Fenntartja a kormány az iparűzési adó megfelezésével az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetét

2021. november 11. – 08:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre is megfosztja a kormány az önkormányzatokat bevételük jelentős részétől azzal, hogy fenntartja az iparűzési adó megfelezését. Az összeg a főváros esetében évi 40 milliárd forint kiesést okoz azzal, hogy 2 helyett 1 százalékos marad az iparűzési adó. Karácsony Gergely szerdán megjegyezte, hogy miközben a kormányközeli sajtó a Városháza eladása miatt aggódik – noha a fővárosi önkormányzat nem hozott ilyen döntést, bár a tervek között felvetődött ez is, komolyan ezt nem mérlegelték, erről itt olvashat bővebben –, aközben a kormány évente akkora összegtől fosztja meg a fővárosi önkormányzatot, mint amennyit a Városháza ér. „Most legyen nagy a szátok!” – írta a főpolgármester Facebook-bejegyzésében.

„Idén és jövőre csak ez az intézkedés nagyjából annyi pénzt vesz ki a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek költségvetéséből, amennyit állítólag a Városháza ér – közel 40 milliárd forintot.”

A főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus szerint a Belügyminisztérium nem is tárgyalásra, hanem ítélethirdetésre hívta össze az önkormányzati szövetségek vezetőit. Kiss Ambrus az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) szerda délutáni ülése előtt beszélt a kormány iparűzési adóval kapcsolatos döntéséről – közölte a Népszava.

A kormány a minimálbér emeléséhez szükséges fedezetként hivatkozik a vállalkozásokat érintő iparűzési adó megfelezéséről – amely a közepes és kisvállalkozásokat érinti. Az érvelést kétkedve fogadta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetője is.

Gémesi szerint az érvelés azért is visszás, mert az önkormányzati szektor az állam után a második legnagyobb munkáltató az országban, és a minimálbér emelése után indokolt volna a diplomás munkatársak béremelése is, erre azonban nincsen forrás.

A béremelés forrásaira hivatkozva kritizálta az iparűzési adó megfelezésének fenntartását Kiss Ambrus is. A főpolgármester helyettese arról beszélt, hogy a város tulajdonában lévő közszolgáltató cégek szakszervezeteivel kötött, 2024-ig szóló megállapodás alapján az idei nulla béremelés után jövőre 15 százalékos béremelést rögzített, az azonban nem látszik, honnan lesz erre pénz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!