Orbán Viktor vezetésével összeült a nemzetbiztonsági kabinet az ukrán válság miatt

2022. február 22. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor vezetésével kedd reggel összeült a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje a Karmelitában, hogy áttekintsék az ukrán válság helyzetét, és meghozzák a szükséges döntéseket, írja az MTI.

Mint Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda főnöke mondta: az ülésen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről pedig Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár vesz részt.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedd délelőtt Facebook-oldalán arról posztolt, hogy meglátása szerint „a tegnap esti fejlemények nyomán most felgyorsult Brüsszelben a szankciós intézkedések előkészítése, és folyamatos az egyeztetés a lehetséges lépésekről”. Hozzátette,

„Magyarország ebben a kérdésben soha sem törte meg az uniós egységet. Mindezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk.”

Orbán Viktor hétfő este telefonon egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, és egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak.

Az EU szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a dokumentumot hétfő este, amivel elismerte két kelet-ukrajnai szakadár tartomány függetlenségét, írta korábban a Sky News. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményben ítélte el „a lehető leghatározottabban” Putyin döntését arról, hogy az ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyéket független entitásként ismernék el.

Putyin az aláírás előtt hétfő esti tévébeszédében szólt az ukrajnai helyzetről, hosszas történelmi felvezetéssel a bolsevikokat ostorozta, majd azt mondta, Ukrajna külső, nyugati irányítás alá került. „Oroszországnak minden joga megvan, hogy gondoskodjon a saját biztonságáról. Pontosan így fogunk tenni” – jelentette ki. A két kelet-ukrajnai szakadár terület orosz elismerése alapvetően új helyzetet teremt, erről itt írtunk bővebben.

Putyin lépését az USA, a NATO és az ENSZ is törvénytelennek nevezte, ezt ebben a cikkünkben részleteztük.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!