Magyar mintájú gyermekvédelmi törvénytervezetet nyújtott be Romániában az RMDSZ

2022. február 15. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar mintájú gyermekvédelmi törvénytervezetet nyújtott be hétfőn a parlament elé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – írja a transindex.hu (amelynek teljes szerkesztősége épp kedden állt fel politikai okok miatt).

A 2021 decemberében iktatott tervezet több pontban megváltoztatná a Romániában most is érvényes, 2004-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényt. Ahogy a Transindex írja: „az importált jogszabály a magyarországi homofób törvényhez hasonlóan megbélyegzi az LMBTQ+-közösség tagjait”.

A hatályos jogszabály ugyan most is rögzíti a kiskorúak jogát az önazonossághoz és annak megőrzéséhez – egy névhez, állampolgársághoz, illetve ahhoz, hogy ha lehet, megismerje a szüleit, és azok gondozásában részesüljön és nevelkedjen –, kezdeményezők ezt a nemzetiségi és nemi önazonossággal is kiegészítenék. Az identitásról szóló cikknél ráadásul a gyermekkereskedelem, internetes pornográfiával szembeni védelmet bővítenék ki a születési nemtől való eltérésről szóló, homoszexualitást, nemváltoztatást népszerűsítő tartalmakkal szemben.

A kezdeményező hét RMDSZ-es képviselő és szenátor szerint ugyanis a nyugati genderideológia terjedésével veszélybe kerülhet a keresztény alapokon nyugvó hagyományos családmodell, amire a társadalom épül. Az érvelés kísértetiesen hasonlít arra, amivel a magyar kormánypártok a melegellenessé tett, gyerekvédelminek mondott törvény mellett érveltek.

A romániai törvényjavaslatot benyújtó politikusok nem kérdőjelezik meg a nagykorúak alapvető szabadságjogait és a véleményszabadságát, de szerintük a kiskorúak védelme az államnak is felelőssége.

Az új törvényjavaslat értelmében a kiskorúak terhességének és a nemi betegségeknek megelőzése érdekében legalább félévente egyszer kell szexuális felvilágosítást tartani az iskolákban. Ezen alkalmakról azonban a szülő vagy a törvényes gyám írásos kérelmére a gyermek felmentést kaphat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!