódó bírósági ügyeik.

Csak a nekik jogosan járó 12 milliárdos állami támogatás kifizetését követően tudják kiegyenlíteni a 3 milliárdos tartozásukat a NAV felé – mondta el csütörtöki Iványi Gábor az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze a hvg.hu tudósítása szerint. Iványi többek között arról beszélt, hogy a múlt havi razziát követően tartozásukkal kapcsolatban megpróbáltak a szabályok betartásával eljárni, és közölték a NAV-val, hogy nem tudnak fizetni, erre az adóhatóság le is foglalta tízmillió forintjukat.

Az igazuk védelmében elmennének ők Strasbourgig is, viszont az elhúzódó bírósági ügyeik miatt erre nincs módjuk, közölte a lelkész, hiszen csak olyan esetben fordulhatnak az uniós igazságszolgáltatási szervhez, ha már a magyarországi jogi lehetőségeiket kimerítették.

Iványi szerint az egész „vegzatúra” az ő ellehetetlenítésüket szolgálja. Elmondta például, hogy csak idén 40 000-en ajánlották fel az egyháznak az adójuk egy százalékát és a törvény szerint évente 4000 ilyen támogatóra van szükség ahhoz, hogy megkapják az állami támogatásokra jogosult bevett vagy elismert egyházi státuszt. Őket ezzel szemben csak nyilvántartott egyházként tartják számon, ezen kategória után nem járnak állami támogatások.

Háttér:

Mint arról beszámoltunk, a NAV február 21-én nagy port kavart házkutatást tartott az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában. Még a razzia alatt szolidaritási akció kezdődött a helyszínen. 150 ember gyűlt össze, a szolidaritási akción megjelent az Oltalom Egyesület és a sajtó munkatársai mellett több ellenzéki politikus is, a tájékoztató után pedig kisebb közjáték alakult ki: Iványi előbb az épületbe próbált bejutni, majd az épületen belül az Oltalom emeleti irodái előtt állták útját a NAV munkatársai. Végül a lelkészt több országgyűlési képviselővel együtt felengedték a nyomozati területnek nyilvánított irodákba.

Iványi Gábor a NAV akció idején – Fotó: Németh Péter / Telex
Iványi Gábor a NAV akció idején – Fotó: Németh Péter / Telex

Mint kiderült, a NAV azzal vádolja Iványi Gáborékat, hogy 3 milliárd forintnyi járulékot nem fizettek be a dolgozóik után: „A szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította.” Azt írták, a nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, de az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget. „Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is” – ismertették.

Az Iványi Gábor lelkész által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) válaszul kiadott közleménye szerint a NAV hárommilliárd forint be nem fizetett adóról beszél, de a magyar állam ennek négyszeresét halmozta fel a MET-tel szemben. A jogszerű teljesítést követően ebből azonnal rendezik hátralékainkat, teszik hozzá. Leszögezik: a MET minden munkatársát bejelenti, a 2017 előtti állapotokat a strasbourgi döntés biztosította forrásokból rendezte, a jelenlegi állami tartozások kikényszerítése azonban még folyamatban van. Kiemelik: ez a helyzet nem is állna fenn, ha a magyar állam politikai megfontolásokból nem kezdte volna el sanyargatni a MET-et.

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogyan jutott idáig az elmúlt tíz év folyamán a MET és a magyar állam viszonya. A NAV kivonulása után rendezett, hétfő esti tüntetésről itt lehet olvasni. Helyszíni videónk pedig itt látható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!