Gyanúsítottként hallgatták ki az MSZP-s Tóth Csabát

2022. március 11. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt nyomoz a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések ügyében, amelyben érintett Tóth Csaba MSZP-s parlamenti képviselő is. Az Országgyűlés csütörtökön megszavazta Tóth mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyészség másnap kutatást és lefoglalást végzett az ügyben, majd gyanúsítottként hallgatta ki az országgyűlési képviselőt.

A megalapozott gyanú szerint Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával (a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt) a tervezett zuglói fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek fel egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát, keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti.

Tóth Csaba tagadta a bűncselekmények elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban a főügyészség az országgyűlési képviselőt és még három másik embert hallgatott ki gyanúsítottként – áll a közleményben.

Az Országgyűlés csütörtökön fogadta el a parlament mentelmi bizottságának javaslatát, 175 igen szavazattal függesztették fel Tóth Csaba zuglói képviselő mentelmi jogát. Nemmel senki sem szavazott, ahogy nem is tartózkodott senki a szavazáson.

Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát, a mentelmi bizottság hétfőn döntött róla.

Az ügy előzménye, hogy Fuzik Zsolt, a CBA informatikai vezetője (aki korábban a BKV informatikai igazgatója is volt) egy számlagyáras ügy fő gyanúsítottjaként vallani kezdett szocialista politikusokra. Az Atv.hu szerint Fuzik a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészségen idén januárban tett vallomása alapján gyanúsíthatták meg korrupciós bűncselekménnyel Horváth Csaba zuglói polgármestert és Tóth Csabát, Zugló országgyűlési képviselőjét.

Az ügyben Horváth Csabán és Tóth Csabán kívül Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató neve is előkerült, aki tagadta, hogy pénzt kapott volna Fuziktól, ezt abszurditásnak és aljas rágalomnak nevezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!