Márki-Zay Péter határozott állásfoglalást vár Orbántól az ukrán helyzetről

2022. február 22. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

„[…] az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség nevében felhívjuk Orbán Viktort, hogy sokkal határozottabban határolódjon el Putyin elnök agressziójától, álljon ki Ukrajna területi épsége mellett, ne bújjon az Európai Unió nyilatkozata mögé, ez önmagában nem elegendő” – szólította fel Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Magyarország miniszterelnökét az egyértelmű állásfoglalásra azután, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin hétfőn éjjel csapatokat küldött Ukrajnába, a szakadár területekre, melyeknek elismerte függetlenségét. Arról, hogy mi történt múlt éjjel az orosz–ukrán konfliktusban, és erre hogyan reagáltak a világpolitikai szereplők, ebben a cikkünkben írtunk röviden.

Balázs Péter közgazdász, aki a Bajnai-kormány külügyminisztere volt úgy látja, hogy az ukrán helyzet minden eddigi konfliktuson túltesz, ami a szomszédos országokat a II. világháború óta érintette. „Oroszország gyakorlatilag bekerítette Ukrajnát” – mondta, és hangsúlyozta, a kormánynak kötelessége pontos tájékoztatást nyújtani a magyarok számára. Magyarországon fel kell készülni az ukrán háborús fenyegetésre – ismertette az Egységben Magyarországért külpolitikai kabinetének álláspontját Balázs ebben a Facebook-videóban.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is reagált: Facebook-posztjában azt írta, senki sem tud úgy barátkozni, mint Orbán. „Oroszország Putyin vezetésével agresszor lett. Rablóállam. Dörgölőznél még egy kicsit? Mert szereted az erőt. Ha félnek tőled. Gondolom, most egy darabig csendben leszel. A szégyen csendjében. Aztán lassan vedd le Putyin fényképét a falról! Tegyél tükröt a helyére!” – írta.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt írta, hogy egy agresszorral barátkozni hatvan éve is szégyen volt, és most is az. „Ha a magyarok a legminimálisabb szolidaritást vállalnák Ukrajnával, akkor most kitiltanánk az összes, letelepedési kötvénnyel nálunk lebzselő orosz állampolgárt.”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott: „ilyen a putyini értelemben vett békefenntartás: tankokkal bevonulni egy szuverén ország területére, majd a megtámadott Ukrajnát vádolni agresszióval. Hetek óta sejthető, hogy az orosz elnök ürügyet keres Ukrajna megtámadásához. Ehhez képest a magyar miniszterelnök putyini retorikát visszhangozva ”békemisszóra„ jár Moszkvába, egy elképesztően hosszú asztal végén ücsörögni, külügyminisztere pedig rendszeresen nevetségessé teszi magát a szövetségeseink előtt.”

A főpolgármester szerint Orbán Viktor egy évtizede űzi, hogy „kiszolgálja az orosz érdekeket, betölti az orosz trójai faló szerepét Európában, elfogadva a putyini titkosszolgálatok és az orosz oligarchák segítségét. Lehet itt kétértelmű nyilatkozatokat tenni arról, hogy Magyarország most hirtelen követi az európai álláspontot, de ideje lenne végre egyértelműen és őszintén beszélni arról, hogy ki az agresszor, ki miatt lehet háború és ki miatt sorozzák be a kárpátaljai magyarokat az ukrán seregbe.”

Donáth Anna független EP-képviselő a szolidaritását fejezte ki, míg Ungár Péter, az LMP politikusa azt írta, hogy „a két ”szakadár„ régióra vonatkozó érvelés cinikus és átlátszó. Lehet mindenféle akadémiai vitát folytatni a nyugati nagyhatalmak geopolitikai hibáiról, de most egy szomszédos ország támadás alatt áll, és ezen a túlfeszített lényeglátások semmit sem adnak a helyzet megértéséhez vagy megoldásához. Magyarország érdeke, hogy ne legyen szomszédos Oroszországgal. Magyarország érdeke, hogy Ukrajna független legyen és területét ne lehessen elfoglalni. (…) A közös európai és NATO álláspontokat tartani és szorgalmazni kell, ugyanakkor illene tartóztatni magunkat a régiónkban sokszor előtörő érzelmi reakcióktól. Ez a háború mindenkinek rossz. Nem szabad engedni, hogy még rosszabb legyen.”

Összeült a nemzetbiztonsági kabinet

Kedden reggel Orbán Viktor vezetésével összeült a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje a Karmelitában, hogy áttekintsék az ukrán válság helyzetét, és meghozzák a szükséges döntéseket. A magyar miniszterelnök hétfőn este telefonon egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, és egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak, ugyanakkor hivatalosan Orbán még nem ítélte el az orosz fél lépését.

Korábban a magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is azt nyilatkozták: a békére törekszenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!