Erdélyi egyetemisták között toboroznak aláírásgyűjtőket a Fidesznek, néhány tízezer forintot kereshetnek vele

2022. február 22. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

„Sziasztok! Van egy munkalehetőség, a lényeg, hogy Budapesten február 17–27. között kampányolni kell, szállás, utazás, kaja biztosítva van, illetve a fizetés úgy 900 lej körül (ami kb. 65 ezer forint – a szerk.) van. Érdekel valakit?”

Az egyik kolozsvári egyetem hallgatóinak Facebook-csoportjából származik az előbb idézett felhívás. Valaki visszakérdezett, hogy pontosan milyen kampányról van szó, amire ez volt a válasz:

„Fidesz, általában aláírásgyűjtés”

Információink szerint a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) egyik tagjától származik a felhívás. Egy másik forrásunk is megerősítette, hogy egyetemistákat toboroznak Kolozsváron, hogy a Fidesznek gyűjtsenek aláírásokat, ugyanakkor forrásunk nem az KMDSZ-t, hanem a Magyar Ifjúsági Központhoz (MIK) tartozó, kutatásokkal és fiatalok képzésével foglalkozó YZ Intézetet nevezte meg szervezőként. Az előbb említett szervezetek ilyen-olyan formában mind kötődnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ), de az YZ Intézet és a KMDSZ között is van személyi átfedés.

A toborzó szöveg, amit a kolozsvári egyetemisták kaptak – Fotó: Olvasói fotó
A toborzó szöveg, amit a kolozsvári egyetemisták kaptak – Fotó: Olvasói fotó

Egy szintén RMDSZ-es kötődésű ifjúsági szervezet egyik tagja elmondta nekünk, hogy részükről 14-en jöttek Budapestre, és egy hétig maradnak a fővárosban. A Fidesz „Maradjunk kapcsolatban az országgyűlési választás után is” elnevezésű kérdőívére gyűjtik az adatokat. Elmondása szerint kevesen írnak nekik alá, a Fidesz nem igazán népszerű arrafelé, ahol járniuk kell a házakat. A helyi fideszes jelöltet sem igazán ismerik, így aztán hiába faggatják őket a választók. Úgy tudja, hogy egyik partnerszervezetük több mint 100 erdélyi fiatalt utaztatott Magyarországra. Egy másik forrásunk is részt vesz az aláírásgyűjtésben, állítása szerint nekik azt mondták, hogy egyszerű adatfrissítésről van szó, mivel a választások után is kapcsolatban akarnak maradni a választókkal. Szombaton kezdődött el hivatalosan a kampányidőszak Magyarországon, a fideszes és az ellenzéki jelöltek már aznap összeszedték mind a 106 körzetben az induláshoz szükséges aláírásokat. Ennek ellenére a Fidesz nem áll le a támogatói aláírások gyűjtésével, ezért is lehet szükség az erdélyi aktivisták munkájára.

Az nem kérdés, hogy az RMDSZ kit támogat majd az áprilisi választásokon: a párt elnöke, Kelemen Hunor a novemberi Fidesz-kongresszuson arról beszélt, hogy az erdélyieken nem fog múlni a győzelem. Orbán Viktor évértékelőjén is ott volt az RMDSZ-elnök a Várkert Bazárban, de például Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is részt vett az eseményen. A Transtelex ebben a cikkben mutatta be, hogyan kampányolnak a Fidesznek Erdélyben az egyházak, RMDSZ-es politikusok, civil szervezetek és a sajtó. (Egyébként az RMDSZ a napokban egy olyan törvénytervezetet nyújtott be Romániában, ami kísértetiesen hasonlít a magyar kormány által tavaly elfogadott melegellenessé eltérített pedofiltörvény rendelkezéseihez.) Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét már kevésbé látják szívesen Erdélyben, legalábbis korábban több városvezető is jelezte, hogy nem akarja fogadni Márki-Zay Pétert.

Megkérdeztük a Fideszt, hogy valóban nekik kampányolnak-e az erdélyi egyetemisták, hogyan történik a toborzás, hány fiatalt sikerült beszervezni, mennyibe kerül az ellátásuk, és pontosan milyen célból gyűjtenek aláírásokat. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Transindex felmondott újságíróival közösen elindítjuk a Transtelexet, egy szabad lapot erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről. Egy olyan híroldalt, amelynél nem a hatalom diktál, és ami mindenkihez szól. Csatlakozz támogatóként a tervünkhöz! Bővebben itt olvashatsz róla, hogy miért vágtunk bele ebbe a nagyszabású tervbe!

Négy éve Mezőtúron gyűjtöttek aláírásokat erdélyiek

Hasonló jelenségről számolt be a Magyar Narancs is nemrég: az erdélyi és romániai magyar egyetemisták között terjedő felhívásban Kecskemétre kerestek aláírásgyűjtőket, ingyenes utaztatást és szállást, napi háromszori étkezést és napi 10 ezer forint fizetést kínáltak cserébe. „Jön a vakáció és vele együtt egy jó pénz kereseti lehetőség, pont egyetemistához illő. A magyarországi választás előtti kampányidőszakban szükség van az emberekre, akik aláírásokat gyűjtenek egy stand mellett, vagy házról házra egy helyi képviselővel.” Az első turnus vasárnap indult Nagyváradról, egy hétig lesznek Magyarországon, ezalatt standoknál és házról házra járva gyűjtik az aláírásokat. Az viszont nem derült ki, hogy melyik párt kampányát segítik majd. A 444 újságírójához két erdélyi fiatal csöngetett be a napokban, ők a KDNP-s Aradszki Andrásnak gyűjtöttek aláírásokat. Csíkszereda környékéről jöttek, az egyikük mindössze 17 éves volt. Jelképes összegért csinálják, hálásak is a Fidesznek, mert sokat segít Erdélyben, mondták.

Nem először kampányolnak Magyarországon erdélyiek: 2018-ban Boldog Istvánnak gyűjtöttek aláírásokat Mezőtúron, de az nem volt tiszta, milyen célból. A többek között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt fideszes politikus azt állította akkor a Hír TV-nek, hogy a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéshez gyűjtenek aláírásokat. Ugyanakkor a Hír TV felvételein azt látszott, hogy nem a választási iroda által hitelesített ívekre gyűjtik az adatokat. Egy 30 fős csapat gyűjtötte az aláírásokat, fizetést nem kaptak, csak szállást és ellátást, a szervezés mögött az erdélyi Magyar Polgári Párt állhatott.

Nem hivatalosan, személyes kapcsolatokon keresztül szerveződik a toborzás

Megkérdeztünk több erdélyi szervezetet és RMDSZ-es politikust, hogy tudnak-e az fiatalok toborzásáról, ki intézi a szervezést. Hatos Attila, a KMDSZ elnöke megkeresésünkre azt mondta, hogy a szervezet tagjai nem hivatalos formában vesznek részt a toborzásban, de azt nem tudja, hogy pontosan kik koordinálják ezt, vagy hogy hány egyetemista megy Magyarországra. Lokodi Katalin, a MIK Egyesület elnöke tagadta az YZ Intézet szerepvállalását. „A MIK és annak YZ Intézete világosan meghatározott feladatokra jött létre, a szervezet tevékenysége ezekre korlátozódik. A magyarországi kampány nincs ezek között” – mondta. Ugyanakkor mindenkit arra biztatnak, hogy legyen aktív részvevője a közéletnek, és annak is örülnek, ha minél több fiatal él a szavazati jogával.

Talpas Botond, az YZ Intézet alapítója, az RMDSZ politikusa, a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium kolozsvári programjának vezetője is arról beszélt, hogy az YZ Intézet hivatalosan nem foglalkozik kampánytevékenységgel, egyes tagjaik vehetnek részt a Fidesz aláírásgyűjtésében. A különböző ifjúsági szervezetek közötti személyi átfedések, informális kapcsolatok miatt tűnhet úgy, mintha az YZ Intézet állna a toborzás mögött. Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke nem emlékezett olyan esetre, amikor az RMDSZ aktivistákat toborzott volna a magyarországi választási kampányokra. A szintén RMDSZ-es Rácz Béla Gergely kolozsvári tanácsos szerint a mostani toborzás nem az RMDSZ akciója. Hozzátette: magánszemélyként bárki kampányolhat, az ő ismerősei közül is vettek már részt magyarországi választási kampányban.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke, Olteán Csongor kérdésünkre azt mondta: az RMDSZ részéről sosem érkezett olyan kérés, hogy fiatalokat küldjenek Magyarországra kampányolni, és a Miért sem tette kötelezővé ezt a helyi tagszervezetek számára. Inkább az informális kapcsolatokon keresztül szerveződik a toborzás, mint ahogyan most is történik.

„Ezek önszerveződő és személyes kapcsolatokon alapuló megmozdulások, amelyek nemcsak Háromszéken, hanem az ország több megyéjében jelen vannak.”

Olteán Csongor maga is kampányolt a Fidesznek, társaival Kapus Krisztiánt, a párt polgármesterjelöltjét segítették Kiskunfélegyházán a 2010-es önkormányzati választásokon. Ezután vált szorosabbá a kapcsolat a Miért és a fideszes politikus, rajta keresztül pedig a Fidelitas között.

Az elmúlt tíz évben kialakult személyes kapcsolatoknak, barátságoknak köszönhetően időről időre segítik egymás kampányait, legutóbb 2018-ban kampányoltak a Fidesz mellett, magyarázta. Szerinte ehhez az is hozzátartozik, hogy a magyar kormánynak több olyan intézkedése is volt, ami direkt módon érintette, támogatta az erdélyi fiatalokat és az ottani ifjúsági szervezeteket. „Teljesen érthető, ha sok fiatal hajlandó aktívan részt venni a Fidesz kampányában. Hogy a Fidesz ezt tudatosan csinálta? Meg vagyok győződve, de jól csinálta, jól csinálja. Ezt várja el minden fiatal a saját kormányától is: hogy segítse őket.” A Fidesz nem mindegyik intézkedésével értenek egyet, de sokat jelent számukra, hogy közelebb kerültek az anyaországhoz, tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!