A pápa döntötte el a lájkbajnokság sorsát

2021. szeptember 19. – 17:58

A pápa döntötte el a lájkbajnokság sorsát
Kép: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újra jelentkezik a Telex lájkbajnoksága, amiben hétről hétre a politikusaink közösségi médiás jelenlétét, aktivitását, népszerűségét vizsgáljuk. Ezen a héten a pápalátogatás adott különleges csavart az eseményeknek, miközben egyre súlyosabb tízmillliók mennek el hirdetésre, és izzik a levegő a propagandaoldalak világában is.

Ez a hét volt az ellenzéki előválasztás végső felvezetése, ami rögtön meg is szabta, mi a kommunikációs hadszíntéren az egyes oldalak fő feladata. Az ellenzéké az, hogy egyszerre kampányoljanak a saját jelöltjük mellett, és a többiek ellen, de azért csak finoman, hogy ne kezdjen el repedezni a nagy nehezen tető alá hozott összefogás. A Fideszé meg az, hogy ezt rugdossa, ahogy csak bírja (azt pedig tudjuk, hogy verbális rugdosásban világszínvonalú, nehézsúlyú-szabadfogású versenyzői vannak). Ebben a helyzetben látogatott Magyarországra Ferenc pápa, ami azt jellentette, hogy mindenkinek gyorsan meg kellett keresnie a lelke mélyén a jó keresztyént, aki odatartja a másik orcáját is, és visszadob kenyérrel. Igen, azoknak is, akik egyébként hajlamosak a gazember, a demens vénség és a migránssimogató Soros-bérenc definíciók háromszögében elhelyezni az egyházfőt. Elég vicces alaphelyzet, de még sokkal viccesebb dolgokat sikerült kihozni belőle a lájkbajnokság versenyzőinek, mint bárki gondolta volna.

Jöjjön is a toplista, avagy ezt történt a héten, ennyi lájkot gyűjtöttek a politikusaink a Facebookon:

Interakciók
1.Orbán Viktor258 000
2.Karácsony Gergely194 000
3.Varga Judit187 000
4.Szijjártó Péter153 000
5.Dobrev Klára151 000
6.Jakab Péter138 000
7.Kocsis Máté99 000
8.Hadházy Ákos93 000
9.Szabó Tímea87 000
10.Márki-Zay Péter53 000
11.Fekete-Győr András49 000
12.Dúró Dóra48 000
13.Novák Katalin42 000
14.Mesterházy Attila41 000
15.Gyurcsány Ferenc40 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a szeptember 10. és 17., péntek reggel 8-tól péntek reggel 8-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Megvan a mesternégyes

Orbán a negyedik hetet nyerte meg sorozatban, mögötte már harmadik hete Karácsony Gergely jön be a második helyre (ő egyébként már kilenc hete zsinórban dobogós). Orbán látványosan kampányüzemmódba helyezte magát az utóbbi hetekben, a július-augusztusi havi átlag 30 posztja után szeptemberben már hónap közepén 50 felett járt. Valószínűleg simán felül fogja múlni a lájkbajnokság kezdete óta legaktívabb hónapját, a 70 posztos, foci-Eb-vel súlyosbított júniust is. Láthatóan kisajtolja az utolsó lájkokat is minden nagyobb eseményből (lásd augusztus 20-at, múlt héten a kötcsei találkozót, vagy most a pápalátogatást), de simán leesik neki 4-5 ezer lájk olyan, bárki másnál biztosan érdektelenségbe fulladó posztokra is, mint amikor minden kontextus nélkül kiírja, hogy „Irány Etyek”. Ha le is fotóztatja magát mellé, tízezer.

Erről a közösségi médiában (is) brutálisan erős személyi kultuszról volt már szó, és egyre inkább úgy néz ki, az ellenzéki politikusok alapjáraton képtelenek ezt utolérni, mindenképpen valami eseményre kell rákapaszkodniuk – vagy maguk csinálni eseményt, mint tavasszal Jakab Péter a kivetítős, krumplis, parizeres akcióival. A következő hetekben kiderül, az előválasztásnak van-e akkora közéleti súlya, hogy Orbán visszaelőzésére elegendő lendületet adjon nekik.

Égjen a zsír!

A hét legbizarrabb eseménye mindenképpen a fideszes kajaforradalom kitörése volt. Ugyan az Instagramot szokás az ételpornó fellegvárának tartani, a magyar politikusok inkább Facebookon posztolgatnak kajás tartalmakat. Németh Szilárd műalkotásai mellett leginkább Jakab Péter mozgott otthonosan ezen a területen. Sőt, ő konkrétan karriert kovácsolt abból, hogy a kajás posztjaival kiprovokálja a fideszesekből a prolizást, majd lecsapja a magas labdát, hogy a parizer meg a paprikás krumpli a magyar valóság, nem a luxusjacht, kokain és kaviár. Nem állítjuk, hogy erre reagáló, kidolgozott kommunikációs válaszcsapás lett volna a heti fideszes kajaposzt-felhozatal, de azért látszik némi gyanús mintázat.

A sort Novák Katalin kezdte egy olyan zsírreggelivel, amitől egy téli álomra készülő medvének is könnybe lábadna a szeme (ráadásul közvetlenül egy jógás poszt után a kontraszt kedvéért).

A második menetben Kocsis Máté egy műanyagtányéros babgulyásnak tűnő képződmény mellett vezette le az eszmei mondanivalót, miszerint nem kéne politikai alapon kisajátítani az egyszerű, magyaros kajákat.

Végül maga a koleszterintábornok, Németh Szilárd tette ki a felkiáltójelet az üzenet végére egy zöldséges-garnélás tésztával, ami tőle kb. annyira tájidegen, mintha Ferenc pápa beállna twerkelni Nicki Minaj következő videoklipjébe.

Nagy kérdés, hogy hova lehet még innen fokozni a politikai kajaháborút, az egyetlen logikusnak tűnő válasz az, hogy az „ananász a pizzán” kérdéskört is bevonják a következő előválasztási vitába.

Sic transit gloria mundi

A mezőny egyébként nagyjából a szokásos, két látványos kilengéssel: Ujhelyi István a múlt heti rekordja után kiesett a top 15-ből, míg a múlt héten hiányzó Kocsis Máté visszatért, rögtön a középmezőnybe. De nagyon tanulságos végignézni azt is, kik nem kerülnek be már jó ideje a top 15-be, úgy, hogy régebben még stabil szereplők voltak:

  • Az LMP-s Keresztes László Lóránt a 40. hely környékén szerénykedik 10 ezer lájk alatt, pedig tavasszal, nyár elején stabilan hozta a heti 50 ezret, amivel a 10-15. hely között navigált
  • A jobbikos Stummer Jánosnak kora tavasszal 100 ezres hetei voltak, a középmezőny elején helyezkedett, aztán zsinórban 11 toplistás hét után, májusban eltűnt, mostanában egészen inaktív, 2-3 ezer lájkokkal zárta a heteket nyáron
  • Szél Bernadett 23-szor jutott fel a toplistára, ő is járt 100 ezer fölött, de június vége óta nem tud a top 15-be visszakapaszkodni (általában azért ott van a környékén, most a 18. lett)
  • Donáth Anna decemberben volt a csúcson, 70 ezres számokat hozott, a középmezőny stabil tagja volt. 13 toplistán helyezés után, március óta nem jutott be a listára (Instagramon viszont igen)

Csőrös kamionokkal megyünk a pénz miatt

Minden eddiginél brutálisabb összegek mentek el a héten politikai témájú szponzorált posztokra, nem nagyon volt még olyan, hogy a legtöbbet költők heti top 10-es listájáról ki lehetett szorulni kétmillió forint eltapsolásával. Karácsony Gergely harmadik hete tesz ki újabb és újabb bő tízmilliót az asztalra, de az ellenzéki előválasztási kampány költéseivel most alig maradt le mögötte Dobrev Klára. A Megafon ezen a héten is kizárólag Karácsony-ellenes posztokra költött, összesen 15 millió forintot, illetve ha ideszámoljuk a papíron független, de a megafonos Filep Dávid vezette Aktuálist is, akkor közel 19 milliót. A túloldalon az Ezalényeg teljes hálózata 14,5 milliót dobott be, emellett eltörpül a kormánybarát médiabirodalom összesen 3,5 milliója.

Egészen szédületes összegek, és ez valószínűleg csak fokozódni fog, amint az előválasztásról rákanyarodik majd a kampány az országgyűlésire. És hát itt aztán szabad a pálya, elvégre emlékezhetünk: az Állami Számvevőszék szerint a legátláthatóbb és legjobban dokumentált hirdetési platformon a politikai reklámok nem számítanak politikai reklámnak.

Hirdetésre költött pénz
1.Karácsony Gergely12 800 000
2.Dobrev Klára9 070 000
3.Rákay Philip (Megafon)8 050 000
4.Deák Dániel (Megafon)6 310 000
5.Ezalényeg.hu6 230 000
6.Magyarország kormánya4 180 000
7.Aktuális3 880 000
8.Erősítő3 130 000
9.Ujhelyi István2 570 000
10.Kunhalmi Ágnes2 310 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a szeptember 9. és 15. közti időszak költéseit mutatják.)

A hét legsikeresebb posztjai

Nem nagy meglepetés, hogy a pápa lájkfelszorzó csodájával hajtott posztok vannak itt többségben (a top10-ből 8 egyébként), de azért akad pár egészen meglepő gyöngyszem is:

  1. Orbán közös fotója Ferenc pápával – 65 ezer interakció
  2. Orbán posztja arról, hogy arra kérte Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot – 45 ezer
  3. Szijjártó súlyt emel – 30 ezer
  4. Varga Judit a pápára vár a családjával és „Tóth Gabi művésznővel” – 29 ezer
  5. Orbán videója a pápalátogatás napjáról – 23 ezer

A miniszterelnök egyébként a heti 258 ezer lájkjából több mint 160 ezret a pápával kapcsolatos posztokkal húzott be, kíváncsiak vagyunk, jövő héten milyen jolly joker témát vet majd be (jó, nyilván a gyurcsányozást az őszödi beszéd évfordulója kapcsán).

Varga Judit posztjánál pedig egy egészen fura nyelvi-kulturális evolúciós anomáliának lehetünk szemtanúi. A Google archívuma szerint ugyanis Tóth Gabit az egyetemes internettörténelem során egészen mostanáig kizárólag ironikus-gúnyos szövegkörnyezetben és értelemben művésznőzték le. Most viszont eljött a hangulatában talán Nagy Feró Kossuth-díjához hasonlítható pillanat, amikor az egykori kertévés tinisztárból NER-kompatibilis sámánasszonnyá átöltözött énekesnő hirtelen egészen komoly, szarkazmus nélküli művésznővé vált.

Do you even lift?

Az egyes reakciótípusokból a legtöbbet kapott posztok következnek.

  • A legtöbb megosztás és legtöbb mérges emoji: Szabó Tímea azon füstölög (ízlés szerint: dühöng), hogy váratlanul hatalmas hitelt vett fel az ország („SOHA, SENKI eddig ekkora hitelt nem akasztott a magyar emberek nyakába!”
  • A legtöbb komment és legtöbb nevető emoji: Szijjártó súlyt emel (mindkét kategóriában Szabó Tímea erre reagáló posztja lett a második egyébként)
  • A legtöbb meglepett emoji: Hadházy talált egy 100 millió forintért épült „pihenőparkot” Kiskörén (pár csoffadt növény, némi térkő és egy konténer).
  • A legtöbb szomorú emoji: Orbán Viktor Póka Egont búcsúztatja
  • A legtöbb szívecske: Orbán kezet fog a pápával

Oké, nem kerülgethetjük tovább, muszáj lesz beszélnünk Szijjártó gyúrós fotójáról, ami átmenetileg egy merő Do you even lift? mémmé változtatta a magyar politikai közbeszédet. A remekül szórakozó kommentelőközönség egy része megrekedt a „de hülyén néz ki” szinten, ami elég igazságtalan: testedzés közben az ember általában hülyén néz ki, másrészt meg értékeljük már, hogy hülyén kinézés közben legalább sportol, és nem mondjuk zsírt falatozik zsírral, ami a politikusok sokkal kedveltebb PR-fotótémája. Az viszont már elgondolkodtatóbb, hogy a többi pár száz komment azt elemezte ki, hogy a miniszter testtartása mennyire rossz, sérülésveszélyes, és sírva fakadna tőle bármilyen személyi edző. Vagyis vagy kamu az egész edzés, ahogy van, vagy Szijjártó magasról tesz arra, mit tanácsol neki az edző, aki jobban ért hozzá, vagy nincs is edzője, és csak a saját feje után gyúr (és hát elég magas labda bármelyik verziót kivetíteni a politika és kormányzás stílusára).

Mindenesetre egészen váratlan szintre tüzelte fel a kommentelési és szakértési kedvet, és fantasztikus lenne, ha jövő héten mondjuk egy másodrendű lineáris parciális differenciálegyenlet megoldása közben fotóztatná le magát, hátha kiderül, hogy ahhoz is ért mindenki.

A legtöbb megosztás

Helyreállt a világ rendje, azaz újra Hadházy az élen. Múlt héten itt meglepetésszerűen Ujhelyi István nyert, de most a top 10-ben sincs, sőt, a nagy toplistánkról is kiesett – vagyis a múlt heti kiugrás nem egy nagy felívelés kezdete volt, hanem inkább a csillagok szerencsés együttállása. Három fideszes van a listán, sőt majdnem négy, mert Kocsis Máté éppen csak lecsúszott – ez jóval több, mint a kormányoldal sokéves átlaga, de még mindig nagyon le vannak maradva. Bezzeg a kommentek, abban Orbán és Varga Judit verhetetlennek tűnik. Viszont ott aztán végképp lehetetlen szétszálazni több tízezerből, hogy mennyi a támogató és a gyalázkodó hozzászólás, vagyis inkább jót, vagy rosszat jelent a sok komment.

Megosztás
1.Hadházy Ákos18 300
2.Dobrev Klára16 000
3.Szabó Tímea13 800
4.Karácsony Gergely13 500
5.Mesterházy Attila10 300
6.Orbán Viktor9 300
7.Jakab Péter8 400
8.Z. Kárpát Dániel8 200
9.Varga Judit7 300
10.Szijjártó Péter6 900

A Monty Python sírva vonulna vissza

Ha valaki bírja az abszurd humort, imádni fogja a hét leginkább felülteljesítő, virális posztjainak toplistáját.

  1. Deutsch Tamás nagyjából három hónapos fáziskéséssel rácsatlakozik a szivárványos zászló és a magyar piros-fehér zöld szembeállításának fideszes trendjéhez – 25x szorzó
  2. Volner János a tőle megszokott, végtelenül szomorú tekintettel gyurcsányozik, és közben egyes szám harmadik személyben hivatkozik saját magára – 17x
  3. Fekete-Győr András arra célozgat, hogy a vatikáni küldöttség azért ült olyan messze a magyaroktól a találkozójukon, nehogy Orbánék lopjanak tőlük – 16,6x
  4. Szél Bernadett, „Én és a csúnya lila nadrágom” felütéssel nekimegy azoknak, akik beszólnak neki, mert szerepelt Csordás Anett rappelős kampányhimnuszában, mindezt egy nappal azelőtt, hogy maga a klip nyilvánosságra került volna – 14,6x
  5. Vadai Ágnes szeretettel küldi a gyurcsányozós petíció aláírásgyűjtőinek Kovács Katitól a Ha legközelebb látlak című számot, 14,5x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak)

A legérdekesebb itt Deutsch Tamás szereplése, nem csak azért, mert egészen elsöprően negatív volt a posztjának a fogadtatása (a 20 top kommentből 20 elküldte melegebb éghajlatra), de az egész facebookos jelenléte is rettentő fura. Deutsch már 2011-ben óriási Twitter-huszár volt, amikor a most lájkvadászkodó politikus kollégáinak jó része még azt se tudta, eszik-e vagy isszák az internetet. Sőt, annak idején sajtótájékoztatót hívott össze, hogy mindenkit bíztasson egy egy nappal azelőtt indult, kormánytámogató facebookos közösség támogatására. Ez volt az ELÉG nevű oldal, amiről aztán 2018-ban derült ki, hogy a pártközpontból irányított fideszes trollhadsereg innen indítja az ellenzéki politikusokat lejárató kampányait, és mostanában is fel-felbukkan a propagandaoldalakat figyelő toplistánkon. Aztán hipp-hopp, elrepült tíz év, és Deutsch-nak eszébe jutott hivatalos Facebook-oldalt indítani, és annak létrehozása után újabb fél év, hogy posztolni is elkezdjen rá. Itt tartunk most. Illetve: ennyi.

Instagram

Orbán továbbra is nyomasztóan uralkodik Instán a Facebookról egy az egyben átvett tartalmaival, a hét 10 legnépszerűbb posztjából 8 nála jelent meg. A maradék kettő Varga Judit művésznős, és Szijjártó Péter gyúrós fotója volt. Ezek egyébként meglepő módon Instagramon messze nem kaptak annyi hideget-meleget mint Facebookon, és a kommentjeik között feltűnően sok a nulla bejegyzéses fiókból jövő, csak emojikból álló hozzászólás.

A nemrég még rakétaként feltörő Kunhalmi Ágnes eltűnt erről a toplistáról, viszont újra megjelent a fiatalügyi államtitkár Rácz Zsófia, olyan elképesztően fiatalos szövegekkel és hashtag-erdőkkel, mint „A Nemzeti Tehetségprogram nemcsak a tehetséges fiatalokat, hanem a tehetségsegítő és tehetséggondozó szakembereket és pedagógusokat is elismeri és díjazza. #nemzetitehetségprogram #tehetség #tehetséggondozás #tehetségsegítő #tehetségekmagyarországa”.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor84 800
2.Varga Judit21 700
3.Karácsony Gergely13 500
4.Novák Katalin11 100
5.Jakab Péter8 500
6.Szentkirályi Alexandra6 700
7.Hadházy Ákos4 800
8.Szijjártó Péter4 700
9.Gyurcsány Ferenc4 200
10.Rácz Zsófia3 000

Welcome to the twilight zone

A propagandaoldalak és propagandista influenszerek világában mintha megállt volna az idő, hetek óta nem változik az élmezőny összetétele, de még a sorrendje se. Persze ettől még nagyon is zajlik az élet a szürkezónában, szokás szerint lássuk vázlatosan a legfontosabb történéseket:

  • Feltámadt a pár bekezdéssel ezelőtt említett ELÉG oldal, nagyjából a háromszorosára tekerték fel a gyurcsányozási aktivitást augusztushoz képest, mintha csak nyári szabadságról tért volna vissza a stáb
  • A múlt héten Facebook-börtönbe került Elemi és Vadhajtások szinte teljesen lenullázódott – utóbbiak rutinosabbak ennek a kezelésében, mert máris elővettek egy tartalék Facebook-oldalt és azon folytatják, egyelőre a top10-en kívül
  • Szintén a Facebook algoritmusaira panaszkodott a múlt héten a megafonos Bohár Dániel, aki erre a hétre tényleg csúnyán megzuhant, egészen az 5000 lájkos magasságig – de itt valószínűleg inkább arról van szó, hogy az eddigi heti 40-50 posztos tempóját hirtelen napi egyre fékezte
  • Van viszont egy új szponzorált influenszere a Megafonnak, akit napi 600 ezer forinttal hirdetnek, Déri Stefi, hírtévés műsorvezető. A tartalma leginkább a Megafon-standard Karácsony-gyalázásból áll, és egyelőre nem fut neki olyan jól a szekér (17 ezer lájk a héten), de hát a többiek is csak az első pár elreklámozott tízmillió után lettek igazán népszerűek
  • A szürkezóna három legnépszerűbb posztja a hétről: a Nyugati fény Nagy Ferót ekézi, a Számok Putyint fényezi, az ELÉG gyurcsányozik.
  • A hét legbravúrosabb nyelvújító produkciója: „Halottállat-nézegető Semjén-show” (Nyugati fény, szinonima a vadászati világkiállításra)
Heti interakciók
1.Gond-olkodó213 000
2.Nyugati fény190 000
3.Deák Dániel169 000
4.888.hu81 000
5.Számok68 000
6.Rákay Philip67 000
7.Fidesz KDNP 202160 000
8.Patrióta Európa58 000
9.Juszt László50 000
10.ELÉG49 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a sorozat első 21 hetének eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!