A Pegasusról a parlamentben: Mi lesz Kósa Lajossal?

2021. november 8. – 13:17

frissítve

A Pegasusról a parlamentben: Mi lesz Kósa Lajossal?
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzék szerint Kósa minősített adattal élt vissza, amikor elmondta, hogy a Belügyminisztérium vásárolt a szoftverből. Kövér kabinetfőnökének villaügye is többször szóba került a Parlament hétfői ülésén. Jakab arról beszélt, Orbán havi 180 milliós magasságból nem tudja átérezni a magas benzinárakat, amit egyébként be kéne fagyasztani. A kormány válaszaiban baloldalról, Gyurcsányról és Márki-Zayról beszélt.

Így a közvetítésünknek is.

Volt-e szerepe az Információs Hivatalnak, Czukor Józsefnek és a Külügyminisztériumnak a Pegasus kémszoftver vásárlásában – kérdezte volna Mesterházy Attila Szijjártót. A külügyminiszter nem volt ott a Parlamentben, helyette Vargha Tamás válaszolt, aki arról beszélt, 2010 óta csak legális formában zajlik az információszerzés Magyarországon, és állnak a nemzetbiztonsági bizottság rendelkezésére, ha kérdésük van az információszerzés gyakorlatáról, eszközeiről.

A kereskedelem szabályozását kell megoldanunk, hogy ne szabaduljanak el az árak – mondta Farkas Sándor Magyar Zoltán kérdésére. A Jobbik politikusa arról beszélt, hónapról hónapra megterheli a magyarok pénztárcáját az élelmiszerárak növekedése, Mátészalkán szerdán már tüntetnek is emiatt.

Ez a különbség kettőnk között. Önök tüntetni akarnak, mi a helyzetet kezelni – reagált Farkas Sándor a Jobbik politikusának. Az államtitkár szerint az alapvető zöldségek ára nem emelkedett olyan mértékben.

A főváros háza táján ismét gyanús ügyletek köttetnek, amiről Karácsony Gergelynek fogalma sincs – mondta Böröcz László a Városháza eladásáról szóló hírekről. A Városháza épülete műemléki védelem alatt áll, ez a főváros egyik legértékesebb ingatlana – tette hozzá. Sokáig lehetne a fideszes képviselő szerint sorolni, mi mindent herdált el a baloldali kormány 2010 előtt, „kész szerencse, hogy az Országházát nem adták el.” Azt kérdezte Soltész Miklós államtitkártól, hogy megengedhető-e, hogy a főváros eladja a Városháza épületét.

Az ő mentalitásukkal nyilvánvalóan megengedhető – válaszolt Soltész, a szocialisták felé mutatva. 2010 óta elindult a nemzeti vagyon visszaszerzése az államtitkár válasza szerint. Megszoktuk az államtitkár szerint, hogy a baloldal mindent kilop, de arról is beszélt, hogy a fővárosban kosz van.

Nem, válaszolta Tordainak Potápi.

Tordai újra feltette a kérdést a kormánypártoknak: felveti-e az összeférhetetlenség gyanúját vagy valamilyen más bűncselekmény gyanúját a Kövér-ügy?

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány kizárólag magánadományokból jött létre 2019-ben, semmiféle közpénzt nem kezelt és nem kezel most sem – így nem érintenek kormányzati hatáskört – válaszolta Potápi János államtitkár Tordai Bencének.

A párbeszédes Tordai Bence Kövér László kabinetfőnökének villaügyéről beszélt. „Rendben van-e, hogy a tehetséges határon túliaknak szánt pénzből” Kövér kabinetfőnökének életét finanszírozzák? – kérdezte Tordai.

Varga szerint Ungár fejében összekeverednek a dolgok. Vannak olyan dolgok – például a közlekedés – amelyek szennyezik a környezetet, de mégis kell azokat használni, így Ungár „gondolatmenetét nem tudom elfogadni”.

Azt sem érti Varga, miért kéne a Coca-Colával szembemenni, ha egyszer ide akar jönni Magyarországra, és így munkahelyeket teremt? Varga szerint ha Ungár gondolkodása mentén cselekednének, akkor csak leépülne Magyarország.

Azt szeretnénk, hogy a jövőben is a szennyező fizesse meg a károkat, amiket a környezetnek okoz a multinacionális cég – mondta Varga Mihály. Nem úgy kell szerinte ezt csinálni, hogy kommunista módra betiltják a Coca-Colát.

Sok mindent hallottunk, de azt nem hallottuk, hogy melyik multinacionális cég mennyit fizetett be a magyar államkasszába – válaszolt Ungár. A kormány több klímabűnözővel kötött stratégiai megállapodást 2010 óta, támogatást nyújtottak szennyező multinacionális cégeknek, de nem érvényesítették a szennyező fizessen elvet, amit most hangoztatnak.

Az LMP-s Ungár Péter arról beszélt, a Coca-Cola már negyedik éve vezeti a környezetszennyező cégek listáját, akivel a kormánynak szerződése van. Ungár azt kérdezte a kormánytól, hány multicéget adóztattak meg úgy, mint ahogy előzőleg ígérték?

„Nehéz eldönteni, hogy önben az arrogancia vagy az intolerancia-e a nagyobb” – vágott vissza Varju Soltész Miklósnak. Bosszút állnak önök a budapestieken – állítja a DK politikusa, és arra kérte az államtitkárt, hogy segítsék a fővárosiakat.

Ne haragudjon, de ön most semmi tényt nem mondott – mondta Soltész. Budapesten kosz, káosz van szerinte, visszatértünk a 2010 előtti időszakhoz. Soltész arról beszélt, Karácsony az elmúlt hónapokban csak a kampányával foglalkozott, és arról se tudott, hogy el akarja adni a Városházát. Se a fővárost, se az országot ne vezesse Karácsony – jelentette ki a Miniszterelnökség államtitkára.

Soltész Miklós szerint „rossz időben, rossz embernek” címezte Varju a kérdést, hiszen ő „Gyurcsány csatlósa” volt, a Gyurcsány-kormány pedig sarcolta az önkormányzatokat, valamint loptak.

Soltész Miklós – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Soltész Miklós – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az elmúlt két évben hátrányos helyzetbe hozták a fővárost és a fővárosiakat Varju László szerint. 2019 októberében a budapestiek azt üzenték, hogy nem kérnek Orbán romlott rendszeréből. A kormány pedig azóta a Budapest-ellenes gyakorlatával a fővárosiak mindennapjait zavarja, egyre jobban – mondta a DK képviselője.

Miért nem hagyják abba, hogy revansot vegyenek a budapestieken, és mikor segítenek a közösségi közlekedés támogatásában? – kérdezte Gulyás Gergelyt Varju László.

Molnár Zsolt szerint Varga az unióra terhelte a felelősséget a válaszában, de szerinte ez elfogadhatatlan, és „kibújnak rendszeresen az érdemi válaszok alól”.

Varga minderre azt mondta, a kormány konkrét lépéseket tervez, hogy megállítsák az üzemanyagárak növekedését, és fontolják az árak befagyasztását is. Erről egyébként már Orbán Viktor is beszélt korábban.

Szívesen használnám fel arra a két percemet, hogy elmondjam, hogyan nyerészkedtek önök a kormányon – válaszolt Molnár Zsoltnak Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint a szocialista politikus naptára még mindig 2004-et mutat, hiszen az Európai Unióban előzetes engedélyhez van kötve az ÁFA-módosítás, és ugyanez igaz a jövedéki adóra is. A benzin mellett nőttek a bérek is – jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Az MSZP-s Molnár Zsolt a magas üzemanyagárakról beszélt, amivel szerinte a kormány „nyerészkedik”, és amivel semmit sem kezd. Molnár szerint a kormány magas jövedelemadóval és huszonhét százalékos áfával sarcolja a családokat, és azt kérdezte a kormánytól, meddig tart ez még?

Sarkalatos törvény szabályozza a nemzetbiztonsági szolgálatok működését, és rendszeresen ellenőrzik – mondta Kontrát Károly a Pegasus-ügyben feltett kérdésre. 2010 óta a magyar szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese állítja, 2010 óta hallgattak le illegálisan ellenzékieket Szilágyi szövetségesei.

„Kósa Lajos nagyon kellemetlen helyzetbe hozta az ön belügyminiszterét” – mondta Szilágyi György a viszontválaszában. A Jobbik politikusa szerint ennél kellemetlenebb helyzetbe csak Kontrát hozta magát a válaszával. Hajlandóak-e eljárni Kósa Lajossal szemben, aki olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amit nem hozhatott volna nyilvánosságra? – ismételte meg a kérdést Szilágyi. Tény szerinte, hogy a Belügyminisztérium használta a Pegasus nevű kémszoftvert. „Tény, hogy ön nagyon ideges lett” – válaszolta Kontrát.

A jobbikos Szilágyi György nyitotta az azonnali kérdések óráját. A Pegasus szoftverről kérdezte volna Pintér Sándort, de ő nem volt az ülésen, így Kontrát Károly válaszolt helyette.

Szilágyi arról beszélt, „azt tudjuk, hogy törvénytelenül” figyeltek meg újságírókat és ellenzéki politikusokat a Pegasus szoftverrel, és aztán jött Kósa Lajos, aki azt mondta, hogy a Belügyminisztérium vette meg a szoftvert, ezzel pedig Kósa minősített adattal való visszaélést követett el. „Hajlandóak-e eljárni Kósával szemben, és lesz-e ennek következménye?” – kérdezte.

Véget értek a napirend előtti felszólalások a parlament hétfői ülésén. Nagyjából 16 órától az azonnali kérdések és válaszok órájával folytatjuk a közvetítésünket.

Dömötör Csaba reakciójában röviden felsorolta, a kormány miket tesz például a nyugdíjasokért, de egyébként is, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is azt mondja, a benzinárak szabályozása „kommunista ötlet”, és szerinte mindenkinek éreznie kell az energiaárak emelkedését. Az államtitkár szerint abban Jakabnak is igaza van, hogy jön a hideg, itt a fűtésszezon, de az ellenzék nem tenne semmit a magas árak ellen, Jakab is csak előad egy olyan szöveget minderről, amit már korábban „megkomponált”.

Dömötör Csaba – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Dömötör Csaba – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Jakab Péter felszólalásában a magas üzemanyagárakról beszélt, „most, amikor 500 forint a benzin literje, mit kell csinálni?”, tette fel a kérdést. A Jobbik elnöke szerint ha ma valaki megtankolja az autóját 20 ezer forintért, abból 10 ezret a kormány zsebre tesz. Ebből a pénzből „stadiont akarnak építeni, vagy esetleg magánkórházakat? Miközben az állami kórházak a fejünkre omlanak” – mondta.

„Stop, benzináremelés, és követeljük, hogy azonnal fagyasszák be a benzinárakat, engedjék el a literenkénti százhúsz forintos jövedelemadót, mert a magyarok bele fognak ebbe roppanni. Ez brutális drágulás, miből éljen meg a melós?” – sorolta Jakab, aki szerint egy ország képed el azon, hogy a kormány semmit sem csinál a drágulás ellen, csak gyurcsányozik a parlamentben. „Ennél egy óvodás is többre képes, csak ő nem kap milliós tiszteletdíjat” – mondta Jakab, aki szerint lassan olyan drága lesz az élet Miskolcon, mint Bécsben.

„Orbán Viktor és a családja havi 180 millióból gazdálkodhatnak, elhiszem, ők nem tudják átérezni ennek a problémának a mélységét, ezért próbálok segíteni” – summázta.

Rétvári Bence szerint a WHO másként értékelte az ország védekezését, mint Tóth Bertalan, az Egészségügyi Világszervezet elismerte az ország teljesítményét.

„Mivel segítették önök a védekezést itt a parlamenten belül?” – tette fel a kérdést az államtitkár. Felidézte Korózs Lajos tavaly tavaszi videóját, és számonkérte az MSZP társelnökét, hogy Korózs mellett miért álltak ki, míg a kínai vakcinát nem támogatták.

Ha baloldali kormány lett volna a járvány alatt, Rétvári szerint vizitdíj lenne a kórházakban, és kevesebb egészségügyi dolgozó a kórházakban. Kiemelte, hogy ma többen dolgoznak az egészségügyben, mint a szolgálati jogviszony bevezetése előtt.

Ha a baloldal visszatérne a hatalomba, egy dolog biztosan bekövetkezne a gazdaságban: emelnék a rezsiárakat

– állítja Rétvári Bence.

Rétvári Bence – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Rétvári Bence – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán Viktor nyugdíjasoknak írt levelével túlment egy határon Tóth Bertalan szerint. A miniszterelnök azt írta a levélben, hogy az oltásokkal legyőztük a vírust, miközben hetek óta romlanak a fertőzöttségi adatok, és maga Orbán is arról beszélt pénteken a Kossuth rádióban, hogy nem tudnak újabb embereket rábeszélni az oltásra. Ez játék az emberi életekkel a politikai haszonszerzés céljából – fogalmazott az MSZP társelnöke.

Orbán Viktor minden pénzt, fegyvert, paripát megkapott a védekezéshez, de nem készült fel az újabb járványhullámra, romokban hever az egészségügy. Orbán Viktor és a Fidesz cserben hagyta az országot – jelentette ki az MSZP képviselője.

Gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak – idézte Orbán évekkel ezelőtti szavait Tóth. A miniszterelnök szerinte gyenge ember. A gyenge forinttal csak Matolcsy György és köre jár jól – állítja az MSZP-s képviselő. Kormányváltásra van szükség.

Orbán Balázs reagált Bősz Anett felszólalására: az államtitkár szerint itt vagyunk a negyedik hullám közepén, és fontos, hogy oltási kampányokat szervezzen a kormány, kár, hogy ebben az ellenzék nem akar segíteni nekik, mondta.

Orbán Viktor politikai igazgatója ezután arról beszélt, a gazdaság soha nem látott mélységekben volt a Gyurcsány-kormány alatt.

A DK-s Bősz Anett arról beszélt, a kormány múlt héten 55 milliárd forint átcsoportosításáról döntött, ebből 26 milliárd kerül a Pénzügyminisztériumhoz, a kormány pedig gépjárműveket, berendezéseket is venne belőle, bár Bősz nem érti, „erre a kis időre”, ami a választásokig hátra van, már miért kellene beszerzéseket csinálni.

Bősz arról is beszélt, hogy a kormány csak a neki tetsző egyházaknak ad pénzt ebből az átcsoportosításból, a többieknek nem.

Bősz szerint a kormány döntéseit, mint például a Fudan, még „az unokáink is nyögni fogják”, ahogy a Budapest–Belgrád vasútra felvett pénzeket is.

Bősz Anett – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Bősz Anett – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Schanda Tamás szerint azért dolgozhat az Országgyűlésben Csárdi Antal, mert Gyurcsány Ferenc így akarja, és azért indulhat el a jövő évi választáson, mert a DK elnöke így akarja. Az államtitkár arról beszélt, Csárdi és az LMP azt bizonyítja, hogy nem lehet más a politika, hiszen a volt miniszterelnök ellenében jöttek létre, ám most nap mint nap azért dolgoznak, hogy újra Gyurcsány kerülhessen a hatalomba.

Gyurcsány alatt kivontak forrásokat a felsőoktatásból, és csökkentették a pedagógusok bérét, míg a Fidesz nemrég arról döntött, hogy 15+15 százalékos béremelést adnak az egyetemi oktatóknak – jelentette ki az államtitkár. Ha tájékozódott volna az LMP politikusa, és nem Gyurcsány kottájából szeretne folyamatosan énekelni, akkor megszavazta volna az egyetemek modellváltását is – tette hozzá. Akkor nem számon kérné a kormányt szerinte Csárdi, hanem elismerné, hogy a modellváltásnak már most látszik az eredménye. Schanda Tamás szerint Csárdi Antal nemet mondott az oktatás versenyképessé tételére, amikor nem szavazta meg a felsőoktatási intézmények modellváltását.

A fenntarthatóság és az igazságosság miatt lehet más a politika Csárdi Antal szerint. Az LMP képviselője ezt a két értéket emelte ki napirend előtti felszólalásában.

Először az egyetemi oktatók fizetéséről beszélt. Az ELTE tanársegédje nettó 145 ezer forintot visz haza – hozott egy példát a képviselő. Sokan azonban még az egyetemi kinevezést (pl. adjunktus, docens) sem kapják meg, hiába teljesítették a feltételeket.

Csárdi szerint ki kell egészíteni a pedagógusok bérét a garantált bérminimumra, jelenleg ugyanis egy kezdő szakmunkás jobban keres, mint egy többéves tapasztalattal rendelkező pedagógus. Tényleg ennyire értékeli a pedagógusok munkáját? – tette fel a kérdést Csárdi az államtitkárnak.

Csárdi Antal – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Csárdi Antal – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Dömötör Csaba úgy reagált Szabó Tímeának, hogy Gyurcsány, majd feltette a kérdést, hogy „hol van Karácsony Gergely”, aki Tordai Bence mögött bujkál. Dömötör ezután elismételte a kormány narratíváját, miszerint a magyar szolgálatok 2010 óta nem figyeltek meg senkit illegálisan, csak 2010 előtt.

Az államtitkár a Kövér-ügyről azt mondta, a kormánynak nincs hatásköre ebben, a szóban forgó alapítvány pedig magánalapítvány. A nemzeti vagyon védelme apropóján hozzátette, hogy Karácsony Gergely ne akarja eladni a Városházát.

Az ülést egyébként Kövér László vezeti, ő nem reagált Szabó felszólalására.

Szabó Tímea arról beszélt, hogy Kövér László az egyik legnagyobb szószólója a határon túliak megsegítésének, közben meg kiderül, hogy Kövér kabinetfőnökének, Veress Lászlónak a családja használ egy II. kerületi villalakást, amit egy elvben határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg. „Ez az egész egy orbitális kormányzati csalás”, amit a büntető törvénykönyv büntet, és Kövérék ellopják a határon túliaknak szánt pénzt, mondta Szabó.

Szabó ezután arról beszélt, hogy Kósa „kikotyogta”, hogy az állam vett a Pegasus-szoftverből, és „titkosszolgálati eszközökkel figyelnek meg ellenzéki politikusokat”. Szabó szerint „tudjuk, mit csinálnak, de ez nagyon forró pite. Tudják, a hatalmuknak lassan vége lesz, és önök ettől rettegnek, és emiatt a legsötétebb putyini útra térnek rá, az ellenzéket karaktergyilkolni akarják. De vigyázzanak: ebben az országban többen vannak a kormányváltást akaró emberek.”

Szabó Tímea – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szabó Tímea – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!