A kormány szerint Karácsony aláírása hiányzik ahhoz, hogy a BKV megkapja a 12 milliárdot az államtól

2021. november 24. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaüzent a kormány a fővárosnak azután, hogy a főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus közölte: a főváros még mindig nem kapta meg a BKV-nak járó 12 milliárd forintot a központi költségvetésből, azaz

„az állam bliccel, nem veszi meg a bérletet”.

A főpolgármester nemrég levélben kereste meg Orbán Viktort ezzel kapcsolatban, de nem kapott rá választ. Kiss pedig azt mondta, a főváros, amely a maga részéről a BKV működtetésére már átutalt 108 milliárdot, nem tudja kifizetni az állam helyett a további 12 milliárdot, így jelenleg nem tudni, miként fog működni Budapesten a tömegközlekedés november 25. után. Ugyanakkor a főváros tudatta: járatbeszüntetések nem lesznek, szükség esetén a BKV finanszírozását folyószámlahitelből oldják meg az év végéig.

ITM: Karácsony alkalmatlan, és Városháza

Az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán közleményt adott ki a fővárosnak válaszul. Eszerint a megoldás a főpolgármester kezében van, csupán alá kellene írnia a támogatás kifizetését megalapozó szerződést.

„A pénz kifizetésének feltétele a szerződés aláírása. A Fővárosi Önkormányzatnak törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten. Ha a Főváros még ezt sem tudja megoldani, akkor a főpolgármester tényleg alkalmatlan!” – áll az ITM közleményében.

Palkovics László minisztériuma szerint a minimális együttműködési hajlandóság is hiányzik a fővárosból. „A könnyen rendezhető kérdés felhabosítása átlátszó, ezért kudarca ítélt próbálkozás arra, hogy a Városháza eladása körüli botrányról másra tereljék a figyelmet.”

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a főváros politikai vitát kreál a megegyezés helyett – idézte fel az ATV. A vita alapját az elővárosi közlekedés finanszírozása adja. A miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, még Tarlós István főpolgármester idején érvényes megállapodásra, amely szerint a főváros hozzájárul a HÉV és Volán járatainak egy bizonyos szakaszának fenntartásához. A fenntartás összege azonban jelentősen megnőtt, így szükséges a finanszírozáshoz való fővárosi hozzájárulás újratárgyalása. A 2019-ben lejárt megállapodást 2020 végéig a kormány meghosszabbította, így 2021-ben lett esedékes az új egyezség, ám egyelőre nem sikerült megállapodni a fővárossal – közölte Gulyás.

Karácsony: A fővárosi bevételek 98 százalékát elvitte a kormány

Igaz, a főváros bevételei jelentősen csökkentek a pandémia, annak gazdasági hatásai és a kormány intézkedései miatt: 2020 folyamán többek között az ingyenes parkolással csökkentette az önkormányzatok bevételeit, majd az iparűzési adó megfelezésével, ami jövőre is érvényben marad.

A főpolgármester szerdán Facebook-posztjában reagált az ITM állításaira.

Karácsony szerint mára előállt „az a korábban elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy mára a főváros nettó befizetője lett a költségvetésnek.”

„Nem elég, hogy a fővárosban befizetett adók 98 százalékát elvonják, még a fővárosi önkormányzatnak a saját bevételeiből is fizetnie kell a kormánynak.”

  • Elvonták a gépjárműadót,
  • négyszeresére, 37 milliárd forintra emelték a szolidaritási hozzájárulást,
  • 80 milliárd forint iparűzési adót vontak el a Fővárostól és a kerületektől,
  • értelmetlen víziközműadóval igyekeznek tönkretenni az ivóvízellátást,
  • pazarló állami kukaholdinggal a szemétszállítást,
  • a kedvezményes hitelfelvételek blokkolásával akadályozzák a járműbeszerzést.

– sorolta válaszában a főpolgármester, aki szerint a „kormány bünteti a budapestieket, mert a fővárosiak masszív többsége nem vevő a gyűlöletkampányaikra és tisztán látják, hogy a NER hogyan lopta szét 11 év alatt az országot, hogyan rohasztották le az oktatást és az egészségügyi rendszert.”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!