A Pegasus-ügy miatt tüntettek a Fidesz-székháznál

2021. július 26. – 18:31

frissítve

A Pegasus-ügy miatt tüntettek a Fidesz-székháznál
Hat órakor megkezdődött a tüntetés – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy héttel a Pegasus-botrány kitörése után tüntetést szervezett a Momentum hétfő este hat órára a Terror háza elé. A demonstráció résztvevői negyed hétkor indultak el Andrássy úton, majd kilenc, egymást követő felszólaló bírálta a kormányt a lehallgatási botrány miatt a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt felállított pódiumon.

Helyszíni tudósítónk szerint már hat óra előtt elkezdtek gyülekezni az emberek a Terror Házánál, ekkor még nagyjából 150-200 fős lehetett a létszám. Később aztán fokozatosan nőtt a tömeg, és már legalább 400-500 fősre duzzadt a demonstráció, amikor negyed hét körül megindult az Andrássy úton a Fidesz Lendvay utcai székháza felé. A vonulók a klasszikus, 1990-es Tovarisi konyec (Elvtársak, vége) feliratú MDF-plakátra utaló molinót tartottak maguk elé, egy másik táblán a „Nemet mondunk a megfigyelésre” szöveg állt. Kezdetben főként a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom zászlaját lehetett látni a tömegben, később aztán megjelent a DK, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik lobogói is. Több ellenzéki politikus is ott volt a demonstrálók között, például Hadházy Ákost, Szél Bernadettet, Márki-Zay Pétert lehetett látni a későbbi felszólalókon kívül.

Menet közben, a Kodály köröndnél már ezerre nőtt a tüntetők száma.

A tömeg nem sokkal hét óra előtt ért oda a Fidesz-székház elé emelt pódiumhoz „ÁVH, ÁVH”-t, és „Diktátor, diktátor”-t skandálva.

A régi plakátra utaló molinó – Fotó: Huszti István / Telex
A régi plakátra utaló molinó – Fotó: Huszti István / Telex

Donáth: Azonnal le kell mondania a kormánynak

Az első felszólaló Gyenes Szilárd volt, akinek a telefonszáma rajta volt a célpontok listáján. (Gyenes Gémesi György gödöllői polgármester egyik legközelebbi szövetségese és Gémesi pártjának, az Új Kezdetnek az alelnöke.) Gyenes elmondta, sose gondolta volna, hogy rákerül egy ilyen listára, sőt, amikor elmondta ezt a családjának, a fia is megkérdezte tőle, hogy akkor ő is rajta van-e a listán. A felszólaló szerint a történelem megmutatta az országnak, ezek a dolgok hova fajulnak, és közölte, hogy nem szeretné a gyerekeit félelemre és gyűlöletre nevelni, ha ugyanis ezt megtették egy emberrel, meg fogják tenni sokakkal.

Gyenes után Donáth Anna, momentumos politikus lépett a dobogóra, hogy elmondja: a lehallgatási botrány egy ügy, az most az a dolguk, hogy elmagyarázzák miért. Újságírókat, üzletembereket, politikusat figyelt meg kémszoftverekkel a kormány, mert rendszerkritikusan gondolkodtak. Csak pár név lett ismert, de ez bárkivel megtörténhet, tette hozzá. Donáth Anna szerint ha elhisszük, hogy a kormány nem tudott a Pegasusról, akkor nem tudnak megvédeni. Ha tudtak róla, akkor tudatosan megfigyeltek. Tehát vagy csak cinikus gazemberek, vagy annyira töketlenek, hogy fogalmuk sincs arról, hogy külső hatalmak megfigyelnek. Ennek a kormánynak le kell mondania azonnal, vonta le a következtetést.

Arató Gergely, a DK parlamenti frakcióvezető-helyettese azzal kezdte a beszédét, hogy 35 éve egy olyan országot képzeltek el, ahol az emberek ellenőrzik a kormányt és nem fordítva van, ahol szabad a vélemény, a gondolat, az élet. Volt néhány jó év, de most visszaveszik a szabadságot, újra megfigyelnek, előírják, miben hiszünk, ki a hazafi, milyen családunk legyen, sőt most már ellenőrzik is, el akarják venni az életünket, jelentette ki. Közölte: a kormány útja, ha hagyják, kivezet Európából.

Arató Gergely beszédet mond a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt – Fotó: Huszti István / Telex
Arató Gergely beszédet mond a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt – Fotó: Huszti István / Telex

Következőnek Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja kapta meg a mikrofont. Mint kijelentette, egy olyan pillanathoz érkeztünk, hogy nem tudjuk, melyikőnk telefonján matatnak épp most ismeretlenek. Ne hallgassanak le, hagyják meg a magánéletünk, takarodjanak a családunktól – foglalta össze követeléseit.

Pálinkás: A kormány visszatért a terror eszközeihez

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik politikusa arra utalva, hogy 2018-ban hogyan zaklatták a kormány részéről, közölte: a bolsevik stílusú hazugsággyár utolér mindenkit. Nem hiheti senki, hogyha csendben marad, akkor majd megússza. Ha hagyják, ez a hatalom mindig egy lépéssel közelebb, a végén be az otthonunkba, és mindent elvesz, tette hozzá. Ezek az emberek fiatal demokratákból lett öreg bolsevikok, ugyanazt a módszert használják most, mint amit velük szemben használtak a rendszerváltáskor – rántotta le a leplet a kormányzati politikusokról. Végül felszólította „a fideszes elvtársakat”, hogy takarodjanak ki a telefonokból, a levelezésekből, mert a választáson úgyis a történelem szemétdombjára fognak kerülni.

Bárándy Gergely, szocialista országgyűlési képviselő szerint egy cseppet sem meglepő, hogy ilyen lehallgatási botránynak vagyunk tanúi: a civiltörvény, a CEU elleni hadjárat, a bíróságok kivérzetetése után ez egy újabb állomás azon az úton, amin a rezsim 2010 óta halad. Bárándy szerint a kormány a keleti típusú autokrációkhoz tolja egyre közelebb az országot. A képviselő leszögezte: a történelmi bűnök elkövetői később múzeumokba kerülnek, és így fognak a mostani fideszesek is a Terror Háza múzeumban kikötni majd.

A párbeszédes Dorosz Dávid szerint Szijjártó Péter külügyminiszter szánalmas handabandázással portyázta körbe a napokban a nemzetközi sajtót, egyetlen értelmes magyarázatot nem adott a lehallgatási botrányra. Úgy fogalmazott, hogy elküldik Orbánnak ezt az üzenetet: „Viktor, nektek lefőtt a kávé, 22-ben ennek ára lesz”. Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy nyer az ellenzéki összefogás a választáson, az új Magyarország, pedig mindenki Magyarországa lesz, nemcsak a fideszes jachtozós, kurvázós egy százaléké.

Pálinkás József, korábban az MTA, most az Új Világ Néppárt elnöke szerint „1989-ben azt mondtuk elég volt, hajlandók voltunk tenni érte, most is ki kell mondani ezt, és erőt kell mutatni”. Pálinkás kijelentette, hogy a kormány visszatért a terror eszközeihez, kémszoftvereket vásárolnak, lehallgatnak, megfélemlítenek embereket. Senki nincs biztonságban, mindenkinek hozzájuthatnak a titkos beszélgetéseihez, üzleti titkaihoz, vallási nézeteihez, mondta. Végül leszögezte, hogy most a tisztességesek állnak szemben a tisztességtelenekkel, nem a baloldal a jobboldallal – csak közösen lehet változást elérni.

Tüntetés a Lendvay utcában – Fotó: Huszti István / Telex
Tüntetés a Lendvay utcában – Fotó: Huszti István / Telex

Az utolsó felszólaló Lukácsi Katalin kereszténydemokrata politikus volt, aki szerint Izraelről kell példát venni, ahol megbuktatták a hosszú időn át regnáló Netanjahut, és most el fogják számoltatni. Párhuzamot vonva közölte: Orbán is bukott politikus, le kell mondania. „Orbán a gyűlöletre építette a politikáját, nekünk szeretetre kell építeni, legyen bárki is bármilyen szexuális irányultságú, az a lényeg, hogy szeresse az országot” – zárta szavait és a rendezvényt Lukácsi Katalin.

A felszólalások közben valaki rosszul lett a tömegben, orvost és mentőt hívtak hozzá. Nyolc órakor pedig Hajnal Miklós bejelentette a tüntetés végét, de azt ígérte, hogy augusztusban-szeptemberben folytatják. Nagyjából negyed óra alatt kiürült a Lendvay utca, néhányan távozásképp még „ÁVH”, „VIKTOR-KÉM” és „1984” feliratokat festettek az aszfaltra.

A videós közvetítésünket itt nézheti vissza:

„Ne hagyjuk, hogy a magánéletünket is ellopják! Közös tiltakozás a lehallgatás ellen!” – címmel hirdették meg az eseményt szombaton, a Facebookon a rendezvény előtt több mint nyolcszázan jelezték, hogy ott lesznek. A tüntetéshez csatlakozott a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, az Új Világ Néppárt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is.

A Momentum közleményében azt írták, „a Fidesz gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a szocializmus idején a pártállam”, és a pártállam nyomdokaiba lépett azzal, hogy az általa veszélyesnek titulált újságírókat, ellenzéki politikusokat, aktivistákat lehallgatja, megfigyelteti.

„Nem tűrjük, hogy a magyar embereket a saját országukban a saját kormánya kezelje bűnözőnek és terroristának!”

– fogalmaztak a tüntetés szervezői.

Hiába ment el Pintér a nemzetbiztonsági bizottság ülésére

Hétfő délelőttre összehívta a jobbikos Stummer János a nemzetbiztonsági bizottságot, ahol Pintér Sándort kérdezték volna a kémszoftverről. A belügyminiszter megjelent az ülésen, ám a kormánypárti képviselők nem mentek el, így a bizottság határozatképtelen volt, és napirendet sem fogadhatott el.

Továbbra se adott így egyértelmű választ a kormány, hogy vásárolt-e a kémszofterből, és használta-e azt újságírók vagy a kormánnyal nem kifejezetten szívélyes viszonyt ápoló üzletemberekkel, politikusokkal szemben.

Az elmúlt napokban szinte minden vezető kormánytag megszólalt a leghallgatási botrányról, kis túlzással mondtak mindent, és annak az ellenkezőjét is, a kormányzati kommunikációról itt írtunk bővebben.

Mi az a Pegasus-botrány?

Július 18-án robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket. Az elmúlt napokban több ismert név is nyilvánosságra került. A célszemélyek között szerepelt például Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár, Gémesi György gödöllői polgármester, Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és Simicska Lajos fia is.

A Pegasus-ügyet ebben a videóban foglaltuk össze, és magyaráztuk el röviden, a botránnyal kapcsolatos összes írásunkat és videónkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!