Titokzatos levéllel igazolná a Városháza eladási terveit a kormányoldal, Karácsonyék „várják a fejleményeket”

2021. december 16. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt., a főpolgármester tudtával, kiajánlotta értékesítésre a Városházát – jelentette ki a Fővárosi Közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője csütörtökön az MTI tudósítása szerint. Láng Zsolt, a Városháza előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a nyilatkozó büntetőjogi felelőssége tudatában juttatta el hozzájuk az erről szóló levelet, amelyben azt is közölte, hogy az abban szereplő állításokat hajlandó megerősíteni személyesen, a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság következő ülésén, illetve a rendőrség számára is.

Az ennek ellenére meg nem nevezett levélíró azt is állítja – adta elő a frakcióvezető –, hogy az ügyben érintett Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kért az ügylet lebonyolításáért, a szokatlanul magas jutalékot pedig azzal indokolta, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál.

Láng szerint a szerző azt írja, hogy 2021 májusában meghívták a BFVK irodájába egy, a főváros által eladásra szánt ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztatóra. A befektetésre ajánlott tételek között szerepelt a Városháza is, 40 milliárd forintos ajánlati árral. A tájékoztatón Barts J. Balázs, a BFVK vezetője beszélt, aki az ingatlanfejlesztés lehetséges alternatíváit is felsorolta, amiről már tanulmányok is készültek. Ott állítólag elhangzott, hogy az értékesítések a főváros vezetői, így a főpolgármester tudtával és beleegyezésével történnek, nyilvános pályázat alapján.

Láng szerint a levél súlyos állításokat tartalmaz, és megkérdőjelezi Karácsony Gergely főpolgármester minden eddigi cáfoló nyilatkozatát, miszerint a fővárosnak nem állt szándékában a Városháza értékesítése, és az egész ügy csak egy, a Fidesz és az orosz titkosszolgálat által szervezett kreálmány. Hozzátette, hogy a levél eredeti példányát át fogja adni a nyomozóhatóság részére.

Láng Zsolt azt is közölte: a levél írója azt kérte tőle, hogy a bizottsági meghallgatásig megőrizhesse névtelenségét, ugyanis tart az esetleges nyomásgyakorlástól.
Láng Zsolt arra az újságírói kérdésre sem kívánt válaszolni, hogy a levélíró egyike-e azon személyeknek, akiknek a neve a sajtóban már felbukkant az ügy során.

Minderre reagálva a főpolgármester egy Facebook-oldalán közzétett posztban reagált:

„Látom, megjött az utasítás a »központból«️ a fővárosi Fidesznek, értem is az okát, tényleg nincsenek jó napjai a miniszterelnök oligarcháinak. De ideje tudomásul venniük: Budapest nem lesz a Fidesz-oligarchák játszótere.”

Karácsony azt írta, a kormánypárthoz köthető befektetők „szemet vetettek a Városházára, de miután kiderült, hogy nem adjuk, sem nekik, sem másnak, dühödt és hazug lejárató kampányba kezdtek.”

A főpolgármester szerint az egész Városháza-gate legalább arra jó, hogy kiderült, hogyan lehet nyomozásra bírni a rendőrséget.

„Hasznos tudás. Ha a hazug lejárató kampányokra így reagálnak, nyilván máskor is megteszik. A recept a következő: két ember beszélget, erről hangfelvétel készül, azt összevágják, valaki feljelentést tesz, és pár napon belül jön is a házkutatás”

– fogalmazott Karácsony Gergely. Posztjában a főpolgármester képzelt beszélgetések esetleges „kampányforgatókönyvvé” alakításával humorizált, majd azt írta:

„És várjuk a fejleményeket, addig is távol tartjuk a Fidesz pénzembereit a budapesti értékektől.”

A Városházán tartott, hétfői rendőrségi házkutatásról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A hetek óta tartó ügy immár két, egymással összefüggő, de kommunikációban mégis különváló szálon zajlik:

  1. el akarták-e adni a Városházát, és
  2. van-e korrupciós-jutalékos rendszer az önkormányzatnál?

Ide kattintva olvashatja bele magát az ügybe. Bajnai Gordon volt kormányfő feltételezett szerepéről ebben a cikkben írtunk, míg Gansperger Gyuláról és Berki Zsoltról itt és itt talál további cikkeket.

A Városháza-ügyet és főként annak tálalási módját ebben a cikkünkben mutattuk be. A témával kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja összegyűjtve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!