Külhoni magyaroknak szánt pénzből vettek villalakást, amit Kövér kabinetfőnökének családja használ

2021. november 3. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László kabinetfőnökének, Veress Lászlónak a családja használ egy II. kerületi villalakást, amit egy elvben határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg, írja a 24.hu. Veresst sikerült elérnie telefonon a lapnak, először tagadott, aztán mégis elismerte, hogy a családtagjai használják a lakást.

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt határon túli magyar fiatalok támogatására hoztak létre. Évekkel ezelőtt külföldről érkezett 320 millió forint az alapítvány bankszámlájára, 240 milliót ebből egy ötszobás, 164 négyzetméteres budai villalakás megvásárlására költöttek 2019 tavaszán.

Az erdélyi gyökerekkel rendelkező, külhoni munkájáért kitüntetett Veressnek hivatalosan semmi köze a lakáshoz, azonban amikor a 24.hu felkereste az ingatlant, mégis az anyósa nyitott ajtót. Később felhívták Veresst telefonon, aki először arról beszélt, hogy „semmilyen ilyen információ nem helytálló”, majd amikor közölték vele, hogy az anyósa nyitott ajtót, akkor elismerte, hogy róla van szó, majd bontotta a vonalat. A lap látta a villában Veress feleségét és gyerekeit is.

A szervezetnek egyébként nincs túl sok nyoma, honlapját, emailcímét nem találták meg, pénzügyi beszámolóját jelentős késéssel adta le, kuratóriumában Veress feleségének ismerősei is ott vannak. Az alapítvány 13 millióért vett egy Audi A6-ost is, amit a szervezet kuratóriumának elnöke, Visontai Kálmán használ, aki Veress munkatársa az Országházban.

A lap kiderítette, hogy a több mint 300 millió forintot Frank Liu üzleti körétől kapta az alapítvány, a tajvani milliárdos üzletember jó barátja Kövér Lászlónak, akitől magyar állampolgárságot is kapott a magyar-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez hozzájáruló munkája elismeréseként.

A lap Visontai Kálmánt is felhívta telefonon, először ő is tagadta, hogy Veress családja használná az ingatlant, majd miután neki is jelezték, hogy parlamenti munkatársának anyósa nyitott ajtót, elismerte, hogy valóban ők vannak a lakásban. Azt mondta, három-négy napja vannak ott, majd később írásban már azt közölte: szeptember 1-je óta laknak ott.

Azt is mondta, hogy befektetési célból vették a 240 milliós ingatlant, mert nagy volt a bizonytalanság a koronavírus-járvány miatt, de a lakást 2019 nyarán vásárolták, a járvány első hivatalos fertőzöttjeit viszont 2019 legvégén azonosították Kínában.

Rákérdeztek arra is, hogy miért támogatnak csekély számú határon túli fiatalt, amire a koronavírus miatti leállásokra hivatkozott, és azt mondta, a pénz várakozik, „nincs logikusan hogyan osztani a pénzt”. A sógornője kapott 1,8 millió forintot az alapítványtól, amire azt mondta, az illető majd támogatás formájában vissza fogja ezt adni valamikor az alapítványnak. „Ezek nem olyan pénzek, amelyek eltűntek, vagy el lettek herdálva” – mondta. Hozzátette, az övék egy magánalapítvány, amiben magántámogatás van. „Ez nem az a klasszikus történet, hogy az állami pénzeket jól lenyúlták, ami egyébként rendszeres” – hangsúlyozta Kövér László kabinetfőnökének munkatársa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!