A főpolgármester-helyettes szerint a kormány tartozása ellenére sem bénul meg a tömegközlekedés decemberre

2021. november 23. – 22:15

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig nem fizette ki a kormány a fővárosi közösségi közlekedés állami normatíváját: a központi költségvetésben szereplő 12 milliárd forintos célzott támogatást az év végéig kellene átutalni a főváros számlájára, ám eddig Kiss Ambrus állítása szerint semmilyen lépést nem tett a kormány az ügyben.

„Az állam bliccel, nem veszi meg a bérletet”

fogalmazott a főpolgármester-helyettes néhány napja. Karácsony nemrég levélben kereste meg Orbán Viktort ezzel kapcsolatban, de nem kapott rá választ. Kiss pedig azt mondta, a főváros nem tudja kifizetni az állam helyett a 12 milliárdot, így jelenleg nem tudni, miként fog működni Budapesten a tömegközlekedés november 25. után. Arról is beszélt, a pénz Tarlós István idejében megérkezett szeptemberig, de most még a szerződés sincs meg, miközben ők a maguk 108 milliárdját már átutalták.

Kiss az RTL Klubnak arról beszélt, korlátozó intézkedésekre is sor kerülhet a fővárosi közösségi közlekedésben, a szerda reggel megjelent Népszava-cikkben pedig úgy fogalmazott, a járatritkításnak nincs értelme, nem éri meg, viszont:

„a városvezetés a hathatós üzenetküldés érdekében fontolóra vette a közösségi közlekedés teljes leállítását egész Budapest területén”.

Ennek idejéről és hosszáról nem mondott részleteket, mert nincs még döntés, és a BKV és a BKK vezetőségével sem egyeztettek még, de az utasokat biztosan értesítik a korlátozó intézkedések módjáról, idejéről, írja a lap. A főpolgármester-helyettes aztán az Atv.hu-nak azt mondta,

kizártnak tartja, hogy járatbeszüntetésekre is sor kerüljön.

Ha csütörtök estig nem utal a kormány, akkor év végéig folyószámlahitelből finanszírozhatják a BKV-t. Emellett tájékoztató kampányt indítanának arról, hogy „bliccel a kormány”, azaz nem fizet a tömegközlekedésért.

Az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium az Atv.hu kérdésére azt válaszolta: „a misztérium a támogatás átadását biztosító és felhasználásának szabályait tartalmazó szerződést időben összeállította (…) a városvezetés nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!