A Párbeszéd azt szeretné, ha nem támogatná tovább a DK és a Jobbik a problémás jelöltjeiket

2021. szeptember 25. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Azok után, hogy Karácsony Gergely kihátrált az MSZP-s Tóth Csaba mögül a pénteki miniszterelnök-jelölti vitán, a Párbeszéd kiadott egy közleményt, amelyben felszólítja a Jobbikot és a DK-t is, hogy tegyenek hasonlóan a saját problémás jelöltjeikkel.

Bízunk abban, hogy döntésünk katalizálja a tisztulási folyamatot, és más pártok is – elfogadva a választópolgárok akaratát – hasonló elhatározásra jutnak. Nem szabad sem Tóth Csaba, sem a jobbikos Farkas Péter Barnabás, sem a DK-s Ráczné Földi Judit ügyét relativizálni. A náci karlendítés náci karlendítés, az offshore céges érintettség offshore céges érintettség.

– írják a közleményben.

Az elmúlt napokban több ellenzéki jelöltről is kellemetlen információk láttak napvilágot. Az ózdi jobbikos alpolgármester Farkas Péter Barnabásról kikerült egy katowicei múzeumban készült fotó náci karlendítés közben, Ráczné Földi Judit neve pedig egy delaware-i offshore céggel kapcsoaltban bukkant fel. Farkas állítja, hogy nem náci karlendítésről van szó, hanem csak odaintett az ismerőseinek. A DK-s Ráczné Földi Judit pedig tagadja, hogy köze lenne az amerikai Delaware állambeli offshore céghez.

Mindeközben szombaton Tóth Csaba mögül szép lassan kihátrált több ellenzéki párt, hiába keressük reggel óta az MSZP-t, hogy nyilatkozzanak az ügyben, egyedül Horváth Csaba zuglói polgármestert tudtuk elérni.

Továbbra is kitart az MSZP zuglói képviselőjelöltje mellett Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere. Mint fogalmazott megkeresésünkre, furcsállja, hogy Tóth Csabát mindenfajta bizonyíték nélkül sározzák és morálisan elhatárolódnak tőle, miközben Karácsony Gergely három másik jelölt nevét is emlegette a miniszterelnök-jelölti vitán pénteken.

Horváth szerint a legvállalhatatlanabb közülük Hollai Gábor, aki „tönkrement devizahiteles családokon” nyerészkedett, de legalább ugyanennyire elítéli Farkas Péter Barnabást, akiről egy náci karlendítéses fotó került elő a napokban. Morálisan vállalhatatlannak tartja a DK székesfehérvári jelöltjét, Ráczné Földi Juditot is, aki egy USA-ban bejegyzett offshore cég képviselőjeként tűnt fel a szlovák cégnyilvántartásban, de tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá.

Jogilag és morálisan sem lát problémát annak a XXII. kerületi gyártelepnek az ügyében, ami felett Hadházy Ákos szerint Tóth Csaba rendelkezik, és ami nem került be a vagyonnyilatkozatába. Egyedül azt kellene Horváth szerint vizsgálni, hogy honnan volt az a 111 millió forint, amit Tóth Csaba cége adott az alapítványnak.

A zuglói polgármester a Telexnek azt mondta, már korábban kezdeményezte az előválasztást szervező hat párt vezetésénél, hogy állítsanak fel egy valódi etikai testületet, ahol indulatoktól mentesen ki lehet vizsgálni minden hasonló ügyet. Ezt azonban elmulasztották az előválasztás előtt, és nem most van itt az ideje Horváth szerint. Az nincs rendben – fogalmazott – hogy a politikai haszonszerzés érdekében egymás ellen vádaskodnak a képviselőjelöltek, mert ezzel az előválasztás intézményét járatják le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!