Karácsony: Nem visszalépek, hanem előre

2021. október 3. – 12:40

frissítve

Karácsony: Nem visszalépek, hanem előre
Karácsony Gergely a vasárnapi kampányrendezvényen – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje a vasárnapi kampányeseményen megerősítette, hogy magát tartja a legalkalmasabb jelöltnek az ellenzék vezetésére, és Orbán Viktor legyőzésére. Hadházy Ákost bízná meg az elszámoltatás vezetésével, riválisát, Dobrev Klárát pedig külügyminiszterként képzelné el kormányában.

Kampányrendezvényt tartott vasárnap Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnökjelöltje, hogy kiértékelje az ellenzéki előválasztás első fordulójának tanulságait, és vázolja, mit kell tenni a győzelem és a kormányváltás érdekében. A budapesti főpolgármester szerint az előválasztás a „lavina első hógolyója, ami majd elsöpri a Fidesz rendszerét.” Az előválasztással egy olyan típusú politikát váltanak le, ami a korrupció és az ostobaság szinonimája. Szerinte a választók üzenték, hogy ennek a hat pártnak együtt kell kormányoznia. Úgy számolt, hogy a pártoknak nagyjából ugyanannyi képviselője lehet a parlamentben, és az kiderült az előválasztáson, hogy a Momentum nélkül nem lehet kormányozni. (Karácsony rendezvény a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita is jelen volt, sőt, az első sorokban ült, ami a Jobbik-DK együttműködés miatt érdekes.)

Karácsony szerint az előválasztással kirostálták azokat a jelölteket, akik „nagy bajt hozhattak volna a fejükre.” Jogos erkölcsi és morális aggályok merültek fel a jelöltekkel szembe, a választók bölcsen döntöttek. „Az emberek sokszor bölcsebbek, mint a politikusaik.”

Az esélyeiről, a visszalépésekről és a DK-val való viszonyáról külön is interjúztunk Karácsony Gergellyel:

Ezek után Karácsony rátért az eredmények értékelésére. Ebből az látszik, hogy a választók egy része, közel egyharmada büszkén vállalják folytonosságot a 2010 előtti demokráciával, a másik kétharmad viszont azt gondolja, hogy a 2010 előtti problémákra is választ kell adniuk, ő velük ért egyet. „Nem a múlt vitáit kell újra játszanunk. A jövőről szóló szövetség megépítése a második forduló tétje.” Kijelentette: ő tudja összetartani az ellenzéki összefogást, ő tudja megmozgatni a változást akaró tábort.

„Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Ezért nem visszalépek, hanem előre.”

Szövetségesként tekint a másik két jelöltre, azonban az ő politikájukból is következik, miért kell neki vezetnie az ellenzéki szövetséget. A DK a pártok versenyeként élte meg az előválasztást, Márki-Zay kampánya pedig sokszor az ellenzék ellenzékeként jelent meg. Kell a kostruktív kritika, de a pártokra is szükség van a kormányváltáshoz, mondta. Sem az egypárti, sem pedig a pártellenes politika nem alkalmas az ellenzéki összefogás vezetésére. Nemcsak az ellenzéket, hanem a „meggyötört, meglopott” országot is újra akarja egyesíteni. Megjegyezte: ő volt egyedül képes arra, hogy levegye a kezét az általa támogatott jelöltről, amikor aggályok merültek fel a személyével kapcsolatban, mondta a zuglói Tóth Csabára utalva.

Egy Karácsony-szimpatizáns – Fotó: Huszti István / Telex
Egy Karácsony-szimpatizáns – Fotó: Huszti István / Telex

„A DK tájáról alacsonyan szállnak a strukkerek felé”, jegyezte meg az elmúlt napok üzengetéseire célozva. Ezekre csak annyit akar reagálni, hogy korábban ő volt, aki a DK bevonásával követelte a közös listát és az ellenzéki összefogást, és akkor sem sértődött meg, amikor a budapesti főpolgármester-választáson jelöltet indított ellene a párt.

A kormányzásról és a sokat emlegetett rendszerváltásról azt mondta: uralkodás helyett a szolgálat lesz a kormányzás filozófiája, szolgáló és szociális államot kell építeni, a politikának a hétköznapi emberek hétköznapi problémáiról kell szólnia. Karácsony szerint az általa vezetett budapesti önkormányzat tette a legtöbbet az elszámoltatásért, olyan feljelentéseket tettek, amiket nem lehet lesöpörni. Pécs még olyan város, ahol hasonlóan komolyan vették az előző vezetés elszámoltatását. „Az elszámoltatásról a szex jut eszembe, aki sokat beszél róla, arról gyanús, hogy nem vesz részt benne.” Ha kormányra kerülnek, Hadházy Ákost fogja felkérni, hogy koordinálja az elszámoltatással kapcsolatos feladatokat. Az alkotmányosságot is helyre kell állítani, ennek mikéntjéről vannak még viták, ezért egy vezető alkotmányjogászokból álló közjogi tanácsadó testületet állítanak fel, hogy vezesse ezt a folyamatot. Az alkotmányosság visszaállítását Márki-Zay Péterre bízná.

Szerinte vannak hozzáértő politikusok, itt Dobrevet említette, akit el el tudna képzelni a a Karácsony-kormány külügyminisztereként. „Bízzák az országot rám és Virágra, ígérem, jó kezekben lesz” – zárta beszédét Karácsony.

Karácsony Gergely és felesége, Kiss Virág a színpadon, mellettük Szabó Tímea és Hiller István – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely és felesége, Kiss Virág a színpadon, mellettük Szabó Tímea és Hiller István – Fotó: Huszti István / Telex

Karácsony beszéde előtt többen is felszólaltak. Elsőként Vajda Zoltánt konferálták fel a színpadra, aki a Budapest 13-as választókerületben győzedelmeskedett az előválasztáson, a szavazatok 42,57 százalékát szerezte meg. Vajda a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indult, de az MSZP-Párbeszéd is támogatta. Arról beszélt, hogy támogatja Karácsony és Márki-Zay szövetségét, ő is mindent megtesz azért, hogy ne Dobrev Klára legyen az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Megosztó jelöltnek tartja Dobrevet, ezzel szemben Márki-Zayt közös szorzónak, Karácsonyt pedig közös nevezőnek nevezte, ezt a kettőt kell összeadni, mondta.

„Egyezzetek meg Gergő, kérem, mindannyiunkért.”

Hozzátette, mindenben támogatni fogja Dobrevet, ha mégis ő nyerne az előválasztáson, hogy 2022-ben legyőzhessék Orbánt. A párbeszédes Tordai Bence a netflixes House of Cards című sorozatra utalva arról beszélt, hogy nem tudja, „otthon miről beszélget Klára és Ferenc”, de azt tudja, hogy ki lesz a first Lady. Szerinte ha Karácsony nyerné a választásokat, a felesége, Kiss Virág lesz a garancia, hogy Karácsony „az a rendes, normális faszi marad, mint amilyen most.” Egy sziklamászós hasonlattal élve pedig azt mondta hogy Karácsony a legjobb mászó, aki aki kivezetheti az országot a szakadékból.

Ezután Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Karácsony-féle 99 Mozgalom egyik alapítója következett. Nem igaz, hogy a mostani kormány legalább rendben tartja a költségvetést, nehéz lesz úgy kormányozni, hogy „ha az örökség randa, és kártékony alakok vannak hátra hagyva”, mondta. Legfontosabb értéknek a jogállamiságot tartja, erről nem szabad letérni, a világ is figyeli, mi történik majd az országban. A Fidesz a jogot eszközként használta, és nem tisztelte. Az előválasztással egy új generáció jelent meg a politikában, ők nem akarnak visszamenni a 2010 előtti időszakhoz, a Fidesz-generációs azonban öregecske, elszállt a fiatalságuk.

Élő közvetítésünket itt tudja visszanézni:

Hogyan alakult az előválasztás első fordulója?

Karácsony második helyen végzett a miniszterelnök-jelöltek versenyében: 168 396 szavazatot kapott, körülbelül 45 ezerrel kevesebbet, mint a győztes, Dobrev Klára. A 106 választókerületből csak 15 helyen (11 budapesti és 2 Pest megyei körzet) nyert Karácsony, míg DK-s riválisa 85-ben győzedelmeskedett, főleg vidéken tarolt Dobrev.

Karácsony körülbelül annyi szavazattal előzte meg a nagy meglepetésre harmadik helyen befutó Márki-Zay Pétert, mint amennyivel kikapott Dobrevtől. Százalékosan így nézett ki a miniszterelnök-jelöltek versenyének végeredménye: Dobrev 34,8%, Karácsony 27,2%, Márki-Zay 20,4%.

Mivel egyik jelölt sem érte el az 50 százalékot, így biztosan lesz második forduló, ahol már csak ők hárman vetélkednek. Október 10-től október 16-áig, tehát hét napon át tart majd az előválasztás második fordulója. Az ellenzéki előválasztás 10 fontos tanulságáról itt olvashatja elemzésünket.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter – Fotó: Bődey János / Telex

A napokban többször tárgyalt egymással Karácsony és Márki-Zay az együttműködésről. Arról már megállapodtak, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként folytatják a versengést, azonban még vita tárgya, hogy ki lép vissza a másik javára. A Mindenki Magyarország Mozgalmát vezető hódmezővásárhelyi polgármester szerint a Jobbik és a Momentum szavazói nagyobb eséllyel szavaznának rá a második fordulóban, vagyis nagyobb eséllyel tudná legyőzni Dobrevet, míg Karácsony azzal érvelt, hogy az ő visszalépése Dobrevnek kedvezne. Abban viszont egyetértés van köztük, hogy Dobrevvel nem lehet legyőzni Orbán Viktor az 2022-es választásokon. Tehát biztosra vehető, hogy egyikük vissza fog lépni, hogy megakadályozza Dobrev győzelmét, ezt a Telex kérdésére is megerősítette Márki-Zay. Ennek eldöntésére egy hetet adtak. Korábban azt nyilatkozta, hogy három feltétellel lépne vissza Karácsony javára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!