Harmadik hete folytatódik a polgári engedetlenség az iskolákban

2022. február 28. – 08:47

Harmadik hete folytatódik a polgári engedetlenség az iskolákban
Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 17 tanár nem vette fel a munkát hétfőn – Fotó: Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik hete folytatódik a polgári engedetlenség az iskolákban, a tanárok így fejezik ki tiltakozásukat a kormány február 11-én megjelent kormányrendelete ellen, ami lényegében ellehetetleníti a sztrájkjogukat. Eddig több mint 110 iskolából csatlakoztak tanárok a megmozduláshoz, de volt diákok, szülők, civil szervezetek is kifejezték szolidaritásukat.

Hétfőn további iskolák pedagógusai nem veszik fel a munkát: csatlakozik a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Kollégium, a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Budapestről a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Kincskereső Tagiskolája, a Zrínyi Miklós Gimnázium, az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium, a Képző-és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium, a Kandó Téri Általános Iskola, valamint négy kőbányai iskola tanárai: a Harmat Általános Iskola, a Szerviátusz Jenő Általános Iskola, a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola, a Szent László Általános Iskola.

Úgy tudjuk a legerősebb belvárosi gimnáziumok ismét közös akcióra készülnek délután: az Eötvös, az Apáczai, a Szent István, a Veres Pálné, a Trefort, a Fasori Evangélikus, a Madách és a Radnóti legalább 200 tanára fog közös képet készíteni.

Múlt hét végén derült ki, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a pedagógus szakszervezetek kérelmét. Ezt a kérelmet azért nyújtották be, hogy a kormány által előírt elégséges szolgáltatásokat sztrájk idején ne kelljen betartani. Eszerint gyermekfelügyeletet kellene adni minden, sztrájkkal érintett iskolában, az órák felét meg kellene tartani, az érettségizőknek pedig az összes szakórát meg kellene tartani. A Törvényszék a kormány kérelmét is elutasította, akik azt kérték, mondja ki a bíróság, hogy a tanárok március 16-ra tervezett sztrájkja törvénytelen. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy fellebbezést fognak benyújtani az ítélet ellen.

Úgy tudjuk kedden több egyházi iskola is csatlakozni fog a polgári engedetlenséghez.

Térképen láthatja, hogy hétfőig milyen iskolákból csatlakoztak tanárok az engedetlenséghez. Az ország több mint 5 ezer általános- és középiskolájából a hétfői iskolákkal együtt kb. 127 intézmény pedagógusai fejezték ki elégedetlenségüket.

Miért csinálják ezt a tanárok?

Az ügy előzménye, hogy még január 31-én országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, több mint 20 ezer tanár vett részt a kétórás tiltakozáson. A sztrájkot azért kezdeményezte a két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mert nem vezettek eredményre a tárgyalásaik a kormánnyal. Három követelésük volt: béremelés, a munkaterhek csökkentése és az, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. A bíróság első fokon jóváhagyta a sztrájkot, de az Emmi többször is felszólította a tanárokat, hogy annak megtartása törvénytelen, mert nincs jogerős bírósági döntés róla. A tárca emellett baloldali politikai akciónak nevezte a munkabeszüntetést. Végül a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy a tanárok sztrájkja jogellenes volt.

A szakszervezetek március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat. Ez a tanárok szerint lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkot, és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot.

A legutóbbi kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta: a kormány megérti a pedagógusok problémáit, szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, de azt kérik, hogy tartsák be a jogszabályokat. A miniszter szerint a polgári engedetlenség, amit már több iskolában is elkezdtek a tanárok, nem a megfelelő eszköz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől