Orbán nem zárja ki, hogy egy ponton befagyasszák az üzemanyagok árát, de még nincs itt az ideje

2021. október 25. – 13:57

frissítve

Orbán nem zárja ki, hogy egy ponton befagyasszák az üzemanyagok árát, de még nincs itt az ideje
Orbán Viktor megérkezik az azonnali kérdések órájára – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a hétfői parlamenti ülés azonnali kérdések óráját, ahol Orbán Viktort kérdezték a képviselők például a Pegasusról, üzemanyagárakról, Paks II-ről.

Ezzel pedig a tudósításunknak is.

„Nagyon nagy baj van önökkel, ha már a szakma adatait sem fogadja el” – reagált Bangóné Borbély Ildikó Rétvári válaszára. Az MSZP-s képviselő azt is hozzátette, aki nem jutott be szűrővizsgálatra vagy orvosi vizitre, annak esélye sincs arra, hogy betegségét felfedezzék. „Legalább néha szálljanak magukba, és beszéljenek a valóságról” – mondta.

Rétvári Bangóné kérdésére „tényekkel, számokkal” válaszolt, szerinte Bangóné szakmai konferenciáról hozott számai légből kapottak. A tavalyi év nagyon nehéz volt az egészségügynek, de szerinte ennek ellenére 3,1 százalékkal több klinikai onkológiai ellátás történt 2020-ban, mint 2019-ben, így nem igaz, hogy ellátatlanul maradtak emberek, az Országos Onkológiai Intézet pedig mentesült a covidos emberek ellátása alól.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a hosszú szűrővárólistákról kérdezte a kormányt. Pár napja megjelent egy tanulmány, amiben nyolc egészséggazdász arra jutott, a járvány kitörése óta 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget diagnosztizáltak Magyarországon, így pedig jelenleg mintegy 5000 fel nem ismert magyar beteg nem kap kezelést. Ez 1300 tüdőrák-, 2300 vastag- és végbélrák- és 1400 emlőrákesetet jelent.

Mit fognak tenni, hogy felgyorsuljanak a szűrővizsgálatok? – kérdezte Bangóné.

Dudás úgy reagált Orbánnak, hogy abban megegyezhetnek, a jelenlegi üzemanyagár nagy valószínűséggel emelkedni fog, de már most is tarthatatlan. Majd újra megkérte Orbánt, fagyasszák be az üzemanyagárakat, mert „itt az idő cselekedni”.

Dudás Róbert – Fotó: Huszti István / Telex
Dudás Róbert – Fotó: Huszti István / Telex

Az üzemanyagok áremelkedéséről, az ezzel kapcsolatos esetleges kormányzati intézkedésekről szólva Orbán Viktor elmondta: olyan árképzési rendszer van Magyarországon, ami magasabb üzemanyagár esetén csökkenti az adót. Ez bekövetkezett tavasszal, de ennek ellenére az ár visszaugrik akkor is, ha csökken az adó, hiszen sokan spekulálnak. Az árbefagyasztás viszont szerinte nagyon radikális és csak átmenetileg bevethető lépés, alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt ilyesmit lépne a kormány. Ki nem zárja Orbán, hogy ezt meg kell tenni, de azt javasolja, most még ne vessük be, előbb inkább az embereket támogassa a kormány, hogy ki tudják fizetni.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A jobbikos Dudás Róbert az üzemanyagárak emelkedéséről beszélt Orbánnak. Dudás felemlegette, hogy egy hete arra kérte a kormányt, hogy a fagyasszák be az üzemanyagok árait, úgy, ahogy Horvátországban is tették, de a képviselő szerint a kormány „nyilvánvalóan nyerészkedik” az árakon. A képviselő azt kérdezte Orbántól, hajlandók-e a dolgozók munkába járásának költségeinek támogatni, és hajlandók-e befagyasztani az üzemanyagok árát?

Orbán szerint kellő tisztelettel figyelik a Fideszben, hogy háromhetente valaki másért lelkesedik az ellenzék – itt Márki-Zay Péterre utalt, akiről Tordai azt mondta, ma derült ki, hogy őt is megfigyelték.

Mint a miniszterelnök mondta, Tordaiék olyanokkal vannak most szövetségben, akik 2010 előtt megfigyelték az akkori ellenzéket, és beengedték az oroszokat a magyar titkosszolgálatba.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Tordai Bence azt mondta, ő úgy tekint Orbán válaszára, hogy három igennel válaszolt.

Orbán a Pegasus-ügyre vonatkozó kérdésről azt mondta, hogy a legfontosabb, hogy a belügyminiszter elment a bizottsági ülésre, amit erről tartottak, az ott elhangzottaknál ő sem tud többet mondani. Arról beszélt, a szolgálatok számára senkinek a foglalkozása nem számít, mindegy, hogy valaki püspök vagy utcaseprő, ha a tevékenysége nemzetbiztonsági szempontokat érinthet, akkor aszerint járnak el.

A párbeszédes Tordai Bence a száz napja kirobbant Pegasus-botrányról kérdezte Orbánt, amikben a kormány újságírókat, ellenzéki és kormánypárti politikusokat is megfigyelhetett. Tordai kérdései „Orbán úrnak”: Megfélemlítésből, zsarolásból vetették-e be a szoftvert? Azt hiszik, következmények nélkül megúszhatják az ügyet? Jelenleg is folytatják-e a megfigyeléseket? Tordai beismerésnek tekinti, ha Orbán terel, és nem válaszol, mondta.

Tordai Bence – Fotó: Huszti István / Telex
Tordai Bence – Fotó: Huszti István / Telex

A határidők betartására és a paksi üzemidő-hosszabbításra vonatkozó kérdésekre Orbán azt mondta, Sülivel éppen azon dolgoznak, hogy a határidőket betartsák, a hosszabbítással pedig egyelőre nem foglalkoznak, mert éppen új blokkokat akarnak építeni. Ha atomenergiát akarunk, annak szükségszerűen orosznak kell lennie, mondta Orbán, mert kockázatos lenne egy telephelyen kétféle technológiát alkalmazni.

Keresztes újra feltette a kérdését Paks II-ről: miért nem tájékoztatják a magyar közvéleményt arról, mi volt az engedély elbukásának legfőbb oka?

Keresztes László Lóránt – Fotó: Huszti István / Telex
Keresztes László Lóránt – Fotó: Huszti István / Telex

Orbán nem gondolja, hogy két percben dűlőre lehet jutni az atomenergiával kapcsolatos szakmai vitákról, és egyébként is jobb lenne ezt Süli János miniszterrel megvitatni. De amit ő gondol erről:

  • konkrétan és tényszerűen semmilyen hatóság nem utasított el semmit;
  • Magyarország egy szuverén ország kelet és nyugat felé is, „magyaristák vagyunk”;
  • atomenergia nélkül nincs zöld jövő.

Orbán szerint Brüsszelben egy komoly csatát vívunk, most épp nem kelet-nyugat csata van, hanem pl. a franciák is velünk vannak az atomenergia támogatásában, Keresztest arra kérte, úgy fogalmazzon meg kritikát, hogy az ne csökkentse a brüsszeli érdekérvényesítés esélyét.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt Paksról kérdezte Orbánt. Keresztes szerint a magyar embereknek kell meghozni azt a döntést, mit engednek meg az oroszoknak, és mit nem. Paks II-vel pedig „óriási problémák vannak”, mondta, a kérdései pedig: Miért titkolják azt, hogy mi alapján utasították el az orosz tervdokumentációt, milyen jellegű titkosszolgálati tevékenységet folytatnak az oroszok, és ki vállalja a kockázatot?

Orbán Jakab áremelkedésről szóló megjegyzéseire válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy most a minimálbér is magasabb, mint 2010 előtt az átlagbér, aztán a szokásos jelzőkkel illette a Jobbik elnökét: bohós a Gyurcsány showban. Majd megemlítette, hogy Jakab Péter is felvette a Fidesz-kormány által bevezetett csokot, „ezek szerint valami jót mégis tett a kormány”.

A miniszterelnök Harangozónak azt mondta, azt mégsem várhatja tőle senki, hogy szocialistákat nevezzen ki pozíciókba. A 49 százalékra kapott parlamenti kétharmad kapcsán pedig azt kérdezte, az nem zavarja-e a képviselő urat, hogy Horn Gyula 32 százalékkal abszolút többséget szerzett.

Orbán Viktor – Fotó: Huszti István / Telex
Orbán Viktor – Fotó: Huszti István / Telex

és felhívta a figyelmet arra, hogy a párt alapító nyilatkozata szerint még a posztkommunisták hatalma ellen jött létre, ehhez képest most az egyesült ellenzék keretében összeállt velük. A miniszterelnök nagy tapsot kapott erre a Fidesz soraiból.

Orbán Viktor szerint 2 perc nem elég ahhoz, hogy Jakab ténybeli tévedéseit kiigazítsa, ezért csak kettőre hívja fel a figyelmet. Az első tévedés szerinte, hogy az uniós pénz nem ajándék, hanem hitel. A másik, hogy az EU nem engedi, hogy pénzt adjon a kormány a Postának közvetlenül a dolgozók bérére, ezért a kormány jogcímet keresett rá, hogy forrást juttasson fizetésemelésre. Ez lett a bélyegmúzeum megvásárlása 42 milliárd forintért. Szerinte akinek ezzel problémája van, az azt mondja, hogy ne emeljék a postai dolgozók bérét.

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról beszélt Orbánnak, hogy a tavaszi választásokon megszűnik a Fidesz kétharmada, és erre is készülnek most, hiszen mentik ki a vagyonukat, Polt Pétert a tervük szerint pedig csak kétharmaddal lehetne leváltani. A kérdése: A következő öt-hat hónapban milyen hasonló tervek vannak még a tarsolyában?

Jakab Orbánnak: „Ért magyarul? Nagyon nevetne, pedig nincs min nevetni”, mondta Jakab, majd elsorolta, mennyire nőtt a krumpli, olaj ára. „Nem tudom, kivel fogja nézegetni a bélyeggyűjteményt, nem is érdekel”, majd újra feltette a kérdést, meg lehet-e élni 133 ezerből, de nem Marbellán, ahova Orbán lánya költözött, hanem itthon.

Jakab Péter – Fotó: Huszti István / Telex
Jakab Péter – Fotó: Huszti István / Telex

Jakab Péter kérdezte először Orbánt, méghozzá a bélyeggyűjtéséről, amire 42 milliárdot költött el a kormány. Mi lenne, ha ebből a pénzből kezdenénk egy állami bérlakásépítést, vagy olcsóbb lenne a benzin? – tette fel a kérdést a Jobbik elnöke. Jakab szerint a kórházak „ránk rohadnak”, de mi lenne, ha ebből a pénzből fejlesztené az egészségügyet, ahelyett, ha hitelt venne fel? – kérdezte. „Ön szerint meg lehet élni havi 133 ezer forintból?” – kérdezte Jakab arról, hogy a kormány most felemeli a minimálbért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!