Gulyás: A kormány bölcs és felelős döntése, hogy nem vesz részt az uniós vakcinabeszerzés második körében

Legfontosabb

2021. november 23. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány bölcs és felelős döntése volt, hogy az uniós vakcinabeszerzés második körében nem vesz részt

– jelentette ki Gulyás Gergely az Országgyűlés igazságügyi bizottságának éves meghallgatásán Varga László szocialista képviselő kérdésére válaszolva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis még van 10 millió vakcina raktáron, ami az összes harmadik oltásra elegendő.

A Gulyás által már tavasszal is ostorozott közös európai uniós vakcinabeszerzés (melynek sajátosságairól itt írtunk részletesen) ráadásul a miniszter szerint meglehetősen rugalmatlan, mivel csak kötött mennyiségre lehetett beszállni. Így a magyar kormánynak több mint százmilliárd forintba került volna egy olyan Pfizer-szállítmány, amely Gulyás szerint megromlott volna. A miniszter rámutatott: Európában amúgy is vakcinabőség van, és ha mégis szükséges lenne, akkor könnyedén be lehet szerezni extra dózisokat. (Szijjártó Péter hétfőn az ATV-nek azt mondta: abban az 5 milliós vakcinaszállítmányban, amit még a meglévő 10 millión felül megrendelt a kormány, nyugati oltóanyagok lesznek, sem a Szputnyik, sem a Sinopharm-oltóanyagok gyártóival nem állnak tárgyalásban.)

A meghallgatáson – melyen egyébként az ellenzéki tagok meg sem próbáltak újabb részleteket kifacsarni Gulyásból a magyar kormány által újságírók, ellenzéki politikusok, ügyvédek, üzletemberek megfigyelésére használt Pegasus kémszoftverrel kapcsolatban – Gulyás a jobbikos Gyüre Csaba felvetésével szemben tagadta, hogy a kormány áttolta volna a kötelező koronavírus elleni védőoltás elrendelése miatt viselt felelősséget a munkáltatókra. A miniszter szerint a munkáltatók kezdeményezték a saját hatáskörben elrendelhető kötelező oltást, melyben az állam egyébként saját intézményein keresztül akar példát mutatni, mivel ők látják, mely munkakörökben nagyobb és melyekben kisebb a fertőzés kockázata.

„A legbátrabb oltáspárti döntés volt, amit a magyar kormány meghozott. Ausztriában is csak beszélnek róla, döntés még nem született”

– méltatta Gulyás saját kormányát (mondjuk, Alexander Schallenberg szövetségi kancellár eldöntött kérdésként beszélt arról, hogy 2022. február 1-től általános védőoltási kötelezettség lesz Ausztriában).

A választás előtt több szabályt már nem módosítanak

A miniszter Sebián-Petrovszki László, a DK képviselőjének kérdésére határozottan kijelentette, hogy

a kormány nem tervezi a tavaszi országgyűlési választásig a választásra vonatkozó szabályok változtatását.

És nem támogatja az egykori DK-s, jelenleg a Szanyi Tibor-féle Iszomm egyetlen képviselőjeként politizáló Székely Sándor október közepén benyújtott határozati javaslatát sem, melynek értelmében egy közös listán induló pártok nem alapíthatnak több frakciót a parlamentben.

Gulyás méltatta a választási törvény két hete történt módosítását, ami lehetővé teszi, hogy egy napon tartsanak népszavazást, illetve országgyűlési, önkormányzati vagy EP-választást. A kormány számításai szerint ugyanis a népszavazás 12-13 milliárd forintba kerül, így ha az országgyűlési választással egy időben tartják, 7 milliárd forintot lehet spórolni (a változtatásról és a további, trükkös módosításokról itt olvashat részletesebben).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!